Recipes

Biskut Choc Chip Emping Jagung

Assalamualaikum Pagi ni Akak busy try resipi baru yang dikongsi oleh kawan sepejabat. Kak Shikin Merah namanya. Resipinya ringkas dan mudah, sebab tu Akak nak cuba. Kalau kuih yang susah-susah tu, Akak main tunjuk-tunjuk aje kat kedai 🙂 Bahan-bahan: 150 gm butter 150 gm tepung 75 gm gula castor 60 gm corn flakes 50 gm …

Continue Reading
Recipes

Dodol dan Pressure Cooker

Assalamualaikum Kalau dulu, nak masak dodol, pasti lebih 4 jam masa yang diambil untuk mengacau (biasanya buat time nak raya). Dah le tengah puasa, berdiri pulak depan api sambil mengacau. Bila dodol masak, orang pun terlepek…(tapi tangan sado lah…huhu) Harapnya dengan menggunakan pressure cooker ni, kerja-kerja membuat dodol akan menjadi lebih mudah. Sebenarnya dah lama …

Continue Reading
Hobby Recipes

Florentine Cookies / Almond Crunchy

Assalamualaikum Setengah orang panggil florentine cookies, tapi di kampung saya benda ni dipanggil almond crunchy.. Jom kita lihat resipinya. Sangat mudah dan ringkas. Sesuai untuk dijadikan salah satu dari koleksi kuih raya kita. Walaupun harga bahan-bahanya agak mahal,…tapi, lagi mahal kalau beli yang dah siap. Apatah lagi kalau kira sekali GST…huhu 🙁 Bahan-bahan: 200 gm …

Continue Reading
Recipes

Mee Rebus

Assalamualaikum Hari ini saya ingin kongsikan resipi mee rebus (Johor Style). Kenapa dipanggil Johor Style? Sebab saya dapatkan resipinya dari sahabat saya, Cik Tita, yang berasal dari Johor. Bahan-bahan Mee kuning (saya sediakan 2 – 3 bungkus) Bahan untuk kuah mee rebus: 1/2 kg daging/tetel/tulang – hiris daging dan tetel kecil-kecil dan rebus hingga empuk. …

Continue Reading
Recipes

Tart Buah (Fruit Tart)

Tart buah. Sejenis makanan yang sesuai di makan bila-bila masa sahaja. Tapi kalau buat tart buah ni, part yang paling saya lemah sekali adalah part nak susun-susun buah. Nampak sangat tangan tak berapa nak kreatif. Tapi tak pe lah, yang paling penting, ianya selamat sampai ke perut…huhu Resipi tart buah (Fruit Tart) a, Bahan tart …

Continue Reading
Hobby Recipes

Asam Pedas Johor

Assalamualaikum Bila tengok orang lain masak asam pedas, teringin juga nak makan. Maklumlah, tekak orang Johor. Nasib baik jumpa ikan di pasar pagi tadi. Lagi pun, sejak ada GST ni, kenalah rajin-rajin masak sendiri..kan..kan.. Resipi Asam Pedas Johor (Ikan Tenggiri) Bahan-bahan: 2 keping ikan tenggiri 10 ke 15 tangkai cili kering 1 biji bawang besar …

Continue Reading