Hobby Recipes

Kuih Lompang

Assalamualaikum Suka pulak tengok kuih warna warni ni… Resipi dan tips buat kuih ni, saya dapatkan dari 2 sumber. Satu dari blog saji (www.rasa.my) dan blog Che Nom (resipichenom.com). Tepek resipi kat sini supaya senang nak refer kalau buat lagi. Bahan-bahan: 1 1/4 cawan tepung beras 1 sudu tepung ubi 1/2 cawan gula pasir 1 …

Continue Reading
Cerita Hobby Recipes

Sourdough Oatmeal Cookies

Assalamualaikum. Pagi tadi, bila tengok-tengok, ada banyak pulak sourdough discard. Jadi google2 la resipi tentang penggunaan sourdough discard ni. Saya cari resipi yang simple aje. Yang ganji-ganjil saya tak reti buat…huhu Bila cari balik, tak jumpa pulak resipinya. Jadi, saya tepek dulu resipi yang saya gunakan pagi tadi (berdasarkan ingatan). 😅. InsyaAllah betul, sebab agak …

Continue Reading
Cerita Family My Stories Travel

Mersing and Island Hopping

Assalamualaikum. Alhamdulillah, cuti sekolah September lepas dapat pergi lagi ke Mersing. Kali terakhir ke Mersing adalah pada Mac 2021. Maksudnya dah setahun lebih tidak memijak bumi Mersing. Pergi kali ni sekejap saja kerana tujuannya untuk island hopping. Tak sempat pun nak jalan-jalan di Bandar Mersing. Dari Bangi, singgah sekejap di gerai berdekatan dengan Pantai Mersing …

Continue Reading
Family My Stories Travel

Suasana Hijau Di Sungai Tekala

Assalamualaikum. Alhamdulillah. Berkesempatan pergi ke Sungai Tekala minggu ni. Dah lama tak pergi. Kali terakhir pergi rasanya di awal tahun 90 an….Nampak tak berapa umurnya di situ? 🤭 Cantik tempat ni. Tenang and dapat menikmati suasana hijau dan damai. Saya sampai dalam pukul 9.30 pagi. Masa tu tak ramai orang. Jadi senang siket kerja-kerja nak …

Continue Reading
My Stories

Dan Akhirnya

Assalamualaikum Wabak penyakit itu datang jaga akhirnya. Saya disahkan positive covid-19 pada 9 Ogos 2022. Bila update MySejahtera, disuruh pula ke CAC berdekatan. Jenuh nak mencari kat mana lah CAC Bangi/Kajang. Alhamdulillah. Berjumpa juga. Nasib baik selepas pemeriksaan dapat balik rumah. Alhamdulillah. 2 hari pertama (juga hari sebelumnya) rasa tak larat sangat. Sakit kepala rasa …

Continue Reading
Bread & Bun Cerita Sourdough

Sourdough

Assalamualaikum Akhirnya berkesempatan juga nak belajar buat roti ‘sourdough’. Kebetulan terjumpa iklan pasal kelas belajar membuat roti sourdough ini dan tempatnya tak jauh pula dari rumah. Jadi, Akak pun apa lagi. Terus register…😍 Apa yang dimaksudkan dengan roti sourdough? Roti sourdough merupakan alternatif kepada roti putih. Sourdough merupakan sejenis roti yang dibuat dengan kombinasi tepung …

Continue Reading