Bread & Bun | Pastry & Bun | Sourdough

Country Sourdough

Assalamualaikum Ni first time cuba buat sendiri. Yang sebelum ni, ada Cikgu Nurul kat sebelah. Buat roti jenis ni memang perlukan kesabaran. Akak start buat pukul 1.30 petang, bakarnya esok pagi, pukul 8. Walaubagaimana pun, bahan-bahannya agak mudah untuk didapati. Hanya perlukan tepung roti, garam, air, sourdough starter dan sedikit minyak sayuran. Alhamdulillah. Hasilnya memuaskan […]

Continue Reading

Bread & Bun | Cerita | Sourdough

Sourdough

Assalamualaikum Akhirnya berkesempatan juga nak belajar buat roti ‘sourdough’. Kebetulan terjumpa iklan pasal kelas belajar membuat roti sourdough ini dan tempatnya tak jauh pula dari rumah. Jadi, Akak pun apa lagi. Terus register…😍 Apa yang dimaksudkan dengan roti sourdough? Roti sourdough merupakan alternatif kepada roti putih. Sourdough merupakan sejenis roti yang dibuat dengan kombinasi tepung […]

Continue Reading

About Barley | Cerita

Barley Bowl

Assalamualaikum Selalu kita tengok orang makan oat. Kali ni saya nak cuba barli pulak. Version kali ni bukan overnight barley, sebab barli ni saya dah rebus siap-siap. Kebetulan memang rebus agak banyak hari tu. Jadi boleh simpan dalam peti ais. Kalau nak buat air atau nak buat barley bowl macam ni, tinggal ambik aje. Caranya […]

Continue Reading

About Barley | My Stories

Lempeng Barli

Assalamualaikum Hari ini saya mencuba buat lempeng. Bukan lempeng biashe2, tapi lempeng barli. Saya gunakan sukatan (ratio lebih kurang 80:20) untuk campuran tepung barli dan tepung gandum. Tambah sedikit garam, lepas tu, campurlah dengan air secukupnya. Seterusnya, masukkan campuran tepung tadi ke dalam kuali. Ni first time cuba, alhamdulillah menjadi. Masak pun dekat pukul 7. […]

Continue Reading

Bread & Bun | Pastry & Bun

Mini Pizza Bun

Assalamualaikum Alhamdulillah. Berkesempatan meroti hari ni. Dapatlah buat mini pizza bun untuk berbuka puasa & bersahur nanti. Insya Allah. 1st time buat mini pizza bun nih. Selalunya kalau nak padankan roti & sosej buat aja la roti sosej. Ni kira versi lebih mudah nak makan. Tak perlu cari cili sos atau mayonis bagai, boleh terus […]

Continue Reading

Cerita | Donut | Pastry & Bun

Colors Outside The Lines

Assalamualaikum. Malam ni berkesempatan untuk men-donut. Deko pun simple2 aje. Janji boleh makan. Kali ni saya cuba buat topping coklat dengan deko warna-warni. Kira apa yang ada kat rumah aje la… Lama dah tak men-donut ni. Rasa best pulak. Yang paling penting, settle la sarapan anak sebelum ke sekolah esok. InsyaAllah. Sekian. Wassalam.

Continue Reading