Bags & Pouches | Cerita | Sewing Diary | Tote Bag

Abang dan Lockdown 2021

Assalamualaikum. Lockdown sudah masuk hari ke 6. Harapnya usaha dan ikhtiar ini dapat memberikan hasil yang baik untuk membendung kenaikan kes covid. Kalau tak ada apa-apa hal, baik duduk di rumah diam-diam saja. Moga masalah covid 19 ni segera berakhir. Apa kena mengena Lockdown dengan Abang pulak. Abang siapa tu? Tak ada “Abang” sesiapa sebenarnya. […]

Continue Reading

Bags & Pouches | Hobby | Tote Bag

Jawa

Assalamualaikum Lately ni saya rasa macam dah kena sawan jawa pulak. Haha.. Sebelum cerita panjang, saya nak up gambar tote bag bermotifkan ala2 batik jawa. Saya padankan dengan kain lain supaya tak nampak penuh sangat…Kain bercorak ala2 batik pun cuma ada yang ni dalam koleksi, so jahit la apa yang ada dulu. Ni la hasil […]

Continue Reading

Bags & Pouches | Tote Bag

Mengapa Perlu Bawa Tote Bag Ketika Shopping?

Assalamualaikum Tote bag adalah sejenis beg …. Ada beberapa sebab kenapa kita perlu bawa tote bag ketika membeli belah atau bershopping. Tote bag adalah lebih cantik dari beg plastik biasa. Dengan tote bag yang ada pelbagai warna dan design, pastinya juga boleh menambahkan lagi kehebatan penampilan anda. Guna tote bag untuk mengisi barang lebih jimat. […]

Continue Reading

Bags & Pouches | Sewing Diary | Tote Bag

Reversible Tote Bag

Assalamualaikum Hari ni nak cerita pasal reversible tote bag. Alhamdulillah. Dapat cuti panjang kali ini. Bercuti 3 hari 12 hingga 14 September, tapi dapat bercuti selama 10 hari sebab bersambung dengan cuti hujung minggu dan cuti umum (public holiday) yang lain. Cuti kali ini dapatlah Akak menyambung projek ‘goyang kaki’ bersama mesin jahit yang dah […]

Continue Reading

Bags & Pouches | Pouch | Sewing Diary

Not In Paris

Assalamualaikum Ini adalah percubaan untuk membuat small zipper bag with short handle. Sesuai juga kalau nak bawak pergi jalan-jalan atau nak buat simpan telekung (kain sembahyang). Boleh juga dipadankan dengan pouch yang sama corak untuk simpan make up atau barang-barang yang lebih kecil. Saya gunakan zip warna merah pada pouch tu untuk efek yang lebih […]

Continue Reading

Bags & Pouches | Hobby | Pouch

Wristlet For Her

Assalamualaikum. Ada apa dengan wristlet? Wristlet adalah sejenis beg (biasanya bersaiz kecil atau sederhana) yang mempunyai tali pemegang di tepinya. Tali tersebut boleh dimasukkan dipergelangan tangan sebagai cara untuk membawa atau memegang beg tersebut. Biasanya kalau pergi jalan dekat-dekat atau pergi ke sesuatu tempat yang tak perlu bawa banyak barang, bolehlah menggunakan wristlet kerana lebih […]

Continue Reading