Islam

Apakah Perbezaan Antara Maghfirah & ‘Afuww

Assalamualaikum.

Selamat Berpuasa. Sekarang dah tiba di 10 malam terakhir Ramadhan. Moga Allah memudahkan urusan kita untuk terus beribadah.

Tadi ada yang share tentang perbezaan antara Maghfirah & ‘Afuww di whatsapp. Mak nak share kat blog, untuk manafaat bersama. Juga untuk menjadi rujukan di masa hadapan. In shaa Allah.

MAGHFIRAH : Adalah untuk Allah memaafkan kamu atas dosa yang dilakukan, tetapi dosa itu masih didaftarkan pada kitab (buku catatan amal) kamu. Maghfirah adalah pengampunan Allah atas dosa kamu tetapi pada Hari Penghakiman Allah akan bertanya kepada kamu tetapi Dia tidak akan menghukum kamu kerana itu.

‘AFUWW: Adalah untuk Allah memaafkan kamu atas dosa dan menghapuskannya dari kitab kamu seloah-olah dosa itu tidak pernah dilakukan. ‘Afuww adalah pengampunan Allah atas dosa kamu, ia akan dihapuskan sepenuhnya dari rekod kamu dah Allah tidak akan bertanya kepada mu tentangnya pada Hari Penghakiman.

Inilah sebabnya mengapa Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya “Inilah Doa terbaik untuk dimohon pada Lailatul Qadr”

Kredit: Sumber

“Allahumma innaka ‘afuwwun tuhibbul ‘afwa fa’fu ‘anni” – H.R Ahmad, Ibn Majah & Tirmizi

Oleh itu, pastikan anda membaca doa ini sepanjang masa dan seberapa banyak yang boleh. Buatlah salah satu rutin harian terutamanya di bulan Ramadhan. Bayangkan anda berdiri pada Hari Penghakiman yang bertanggungjawab untuk perbuatan anda dan anda tidak dijamin masuk ke jannah.

Tiba-tiba anda mendapati banyaknya gunung-gunung Hasanat (ganjaran) dalam rekod anda.

Adakah anda tahu dari mana gunung-gunung hadiah ini datang?

Kerana di dunia anda terus mengucapkan “Subhanallahi wa bihamdih Subhanallahil ‘Azim” (Maha suci Allah, dan puji, Maha Suci Allah, Yang Agung) – Bukhari, Muslim

Kredit : Sumber

Junjungan Baginda Nabi Muhamamd SAW bersabda, mafhumnya “Dua kalimah yang ringan dilidah, berat timbangannya, ia dicintai oleh Ar Rahman (Yang Maha Pemurah).

Sekian. Wassalam.

5 thoughts on “Apakah Perbezaan Antara Maghfirah & ‘Afuww”

Leave a Reply