Motivasi

Half Full or Half Empty?

Assalamualaikum Apa yang anda lihat pada gelas yang airnya hanya separuh sahaja? Yang melihatnya sebagai separuh kosong adalah orang yang ‘pessimism’ manakala orang yang melihatnya sebagai separuh penuh adalah dari golongan ‘optimism’. Jadi Abang, Kakak, Adik, Pak Cik & Mak Cik semua dalam kategori mana? Sekian. Wassalam. Pessimism: A tendency to see the worst aspect …

Continue Reading
Islam Motivasi

Silaturrahim

  Menghubungkan Silaturrahim atau tali persaudaraan adalah sesuatu yang dituntut dalam ajaran Islam. Silah bermaksud hubungan dan Ar-Rahim bermakna kelembutan atau kasih sayang. Dengan demikian, silaturrahim bermaksud menjalin hubungan kasih sayang. Sesungguhnya menjalin silaturrahim merupakan satu keperluan, selari dengan firah kejadian manusia yang bukan diciptakan untuk hidup bersendirian. Jika kita lihat pada realiti kehidupan sekarang, …

Continue Reading
Motivasi Uncategorized

Dengan Lafaz Bismillah

Assalamualaikum Dengan lafaz Bismillah, hari ini Akak nak mulakan aktiviti blogging di ‘rumah baru’. Alhamdulillah…whitebarleyblogspot.com dah bertukar menjadi whitebarley.com. Untuk proses pemindahan domain dan import artikel blog, saya menggunakan khidmat netkl. Part yang lama adalah nak belajar menggunakan template ‘wordpress’ sebab tak biasa guna. Selain dari itu, kenalah juga belajar macam mana nak install / …

Continue Reading
Islam Motivasi

Lalu Aku Hidup Sebagai Apa?

Assalamualaikum Minggu ni gigih nak habis kan baca buku ni. Akak sebenarnya tak biasa sangat baca jenis buku yang ‘heavy’2. Tapi, masa beli tu memang terpesona dengan tajuknya. Penulisannya bagus. Banyak bait-bait kata yang perlu direnungkan sambil-sambil mencermin diri 🙁 Banyak pengajaran yang boleh kita dapat. Tapi, macam Akak tulis kat atas tadi, sebab buku …

Continue Reading