Uncategorized

Ulser Tekak

Assalamualaikum kawan-kawan.. Since semalam…memang rasa tekak ni lain macam aje..nak telan apa-apa pun sakit. Pagi tadi, lagi teruk nampaknya. Demam terus…Gi klinik, doktor kata ulser tekak..bukan sebiji..tapi berbiji-biji. Patutlah nak menelan air pun sakit sampai ke telinga. Ada jugak google..apa penawar ulser tekak ni..Ada yang kata makan ice cream vanila, kumur air garam dan macam …

Continue Reading
Uncategorized

Mulanya Di Sini

Hari ini adalah hari pertama sesi persekolahan tahun 2014. Pasti ibu bapa yang ada anak bersekolah sudah sibuk kembali dengan rutin harian. Jalan raya pun pasti akan sesak kembali. Saya bercuti lagi hari ini. Saja mengambil peluang ini untuk memastikan urusan persekolahan anak berjalan dengan lancar. Cerita pasal sekolah, teringat pada zaman persekolahan dulu-dulu. Saya …

Continue Reading
Motivasi Uncategorized

If Better is Possible

“If better is possible, good is not enough” Kalau kita berpeluang untuk menjadi lebih baik, menjadi setakat baik sahaja mungkin tidak cukup. Atau, jika kita diberi peluang untuk memilih antara yang lebih baik atau yang baik, mestilah kita akan memilih yang lebih baik. Betul tak? Cerita pasal azam 2014, macam-macam pun terfikir. Walau apa pun, …

Continue Reading
Uncategorized

Jalan Jalan Temerloh

Assalamualaikum. Hujung minggu ni saya berkesempatan untuk balik ke kampung mertua di Temerloh, Pahang…Sambil-sambil tu sempat juga ambil beberapa keping gambar… Gambar-gambar ni diambil di sekitar Sungai Pahang…kawasan ini juga terlibat dengan banjir di Pahang baru-baru ni… Rasa macam YB melawat kawasan pulak..huhu Ni pulak pemandangan di kawasan ‘Pekan Sehari’ yang ada pada setiap pagi …

Continue Reading
Uncategorized

Zakat Pendapatan

Zakat adalah sebahagian daripada rukun Islam. Ia juga dianggap sebagai ‘Islamic redistributive system’ dimana melalui system ini kedudukan ekonomi, sosial dan taraf pendidikan masyarakat secara keseluruhannya dapat dipertingkatkan.  Zakat dapat memupuk sifat tanggungjawab dan tidak mementingkan diri sendiri, sebaliknya ia akan menggalakkan semangat tolong menolong di kalangan umat Islam. Siapakah Golongan Yang Diwajibkan Untuk Membayar …

Continue Reading