Cerita Recipes

Ikan Merah Masak Kicap

Assalamualaikum. Semenjak terpandang lauk ikan merah masak kicap di ig kawan saya, tekak ni teringin pulak nak makan. Semalam nasib baik sempat beli ikan merah di pasar. Jadi, adalah rezeki kami sekeluarga nak makan ikan merah masak kicap hari ni. Resipi Akak simple aje: 4 kelar ikan merah (saiz sederhana) 1 biji bawang besar (dihiris) …

Continue Reading
Recipes

Japanese Korokke….Bukan Begedil Biasa

Assalamualaikum.. Nama pun lain…..haruslah bendanya pun lain. Tapi hampir serupa, namum tak sama. Cara pembuatannya hampir sama dengan begedil, tapi sedikit berbeza sebab Japanese Korokke ni disalut dengan serbuk roti (bread crumbs). Jom tengok resipi: 4 ke 5 biji kentang 150gm daging kisar Sebiji bawang merah sederhana besar dan 2 ulas bawang putih (cincang) 1 …

Continue Reading
Family Recipes

Aku, Dia dan Mi Bandung

Assalamualaikum Hari ni berlari-larian balik rumah sebab nak masak untuk anak-anak (katanya….). Hasil dari masakan tadi….Mi bandung Muar.. 🙂 Wikipedia kata, mi ni dinamakan mi bandung kerana konsepnya yang bercampur campur. Macam air sirap bandung. Air tu adalah campuran sirap dan susu. Maka, jadilah dia sirap bandung. Sama jugak macam mi bandung. Konsepnya adalah campuran …

Continue Reading
Family Recipes Uncategorized

Cucur Viral

Assalamualaikum dan selamat hujung minggu. Semenjak terbaca tentang cucur viral di blog Lady In Red Planner, teringin pulak nak cuba. Resipi asal di sini. Rupanya bulat-bulat comel.. Rangup diluar tapi gebu gebas di dalam…aawwww 😀 Tapi saya ubah siket resipi sebab nak buat cucur adik beradik sayuran. Kebetulan kuah kacang yang dibagi oleh kakak ipar …

Continue Reading
Recipes

Kacang Pool dan Roti

Assalamualaikum. Rasanya dah lama tak up date pasal resipi. Bila bersembang dengan member pasal makanan kat Johor, tetiba teringat pulak kat makanan yang satu ni. Saya pernah bercerita tentang resipi kacang pool pada tahun 2015 dulu, tapi version kali ni lain siket. Resipi: Bahan-bahan : 1 tin kacang foul (toskan dan ramas sehingga hancur) – …

Continue Reading