Family Sewing Diary

Back To School

Assalamualaikum Macam biasa, awal Januari memang masa yang sangat sibuk. Ini lah masa untuk adjust kembali masa dari ‘waktu bercuti’ kepada waktu normal. Mak-mak pun sibuk nak pastikan kelengkapan sekolah anak sudah tersedia, anak-anak cukup makan dan bekalan sebelum pergi ke sekolah, bas sekolah tiba tepat pada waktu dan macam-macam lagi. Itu belum lagi ibu …

Continue Reading
Sewing Diary

Kain Denim

Assalamualaikum Semenjak Cik Abang betulkan mesin jahit yang dah lama terbiar sepi, Akak punya sawan menjahit dah datang balik. Kebetulan terjumpa meterial kain denim masa jalan-jalan kat The Mines minggu lepas, apa lagi… Ada kain yang di beli meter. Tapi harga kain denim ni boleh tahan jugak. RM75 semeter dan sebab tu jugak beli semeter …

Continue Reading
Sewing Diary

Essential Oil Zipper Pouch

Assalamualaikum Orang kata kalau dah suka, sanggup buat apa saja kan. Samalah dengan Akak ni. Bila dah suka dengan essential oils, tak sanggup pulak tengok dia tergolek-golek dalam beg. Kenalah buat satu tempat khas untuk dia supaya dia boleh duduk diam-diam bersopan santun. Dan inilah hasil kerja malam semalam. Walaupun jahitannya masih tak berapa kemas, …

Continue Reading
Sewing Diary

Mesin Jahit

Alhamdulillah…Setelah beberapa ketika membuat tabungan, akhirnya si dia idaman kalbu yang berwarna kelabu ini selamat tiba di rumah. Mesin jahit mudah alih ini mempunyai 32 corak jahitan, jahitan lubang butang 1 langkah, pemasukan benang automatik, lampu LED dan beberapa perkara lain. Memang agak user friendly untuk saya yang baru nak belajar jahit lurus ni. Nak …

Continue Reading