Beauty & Health

Goji Berries & Teh Hijau

Assalamualaikum.. Hari ni Akak nak cerita sikit pasal Goji Berries atau Goji wolfberries. Goji berries ni bersifat anti-oksida, anti-aging, membantu meningkatkan tenaga dan ada banyak kebaikan lagi. Di negara China, Goji Berries sangat istimewa terutamanya pada masyarakat Zhongning (di Ningxia). Goji berries di tempat ini dikatakan yang terbaik di dunia.   Teh hijau pula, memang …

Continue Reading
Beauty & Health Homemade Scrub Product Review

Kenapa Perlu Scrub Badan

Assalamualaikum. Hari ni Akak nak cerita tentang kepentingan scrub badan. Kenapa perlu scrub badan? Tak cukup ke kalau guna sabun sahaja? Mandi menggunakan sabun atau mandian buih biasa boleh membersihkan badan daripada kotoran. Tetapi sel kulit mati tidak dibuang dengan sempurna dan akan mengakibatkan sel-sel kulit mati bertambah tebal. Ini adalah sebab utama kenapa kita …

Continue Reading
Beauty & Health Essential Oils Product Review

Carrier Oil

Assalamualaikum. Apa yang dimaksudkan dengan carrier oil? Ia adalah minyak yang berasal dari tumbuhan. Carrier oil biasanya digunakan untuk ‘mencairkan’ (dilute) essential oils. Oleh kerana sesetengah essential oils tidak begitu sesuai digunakan secara ‘direct’ kepada kulit, maka carrier oil digunakan untuk melarutkan (dilute) essential oils tersebut. Carrier oil juga digunakan dalam pembuatan losyen, sabun, lip …

Continue Reading
Beauty & Health

Mulakan Hari Dengan Senyuman Dan Sarapan

Assalamualaikum Orang kata, mulakan hari dengan senyuman. Tapi kalau Akak, tak boleh nak mulakan hari dengan senyuman aje. Kena ada sarapan jugak. Sebab kalau mulakan hari dengan senyuman, pukul 10 pagi Akak dah lapar. Kalau Akak lapar, Akak jadi stress. Jangan harap nak senyum masa tu…haha.  Jadi, kenalah mulakan hari senyuman dan sarapan.   Al …

Continue Reading