Hobby | Other Craft | Sewing Diary

Oven Mitt

Assalamualaikum. Bila dah berkerjasama dengan oven, kenalah ada cukup kelengkapan. Betul tak? Ni adalah percubaan pertama membuat oven mitt. Ada bahan tak cukup sebenarnya. Saya tak ada stok span di rumah. Jadi saya gunakan kain batting yang agak keras. Jadi, kejadiannya agak keras sikit. Kira boleh la kot…😊. Janji tangan tak panas bila bekerja dengan […]

Continue Reading

Hobby | Pastry & Bun | Recipes

Egg Burger

Assalamualaikum… Lama dah tak update blog…Rindew… Baru-baru ni tekak teringin nak makan burger. Cari roti burger di kedai berdekatan, tak jumpa la pulak. Jadi Mak buat sendiri. Resipi asal dari blog handletheheat.com – “How to make burger bun”. Nak simpan resipi kat sini. Lain kali senang nak refer. 3 sudu besar susu suam 1 cawan […]

Continue Reading

Cerita | Hobby | My Stories

My Mini Garden

Assalamualaikum… Semenjak PKP ni, rajin pulak nak ‘berkebun’. Tanah yang luas terbentang tu, tak ada lagi…jadi bertanam lah di tempat yang ada. Mentang-mentang masa tu ada nursery baru bukak kat Bangi. Rajin le pergi situ. Tiap-tiap minggu rasa nya buat kunjungan hormat…πŸ˜„. Nak hilangkan stress katanya. Kat atas tu gambar tahun 2020. Gambar ke 4 […]

Continue Reading

Hobby

Bunga

Assalamualaikum Semenjak ada kedai bunga baru di Bangi, dah jadi aktiviti mingguan pulak nak pergi melawat kawasan…πŸ₯°πŸŒΌπŸŒΊ Macam jadi satu terapi minda pulak bila tengok bunga segar dan berwarna warni. Suka?…Ya. Suka sangat. Terang mata Mak dapat tengok bunga… Kenapa perempuan suka bunga? Bunga cantik dan berwarna warni Bunga simbol romantik (katanya) Ada bunga yang […]

Continue Reading

Hobby

Cactus & Succulents

Assalamualaikum. Weekend minggu ni di warnai dengan bunga-bunga cactus. Masa jalan-jalan dengan Mr Hubby semalam, nampak ada kedai bunga baru buka di Bangi. Jadi Mak pun singgahlah. Banyak jugaklah hasilnya. Sebab dah banyak pokok beli, teringin pulak nak susun-susun. Gambar kat atas tu lah hasil kejadiannya. Cuma tak ada banyak pilihan warna. Harap-harap kalau pergi […]

Continue Reading

Hobby | Other Craft

DIY Face Mask

Assalamualaikum. Baru-baru ni Akak ada buat face mask. Belajar dari Uncle Youtube aje. Nak kata pandai menjahit tu, tak ada lah jugak. Tapi setakat nak jahit sambung-sambung kain tu, boleh la siket2. Akak cuba ‘jahit tangan’ saja. Tak perlu guna mesin jahit. Saiznya pun kecik aje. Jadi, adik kakak yang tak ada mesin jahit tu […]

Continue Reading