About Barley | Recipes

Overnight Barley

Assalamualaikum. Selalu kita makan atau dengar tentang overnight oat. Kali ini saya nak cerita pasal Overnight Barley. Ni first time cuba buat. Alhamdulillah. Sedap rupanya overnight Barley ni. Nak buat pun senang. Walaupun kat resipi tu tulis tak perlu rebus dulu barli, tapi saya rebus juga…😊 Lepas tu hanya tambah buah-buahan kesukaan. Lagi bagus kalau […]

Continue Reading

Hobby | Pastry & Bun | Recipes

Egg Burger

Assalamualaikum… Lama dah tak update blog…Rindew… Baru-baru ni tekak teringin nak makan burger. Cari roti burger di kedai berdekatan, tak jumpa la pulak. Jadi Mak buat sendiri. Resipi asal dari blog handletheheat.com – “How to make burger bun”. Nak simpan resipi kat sini. Lain kali senang nak refer. 3 sudu besar susu suam 1 cawan […]

Continue Reading

Recipes

Biskut Choc Chip Emping Jagung

Assalamualaikum Pagi ni Akak busy try resipi baru yang dikongsi oleh kawan sepejabat. Kak Shikin Merah namanya. Resipinya ringkas dan mudah, sebab tu Akak nak cuba. Kalau kuih yang susah-susah tu, Akak main tunjuk-tunjuk aje kat kedai 🙂 Bahan-bahan: 150 gm butter 150 gm tepung 75 gm gula castor 60 gm corn flakes 50 gm […]

Continue Reading

Recipes

Dodol dan Pressure Cooker

Assalamualaikum Kalau dulu, nak masak dodol, pasti lebih 4 jam masa yang diambil untuk mengacau (biasanya buat time nak raya). Dah le tengah puasa, berdiri pulak depan api sambil mengacau. Bila dodol masak, orang pun terlepek…(tapi tangan sado lah…huhu) Harapnya dengan menggunakan pressure cooker ni, kerja-kerja membuat dodol akan menjadi lebih mudah. Sebenarnya dah lama […]

Continue Reading

Hobby | Recipes

Florentine Cookies / Almond Crunchy

Assalamualaikum Setengah orang panggil florentine cookies, tapi di kampung saya benda ni dipanggil almond crunchy.. Jom kita lihat resipinya. Sangat mudah dan ringkas. Sesuai untuk dijadikan salah satu dari koleksi kuih raya kita. Walaupun harga bahan-bahanya agak mahal,…tapi, lagi mahal kalau beli yang dah siap. Apatah lagi kalau kira sekali GST…huhu 🙁 Bahan-bahan: 200 gm […]

Continue Reading

Recipes

Mee Rebus

Assalamualaikum Hari ini saya ingin kongsikan resipi mee rebus (Johor Style). Kenapa dipanggil Johor Style? Sebab saya dapatkan resipinya dari sahabat saya, Cik Tita, yang berasal dari Johor. Bahan-bahan Mee kuning (saya sediakan 2 – 3 bungkus) Bahan untuk kuah mee rebus: 1/2 kg daging/tetel/tulang – hiris daging dan tetel kecil-kecil dan rebus hingga empuk. […]

Continue Reading