Islam Uncategorized

Cerita Pasal Perasaan

Assalamualaikum Apa perasaan dan reaksi anda jika sedang berjalan kaki dan lalu di hadapan  kedai-kedai berikut: 1.       Restoran milik bukan Islam yang menjual daging khinzir dan arak 2.       Kedai menjual nombor ekor seperti magnum dan sports  toto 3.       Bank – yang operasinya berasaskan riba Sama seperti larangan terhadap memakan daging khinzir, meminum arak dan berjudi, …

Continue Reading
Uncategorized

Kak Ton Diva???

Assalamualaikum. Semalam saya mengambil kesempatan bercuti untuk membawa anak berjalan-jalan. Tidak lah jauh sangat juga tempatnya, hanya di sekitar Bangi dan Putrajaya. Kami singgah di salah sebuah pusat membeli belah di situ. Kebetulan saya memang berhajat untuk menggantikan beg  tangan yang sudah agak lama, jadi saya masuk ke sebuah kedai yang menjual barangan kulit. Malangnya …

Continue Reading
Uncategorized

Thank You Allah

Assalamualaikum   In the name of Allah, Most Gracious, Most Merciful Alhamdulillah, all praises be to Allah. A few good things happened to me today and I feel very grateful. Syukran Jazilan Ya Allah, for all your kindness….. May Allah give me a thankful heart for every blessing that He has given to me.  And I …

Continue Reading
Uncategorized

Berhenti Kerja…dan Berniaga. Ada Berani?

Assalamualaikum Ramai orang kata, kalau dah bosan dengan kerja sekarang, buat ajelah bisnes. Masalahnya, mampukah saya.?? Saya ada juga membuat sedikit kajian tentang persediaan yang perlu dibuat sebelum berhenti kerja dan melibatkan diri secara serius dalam perniagaan. Antara faktor penting: Gambar: Google 1.    Tabungan & modal yang mencukupi. Jumlah simpanan mesti cukup untuk menampung perbelanjaan …

Continue Reading
Uncategorized

Skandal Di Pejabat

Assalamualaikum Baru- baru ini ada seorang pengarah di satu jabatan di tempat saya bekerja yang memberi teguran tentang perbuatan staff nya yang mungkin agak keterlaluan. Mungkin ada baiknya jika sesekali pihak atasan membuat teguran begitu. Biasanya kalau dengan boss, orang segan sikit. Betul tak? Skandal di pejabat. Biasa dengar kan? Bunyinya pun agak kurang manis. …

Continue Reading
Cerita Motivasi Uncategorized

Ssyyyy!!! Jangan Tanya Pada Suri Rumah.

Menjadi surirumah tangga sepenuh masa? Ingat senang ke nak buat keputusan tu….. Pada saya ianya suatu dilema…..Sama ada mahu memilih wang ringgit atau tumpuan pada keluarga. Bagi wanita bekerjaya yang memilih untuk menjadi suri rumah sepenuh masa, saya kira itu satu pengorbanan. Sumber gambar: Google Minggu lepas saya ada membaca satu aktikel tentang hal-hal berkitan …

Continue Reading