Hobby

Terapi Benang Dan Jarum

Assalamualaikum… Dah lama tak upload gambar berkaitan dengan aktiviti jahit menjahit. Tapi Akak nak bagi tau, menjahit kadang kala boleh membuat kita sangat fokus. Boleh jadi terapi minda. Boleh lupa kejap masalah dunia :). Ada ketika, tak sedar masa berjam-jam sudah berlalu. Part paling best, kalau hasil kejadiannya kemas dan memuaskan. Bangga. Kembang kempis hidung …

Continue Reading
Hobby

My Sewing Diary

Assalamualaikum Rasa dah lama tak update aktiviti menjahit. Rindu pulak pada peralatan-peralatan ni. Lately memamg sibuk siket, jadi production slow, cuma dapat jahit beberapa bijik beg saja. Sebenarnya menjahit ni boleh membuat kita lebih fokus. Sambil-sambil tu boleh lah menyerlahkan kreativiti masing-masing…cewah. Antara kebaikan menjahit ( tak kiralah jahit baju ke, jahit beg, sarung bantal, …

Continue Reading
Bags & Pouches Hobby Pouch

Wristlet For Her

Assalamualaikum. Ada apa dengan wristlet? Wristlet adalah sejenis beg (biasanya bersaiz kecil atau sederhana) yang mempunyai tali pemegang di tepinya. Tali tersebut boleh dimasukkan dipergelangan tangan sebagai cara untuk membawa atau memegang beg tersebut. Biasanya kalau pergi jalan dekat-dekat atau pergi ke sesuatu tempat yang tak perlu bawa banyak barang, bolehlah menggunakan wristlet kerana lebih …

Continue Reading
Hobby Pouch

Kain Denim

Assalamualaikum Semenjak Cik Abang betulkan mesin jahit yang dah lama terbiar sepi, Akak punya sawan menjahit dah datang balik. Kebetulan terjumpa meterial kain denim masa jalan-jalan kat The Mines minggu lepas, apa lagi… Ada kain yang di beli meter. Tapi harga kain denim ni boleh tahan jugak. RM75 semeter dan sebab tu jugak beli semeter …

Continue Reading
Hobby

Kacang Pool dan Roti

Assalamualaikum. Rasanya dah lama tak up date pasal resipi. Bila bersembang dengan member pasal makanan kat Johor, tetiba teringat pulak kat makanan yang satu ni. Saya pernah bercerita tentang resipi kacang pool pada tahun 2015 dulu, tapi version kali ni lain siket. Resipi: Bahan-bahan : 1 tin kacang foul (toskan dan ramas sehingga hancur) – …

Continue Reading