Cerita Islam

An Nur 27 – 28

Wahai orang yang beriman. Janganlah kamu memasuki rumah yang bukan rumahmu sebelum meminta izin dan memberi salam kepada penghuninya. Yang demikian itu lebih baik bagi mu agar kamu (selalu) ingat. Dan jika kamu tidak menemui seorang pun di dalamnya, maka janganlah kamu masuk sebelum kamu mendapat izin. Dan jika dikatakan kepadamu “kembalilah” maka (hendaklah) kamu …

Continue Reading
Cerita

Sanah Helwah WhiteBarley

Assalamualaikum Bulan Oktober 2020, genap 7 tahun dah blog ni. Kalau ada baby lahir masa tu, dah sekolah pun dia 😀 Bermula pada tahun 2013, dengan www.whitebarley.blogspot.com, Alhamdulillah dapat bertukar kepada www.whitebarley.com pada Ogos 2018. Terima kasih pada Sahabat-sahabat yang tolong support blog ni. Semoga semangat berblogging tetap maintain…💪💪💪 Untuk kawan2, minta maaf kalau saya …

Continue Reading
Cerita

Kak, Ada Lagi Keretapi ke Tampin?

Suatu hari, ketika saya menunggu tren di Bandar Tasik Selatan. Jam menunjukkan pukul 7.50 p.m. Tren ke Tampin baru saja berlalu. “Alamak. Terlepas tren pulak” bisik hati saya. Tiba-tiba saya disapa oleh seorang anak muda. Dari pengamatan, umurnya lebih kurang umur anak saya. Atau mungkin tua sedikit. “Kak (ingat nak panggil Makcik 😅), ada lagi …

Continue Reading
Cerita Product Review

Kek Lapis Sarawak

Assalamuaikum… Semalam semasa berjalan-jalan di Bangi, ternampak pulak ada kedai baru bukak. Kedai kek lapis… Nama kedai: Kek Lapis Mama Su. Kedai ni menjual kek lapis Sarawak. Adik kat kedai tu kata, kedai tu baru dibuka 3 hari lepas. Mereka ada di 2 tempat. Di Kuching dan yang baru, di Bangi. Kalau tengok kek-kek tu …

Continue Reading
Cerita

Jeti Penyabong

Assalamualaikum Alhamdulillah. Minggu ni berkesempatan ke Mersing lagi atas urusan keluarga. Sambil-sambil tu, boleh juga berjalan-jalan makan angin walaupun sekejap. Pagi tadi sempat ke Jeti Penyabong yang berada di kasawan Endau / Mersing. Sesekali memang bagus jugak kalau dapat merehatkan minda dan melancong di dalam negara 😀. Tempat ini terletak di Penyabong, Endau. Boleh ke …

Continue Reading