Bags & Pouches Sewing Diary

Reversible Tote Bag

Assalamualaikum Hari ni nak cerita pasal reversible tote bag. Alhamdulillah. Dapat cuti panjang kali ini. Bercuti 3 hari 12 hingga 14 September, tapi dapat bercuti selama 10 hari sebab bersambung dengan cuti hujung minggu dan cuti umum (public holiday) yang lain. Cuti kali ini dapatlah Akak menyambung projek ‘goyang kaki’ bersama mesin jahit yang dah …

Continue Reading
Sewing Diary

My Sewing Diary

Assalamualaikum Rasa dah lama tak update aktiviti menjahit. Rindu pulak pada peralatan-peralatan ni. Lately memamg sibuk siket, jadi production slow, cuma dapat jahit beberapa bijik beg saja. Sebenarnya menjahit ni boleh membuat kita lebih fokus. Sambil-sambil tu boleh lah menyerlahkan kreativiti masing-masing…cewah. Antara kebaikan menjahit ( tak kiralah jahit baju ke, jahit beg, sarung bantal, …

Continue Reading
Bags & Pouches Sewing Diary

Not In Paris

Assalamualaikum Ini adalah percubaan untuk membuat small zipper bag with short handle. Sesuai juga kalau nak bawak pergi jalan-jalan atau nak buat simpan telekung (kain sembahyang). Boleh juga dipadankan dengan pouch yang sama corak untuk simpan make up atau barang-barang yang lebih kecil. Saya gunakan zip warna merah pada pouch tu untuk efek yang lebih …

Continue Reading
Bags & Pouches Sewing Diary

Wristlet For Her

Assalamualaikum. Ada apa dengan wristlet? Wristlet adalah sejenis beg (biasanya bersaiz kecil atau sederhana) yang mempunyai tali pemegang di tepinya. Tali tersebut boleh dimasukkan dipergelangan tangan sebagai cara untuk membawa atau memegang beg tersebut. Biasanya kalau pergi jalan dekat-dekat atau pergi ke sesuatu tempat yang tak perlu bawa banyak barang, bolehlah menggunakan wristlet kerana lebih …

Continue Reading