Bread & Bun | Pastry & Bun

Bread for Breakfast

Assalamualaikum. Kata orang, mulakan hari dengan senyuman. Tapi lebih baik kalau kita mulakan hari dengan senyuman dan sarapan. Dah cukup korbohidrat, barulah boleh bergerak cergas…betul tak. Alhamdulillah. Sempat juga ‘meroti’ untuk sarapan. Memang best kalau buat roti sendiri sebab boleh suka hati nak letak inti dan buat rupa bentuk dia macam mana. Roti-roti ini juga […]

Continue Reading

About Barley | Pastry & Bun

Tepung Barli

Assalamualaikum. Selalunya di dapur kita ada tepung gandum, tepung beras, tepung pulut, tepung ubi dan tepung jagung. Tapi kali ni saya nak bercerita tentang TEPUNG BARLI. Tepung barli mempunyai tekstur lebih kasar jika dibandingkan dengan tepung gandum. Warnanya adalah putih-kelabu. Tepung barli menghasilkan rasa manis dan mengandungi banyak protein. Namun begitu, tepung barli tidak mempunyai […]

Continue Reading

Hobby | Pastry & Bun | Recipes

Egg Burger

Assalamualaikum… Lama dah tak update blog…Rindew… Baru-baru ni tekak teringin nak makan burger. Cari roti burger di kedai berdekatan, tak jumpa la pulak. Jadi Mak buat sendiri. Resipi asal dari blog handletheheat.com – “How to make burger bun”. Nak simpan resipi kat sini. Lain kali senang nak refer. 3 sudu besar susu suam 1 cawan […]

Continue Reading

Bread & Bun | Pastry & Bun

Homemade Wholemeal Bread

Assalamualaikum Sempena hari cuti ni, jom kita buat roti. Roti wholemeal memang lebih banyak khasiat, vitamin dan serat. Pastinya baik untuk kesihatan. Resipi (basic): 200g tepung wholemeal 100g tepung high protein atau tepung roti (tapi saya guna 50g susu tepung dan 60g tepung high protein) 155ml air 2 sudu besar gula 1/2 kecil garam 1 […]

Continue Reading

Bread & Bun | Pastry & Bun

Roti Manis

Assalamualaikum Ini bukannya kisah Abang Bangla dan Adik Maniisss…tapi cerita pasal roti manis… 😀 Sebenarnya dah lama teringin nak me-roti. Cuma hari Ahad lepas baru terlajak rajin. Alhamdulillah. Menjadi jugak walaupun rupanya belum begitu memberangsangkan. Maklum lah..baru-baru nak belajar. Skill menguli memang kena improve lagi supaya roti tu menjadi lebih licin dan gebu gebas. Resipi […]

Continue Reading