Bread & Bun | Pastry & Bun | Sourdough

Country Sourdough

Assalamualaikum Ni first time cuba buat sendiri. Yang sebelum ni, ada Cikgu Nurul kat sebelah. Buat roti jenis ni memang perlukan kesabaran. Akak start buat pukul 1.30 petang, bakarnya esok pagi, pukul 8. Walaubagaimana pun, bahan-bahannya agak mudah untuk didapati. Hanya perlukan tepung roti, garam, air, sourdough starter dan sedikit minyak sayuran. Alhamdulillah. Hasilnya memuaskan […]

Continue Reading

Bread & Bun | Cerita | Sourdough

Sourdough

Assalamualaikum Akhirnya berkesempatan juga nak belajar buat roti ‘sourdough’. Kebetulan terjumpa iklan pasal kelas belajar membuat roti sourdough ini dan tempatnya tak jauh pula dari rumah. Jadi, Akak pun apa lagi. Terus register…😍 Apa yang dimaksudkan dengan roti sourdough? Roti sourdough merupakan alternatif kepada roti putih. Sourdough merupakan sejenis roti yang dibuat dengan kombinasi tepung […]

Continue Reading

Bread & Bun | Pastry & Bun

Mini Pizza Bun

Assalamualaikum Alhamdulillah. Berkesempatan meroti hari ni. Dapatlah buat mini pizza bun untuk berbuka puasa & bersahur nanti. Insya Allah. 1st time buat mini pizza bun nih. Selalunya kalau nak padankan roti & sosej buat aja la roti sosej. Ni kira versi lebih mudah nak makan. Tak perlu cari cili sos atau mayonis bagai, boleh terus […]

Continue Reading

Bread & Bun | My Stories

Do-nut Worry, Be Happy

Assalamualaikum. Alhamdulillah. Berjaya juga men-donut hari ni. Dari hari tu nak cuba resipi ni dari kelas PJJ Cikgu Dayang ni. Ini lah hasilnya. Bila dah siap donut, rasa nak men-deco pulak. Gunalah apa yang ada. Tapi part deco-deco ni memang kena gilap lagi skill nampaknya. Alhamdulillah. Laku keras – anak-anak suka. Bersemangat Mama dia nak […]

Continue Reading

Bread & Bun | Pastry & Bun

Suri Dalam Dapur Makan Roti Gula

Assalamualaikum Bukan setakat suri, satu keluarga boleh makan roti gula. Apa lagi kalau roti gula yang ada butter….Lagi best kalau ada Kopi O. Uuhh…rancakkkk Bagus juga kalau ada stok roti di rumah. Senang nak dijadikan sarapan. Tak ada la Mama terkejar-kejar nak goreng nasi sebelum anak pergi sekolah. Sebab dah ada butter dan gula, boleh […]

Continue Reading

Bread & Bun

Homemade Pizza

Assalamualaikum Alhamdulillah. Berkesampatan juga nak buat benda ni…😊. Dah beberapa kali buat dan masih dalam proses pembelajaran. Tapi bolehlah nak buat makan-makan untuk keluarga sendiri. Part yang best kalau buat pizza sendiri, kita boleh pilih topping dia. Lepas tu boleh letak banyak-banyak sesedap rasa…huhu Saiz pun boleh ikut suka. Nak kecik, nak beso… Kat atas […]

Continue Reading