Islam

Rumah di Syurga

Apabila anak seorang hamba meningal dunia, maka Allah bertanya kepada Malaikat “Apakah kalian mencabut nyawa anak hamba Ku?” Mereka menjawab “Ya” Allah bertanya lagi “Apakah kalian mencabut nyawa buah hatinya?” Mereka menjawab “Ya” Allah bertanya lagi “Apa yang diucapkan oleh hamba Ku?” Malaikat menjawab “Dia memuji Mu dan mengucapkan inna lillah wa inna ilaihi raajiun” …

Continue Reading
Islam

Cerita Untuk Kita

Assalamualaikum Suatu hari 2 orang Yahudi sedang berdiskusi A : Saya ingin menulis buku tentang rahsia Yahudi menguasai dunia B : Saya tidak setuju. Jangan kau tuliskan rahsia keberhasilan kita menjadi sebuah buku. Kalau umat Islam membacanya, mereka boleh mengancam posisi kita. A : Jangan khuatir. Tidak mengapa jika menulis buku tentang rahsia kejayaan Yahudi. …

Continue Reading
Cerita Islam

Kenangan Haji 2016

Assalamulaikum Akhir-akhir ini saya sibuk sikit mengumpul gambar-gambar kenangan. Sebelum hilang atau terlupa simpan kat mana-mana baik saya kumpulkan. Since blog ni pun kadang-kadang dah jadi macam diary, saya nak ‘simpan’ kat sini. Boleh juga jadi kenangan dan tatapan sendiri, serta anak cucu… 🙂 Juga untuk kawan-kawan (mana yang sudi tengok). Memories are special moments …

Continue Reading
Islam

Pengajaran Dari Surah Yusuf

Assalamualaikum “Demi Sesungguhnya! (Kisah) Nabi Yusuf dengan saudara-saudaranya itu mengandungi beberapa pengajaran bagi orang-orang yang bertanya (tentang hal mereka untuk mengambil iktibar)” – 12:7 Sesungguhnya pada kisah-kisah mereka itu terdapat pengajaran bagi orang-orang yang mempunyai akal. Al Quran itu bukanlah cerita yang dibuat-buat, akan tetapi membenarkan (kitab-kitab) yang sebelumnya dan menjelaskan segala sesuatu, dan sebagai …

Continue Reading
Islam

Selawat dan Ziarah Masjid Nabawi

Assalamualaikum Kenangan… Ziarah ke Masjid Nabawi diiringi dengan selawat (by Ustaz Dzulkarnain Hamzah). Solat di Masjidku ini lebih baik dari seribu solat di masjid yang lainnya selain dari Masjidil Haram (HR Bukhari no. 1190 dan Muslim no. 1349) Masjid Nabawi Masjid Nabawi  Masjid Nabawi  Diantara rumahku dan mimbarku terdapat Raudah (taman) diantara taman-taman syurga (HR …

Continue Reading
Islam Uncategorized

Allah Menjawab Bacaan Al Fatihah

Assalamualaikum… …dan ketika Allah menjawab bacaan Al Fatihah ..Untuk panduan saya sendiri dan semoga bermanafaat untuk semua Baca juga: Allah menjawab Al Fatihah kita Two important days in your life are the day you are born……and the day you find out why  – Mark Twain Kredit : youtube – Ustaz Dzulkarnain Hamzah

Continue Reading