Cerita

Jeti Penyabong

Assalamualaikum Alhamdulillah. Minggu ni berkesempatan ke Mersing lagi atas urusan keluarga. Sambil-sambil tu, boleh juga berjalan-jalan makan angin walaupun sekejap. Pagi tadi sempat ke Jeti Penyabong yang berada di kasawan Endau / Mersing. Sesekali memang bagus jugak kalau dapat merehatkan minda dan melancong di dalam negara 😀. Tempat ini terletak di Penyabong, Endau. Boleh ke …

Continue Reading
Herba Product Review

Khasiat Halba

Assalamualaikum Apakah khasiat yang ada pada halba? Halba atau fenugreek yang berbentuk butiran kecil berwarna coklat banyak digunakan sebagai bahan masakan. Halba yang sudah disangai dapat memberikan aroma yang enak dalam masakan. Selain masakan, halba digunakan dalam ramuan jamu di Indonesia. Halba juga digunakan dalam terapi Ayurveda dan juga dalam sistem perubatan di China dan …

Continue Reading
Travel

Apa Ada Dengan Mersing

Assalamualaikum. Dah lama tak update blog. Hari ni Akak nak cerita pasal Mersing. Baru-baru ni Alhamdulillah, dapat jejak kaki ke Mesing lagi. Ini adalah perjalanan ke 2 merentas negeri selepas PKP. Sebenarnya, sebelum ada urusan keluarga di Mersing (sebelum 2019), memang tak pernah jejak kaki pun ke sini. Dulu-dulu, ada sekolah buat lawatan ke Pantai …

Continue Reading
Islam

Apakah Perbezaan Antara Maghfirah & ‘Afuww

Assalamualaikum. Selamat Berpuasa. Sekarang dah tiba di 10 malam terakhir Ramadhan. Moga Allah memudahkan urusan kita untuk terus beribadah. Tadi ada yang share tentang perbezaan antara Maghfirah & ‘Afuww di whatsapp. Mak nak share kat blog, untuk manafaat bersama. Juga untuk menjadi rujukan di masa hadapan. In shaa Allah. MAGHFIRAH : Adalah untuk Allah memaafkan …

Continue Reading
Beauty & Health Homemade Scrub Product Review Scrub Neem

Kisah Daun Neem

Assalamualaikum. Baru-baru ni viral tentang khasiat daun neem atau daun semambu yang dikatakan boleh menjadi penawar pada wabak covid 19. Sekiranya benar seperti apa yang dikata, Alhamdulillah. Jika tidak, Allah Maha Mengetahui sebabnya. Walau bagaimanapun, daun neem atau semambu telah lama digunakan sebagai penawar atau digunakan untuk melegakan pelbagai penyakit lain. Contohnya demam campak. Ada …

Continue Reading