Cerita Family

Back To School

Assalamualaikum Minggu lepas, kerajaan telah memgumumkan bahawa sesi persekolahan akan bermula 1 Mac 2021. Dan hari ini…pasti Mak Ayah sudah mula sibuk membuat persiapan untuk anak-anak. Maklumlah sudah lama duduk di rumah. Anak-anak pun sudah semakin membesar. Anak bungsu saya pun sudah lebih tinggi daripada saya sekarang…huhu. Semalam, saya cuba ke kedai pakaian sekolah untuk …

Continue Reading
Cerita Family

1 Februari 2021

Assalamualaikum. Pejam celik. Pejam celik. Dah masuk bulan ke 2 tahun 2021. 1 Februari adalah Hari Wilayah. Jadi Mak cuti hari ni. Buat apa hari ni? Mak mulakan hari dengan senyuman dan sarapan. Minum kopi dulu ☕😍 Lepas sarapan…Mak tengok pokok-pokok depan rumah. Sambil di temani oleh kucing hitam kesayangan. Logan namanya. Lepas tengok pokok2 …

Continue Reading
Travel

Ombak dan Pantai

Assalamualaikum Alhamdulillah. Berkesempatan juga pergi ke pantai di hujung tahun 2020 ini. “Di hempas ombak, terdampar buih, menanti saat pulang ke laut. Begitu rindu, dipisah takdir…” – Lagu, Bertakhta di hati Laut biru. Cantik sangat. Saujana mata memandang. “Sesampainya di laut. Ku khabarkan semuanya. Kepada ombak, kepada karang, kepada matahari. Tetapi semuanya diam, tetapi semuanya …

Continue Reading
Product Review

Nasi Baryani Bocah Lanang

Assalamualaikum… Alhamdulillah. Hari cuti. Bolehlah balik ke kampung. Kali ni berkesempatan nak beli Nasi Baryani Bocah Lanang di Benut, Pontian, Johor. Tak rugi beli. Sebab sedap. Tak menyesal kena tunggu (sebab masa sampai di gerai, nasi dah habis. Kena tunggu nasi baru sampai). Lagi ok kan…sebab dapat nasi panas 😍. Ok. Tak perlu cerita panjang-panjang. …

Continue Reading
Cerita Islam

An Nur 27 – 28

Wahai orang yang beriman. Janganlah kamu memasuki rumah yang bukan rumahmu sebelum meminta izin dan memberi salam kepada penghuninya. Yang demikian itu lebih baik bagi mu agar kamu (selalu) ingat. Dan jika kamu tidak menemui seorang pun di dalamnya, maka janganlah kamu masuk sebelum kamu mendapat izin. Dan jika dikatakan kepadamu “kembalilah” maka (hendaklah) kamu …

Continue Reading
Cerita

Sanah Helwah WhiteBarley

Assalamualaikum Bulan Oktober 2020, genap 7 tahun dah blog ni. Kalau ada baby lahir masa tu, dah sekolah pun dia 😀 Bermula pada tahun 2013, dengan www.whitebarley.blogspot.com, Alhamdulillah dapat bertukar kepada www.whitebarley.com pada Ogos 2018. Terima kasih pada Sahabat-sahabat yang tolong support blog ni. Semoga semangat berblogging tetap maintain…💪💪💪 Untuk kawan2, minta maaf kalau saya …

Continue Reading