Cerita Hobby Recipes

Sourdough Oatmeal Cookies

Assalamualaikum. Pagi tadi, bila tengok-tengok, ada banyak pulak sourdough discard. Jadi google2 la resipi tentang penggunaan sourdough discard ni. Saya cari resipi yang simple aje. Yang ganji-ganjil saya tak reti buat…huhu Bila cari balik, tak jumpa pulak resipinya. Jadi, saya tepek dulu resipi yang saya gunakan pagi tadi (berdasarkan ingatan). 😅. InsyaAllah betul, sebab agak …

Continue Reading
Cerita Family My Stories Travel

Mersing and Island Hopping

Assalamualaikum. Alhamdulillah, cuti sekolah September lepas dapat pergi lagi ke Mersing. Kali terakhir ke Mersing adalah pada Mac 2021. Maksudnya dah setahun lebih tidak memijak bumi Mersing. Pergi kali ni sekejap saja kerana tujuannya untuk island hopping. Tak sempat pun nak jalan-jalan di Bandar Mersing. Dari Bangi, singgah sekejap di gerai berdekatan dengan Pantai Mersing …

Continue Reading
Bread & Bun Cerita Sourdough

Sourdough

Assalamualaikum Akhirnya berkesempatan juga nak belajar buat roti ‘sourdough’. Kebetulan terjumpa iklan pasal kelas belajar membuat roti sourdough ini dan tempatnya tak jauh pula dari rumah. Jadi, Akak pun apa lagi. Terus register…😍 Apa yang dimaksudkan dengan roti sourdough? Roti sourdough merupakan alternatif kepada roti putih. Sourdough merupakan sejenis roti yang dibuat dengan kombinasi tepung …

Continue Reading
Cerita Family

24 April 2022

Assalamualaikum. Alhamdulillah…Allah masih memberikan nikmat umur Semoga terus diberikan kesihatan, dimurahkan rezeki, tercapai segala cita-cita & hajat dan semoga diberkati selalu. Thank you for the cake ❤ Sekian. Wassalam.

Continue Reading
About Barley Cerita

Barley Bowl

Assalamualaikum Selalu kita tengok orang makan oat. Kali ni saya nak cuba barli pulak. Version kali ni bukan overnight barley, sebab barli ni saya dah rebus siap-siap. Kebetulan memang rebus agak banyak hari tu. Jadi boleh simpan dalam peti ais. Kalau nak buat air atau nak buat barley bowl macam ni, tinggal ambik aje. Caranya …

Continue Reading
Cerita Islam

Salam Ramadan 2022

Assalamualaikum. Selamat menyambut bulan Ramadan yang mulia. Semoga Allah memberikan kelapangan masa untuk kita beribadah, memudahkan segala urusan, mengampunkan segala dosa & kesalahan serta menerima segala amal ibadah kita. Saya minta maaf jika ada salah dan silap. Selamat menunaikan ibadah puasa. Sekian. Wassalam.

Continue Reading