Uncategorized

Rahsia Wanita : Tips ‘Menjaga’ Pasangan Anda

Assalamualaikum Saya terbaca satu artikel tentang bagaimanakah caranya untuk menjaga pasangan anda supaya kekal bahagia. Saya kongsikan di sini: Gambar: Google Sentiasa hargai pasangan anda. Biarlah pasangan anda merasa merekalah orang yang paling istimewa dalam hidup anda. Raja di hati gitew Pastikan anda tahu apa yang mereka lakukan setiap hari. Tapi ini bukan bermaksud anda …

Continue Reading
Uncategorized

Sanggupkah Terima Kekalahan?

Assalamualaikum.. Salam Rabu dan Selamat Bercuti Sanggupkan anda menjadi orang yang kalah? Sumber : Facebook Tapi, saya pernah juga dengar orang kata “To be a good loser is to learn how to win” Saya bukanlah pakar motivasi, juga bukan seorang ustazah hanya sekadar untuk ingat mengingati sesama kawan dan juga diri sendiri… Sumber: Google Sekian. …

Continue Reading
Uncategorized

Ar Rahnu – Pajak Gadai Islam

Ar Rahnu, juga dikenali sebagai Ar Rahn, merupakan pajak gadai Islam bagi pinjaman bercagar jangka pendek. Ia merupakan perkhidmatan pajak gadai alternatif bagi peminjam yang selaras dengan prinsip-prinsip Syariah. Di Malaysia, Ar Rahnu adalah berdasarkan konsep-konsep Islam berikut: •        Qardhul Hasan – peminjam dikehendaki membayar hanya jumlah yang dipinjamnya. •        Ar Rahnu dan Al-Wadi’ah – peminjam dikehendaki …

Continue Reading
Uncategorized

Elak Jadi Mangsa Penipuan Kad Kredit

Assalamualaikum Hari ni nak cerita topik yang agak serius siket. Pasal kad kredit. Mesti ramai kawan-kawan di luar sana yang sedang berusaha men’settle’kan hutang ‘kad sakti’ ini bila dapat bonus kan…hehe Teringat saya masa mula-mula nak berblogging dulu… Salah satunya matlamatnya adalah untuk berkongsi ilmu. Mudah-mudahan ianya dapat menjadi saham akhirat kelak. So, i hope …

Continue Reading
Family Uncategorized

Betul ke Cemburu Tanda Sayang?

Ada sesetengah orang berpendapat, cemburu bukan bermaksud sayang. Tetapi, cemburu adalah satu perasaan yang timbul apabila seseorang itu merasa kedudukannya tidak selamat (insecurity). Ia juga boleh dikatakan sebagai perasaan takut kerana kedudukannya boleh saja diambil oleh orang lain dan lebih kritikal, perasaan fear of loss. Sumber gambar: Google Contohnya, apabila kita berasa cemburu, kita sebenarnya takut …

Continue Reading
Uncategorized

Cermin Mata Saya

Alhamdulillah. Akhirnya dapat juga mencari cermin mata kesayangan yang telah hilang berminggu-minggu. Terima kasih kepada Mr.Hubby yang menolong bersama-sama mencari.  Jenuh juga kalau cermin mata hilang…Walau tahap rabun tak begitu kritikal, payah juga kalau nak tengok TV. Tak kan lah sepanjang masa nak pakai contact lens… Terfikir juga nak buat cermin mata baru esok…nasib baik …

Continue Reading