Tema Hari Kebangsaan (1970 – 2020)




As Salam
Tiap tahun in shaa Allah akan up date entri ni.
Tema Hari Kebangsaan 2020 adalah MALAYSIA PRIHATIN.
Malaysia membawa pengertian seluruh rakyat Malaysia berganding bahu memerangi pandemik covid 19 tidak kira sama ada penjawat awam, sektor swasta, sukarelawan mahupun orang perseorangan.
Prihatin pula mewakili keprihatinan kerajaan dalam mengutamakan kesejahteraan dan kebajikan rakyat melalui pelbagai inisiatif.
Β ____________________
Assalamualaikum
Ini bukanlah entri baru, cuma up date dari entri yang lepas tentang tema hari kebangsaan.

31 Ogos 2020, Malaysia menyambut hari kemerdekaanya yang ke 63. Maknanya sudah 63 tahun Malaysia bebas dari belenggu penjajah yang bermula dari tahun 1511.

Kemerdekaan Malaysia bermula dengan kemerdekaan Persekutuan Tanah Melayu yang diisytiharkan pada 31 Ogos 1957. Pembentukan Malaysia (yang terdiri daripada Persekutuan Tanah Melayu, Borneo Utara, Sarawak dan Singapura) pula diisytiharkan pada 16 September 1963 dan di sambut sebagai Hari Malaysia.
Singapura akhirnya keluar dari Malaysia dan menjadi sebuah republik pada 9 Ogos 1965.

Pada tahun 2009, kerajaan telah memutuskan bahawa bermula tahun 2010, Hari Malaysia 16 September disambut sebagai cuti umum persekutuan bersama-sama dengan Hari Kemerdekaan 31 Ogos.

Tema-tema hari kebangsaan semenjak tahun 1970

  • 1970 (Hari Kemerdekaan 13) : Muhibah dan Perpaduan
  • 1971 (Hari Kemerdekaan 14) : Masyarakat Progresif
  • 1972 (Hari Kemerdekaan 15) : Masyarakat Adil
  • 1973 (Hari Kemerdekaan 16) : Masyarakat Berkebudayaan Malaysia
  • 1974 (Hari Kemerdekaan 17) : Sains dan Teknologi Alat Perpaduan
  • 1975 (Hari Kemerdekaan 18) : Masyarakat Berdikari
  • 1976 (Hari Kemerdekaan 19) : Ketahanan Rakyat
  • 1977 (Hari Kemerdekaan 20) : Bersatu Maju
  • 1978 (Hari Kemerdekaan 21) : Kebudayaan Sendi Perpaduan
  • 1979 (Hari Kemerdekaan 22) : Bersatu Berdisplin
  • 1980 (Hari Kemerdekaan 23) : Berdisplin Berbakti
  • 1981 (Hari Kemerdekaan 24) : Berdisplin Berharmoni
  • 1982 (Hari Kemerdekaan 25) : Berdisplin Giat Maju
  • 1983 (Hari Kemerdekaan 26) : Bersama Ke Arah Kemajuan
  • 1984 (Hari Kemerdekaan 27) : Amanah Asas Kejayaan
  • 1985 (Hari Kemerdekaan 28) : Nasionalisme Teras Perpaduan
  • 1986 (Hari Kemerdekaan 29) : Bangsa Tegas Negara Teguh
  • 1987 (Hari Kemerdekaan 30) : Setia Bersatu, Berusaha Maju
  • 1988 (Hari Kemerdekaan 31) : Bersatu
  • 1989 (Hari Kemerdekaan 32) : Bersatu
  • 1990 (Hari Kemerdekaan 33) : Berjaya
  • 1991 (Hari Kemerdekaan 34) : Wawasan 2020
  • 1992 (Hari Kemerdekaan 35) : Wawasan Asas Kemajuan
  • 1993 (Hari Kemerdekaan 36) : Bersatu Menuju Wawasan
  • 1994 (Hari Kemerdekaan 37) : Nilai Murni Jayakan Wawasan
  • 1995 (Hari Kemerdekaan 38) : Jatidiri Peggerak Wawasan
  • 1996 (Hari Kemerdekaan 39) : Budaya Penentu Pencapaian
  • 1997 (Hari Kemerdekaan 40) : Akhlak Mulia, Masyarakat Jaya
  • 1998 (Hari Kemerdekaan 41) : Negara Kita, Tanggungjawab Kita
  • 1999 (Hari Kemerdekaan 42) : Bersatu Ke Alaf Baru
  • 2000 (Hari Kemerdekaan 43) : Kerana Mu Malaysia
  • 2001 (Hari Kemerdekaan 44) : Kerana Mu Malaysia
  • 2002 (Hari Kemerdekaan 45) : Kerana Mu Malaysia
  • 2003 (Hari Kemerdekaan 46) : Kerana Mu Malaysia
  • 2004 (Hari Kemerdekaan 47) : Kerana Mu Malaysia
  • 2005 (Hari Kemerdekaan 48) : Kerana Mu Malaysia
  • 2006 (Hari Kemerdekaan 49) : Kerana Mu Malaysia
  • 2007 (Hari Kemerdekaan 50) : Malaysiaku Gemilang
  • 2008 (Hari Kemerdekaan 51) : Perpaduan Teras Kejayaan
  • 2009 (Hari Kemerdekaan 52) : 1 Malaysia, Rakyat Didahulukan, Pencapaian Di Utamakan
  • 2010 (Hari Kemerdekaan 53) : 1 Malaysia, Menjana Transormasi
  • 2011 (Hari Kemerdekaan 54) : 1 Malaysia, Transormasi Berjaya, Rakyat Sejahtera
  • 2012 (Hari Kemerdekaan 55) : Janji Di Tepati
  • 2013 (Hari Kemerdekaan 56) : Malaysiaku Derdaulat, Tanah Tumpah Darahku
  • 2014 (Hari Kemerdekaan 57) : Malaysia…Di sini Lahirnya Sebuah Cinta
  • 2015 (Hari Kemerdekaan 58) : Sehati, Sejiwa
  • 2016 (Hari Kemerdekaan 59) : Sehati, Sejiwa
  • 2017 (Hari Kemerdekaan 60) : Negaraku Sehati Sejiwa
  • 2018 (Hari Kemerdekaan 61) : Sayangi Malaysiaku
  • 2019 (Hari Kemerdekaan 62) : Sayangi Malaysiaku: Malaysia Bersih
  • 2020 (Hari Kemerdekaan 63) : Malaysia Prihatin
Sekian. Wassalam
Rujukan: ms.wikipedia.org

31 thought on “Tema Hari Kebangsaan (1970 – 2020)”

  1. Dunia Zumal says:

    Salam kemerdekaan yer Fidah ^-^

    1. admin says:

      Salam kemerdekaan juga Zumal.
      Thanks πŸ™‚

  2. Cilembu thea says:

    Slamat hari kebangsaan semoga semakin maju dan rakyatnya sejahtera, gemah ripahloh jinawi.

    1. admin says:

      Setelah 58 tahun, moga kami benar-benar merdeka. Baik dari segi ekonomi, politik dan sosial.
      Terima kasih Mang πŸ™‚

  3. Saya suka kepada sehati sejiwa..

    1. admin says:

      Semoga semua rakyat Malaysia sehati sejiwa demi kesejahteraan, kemakmuran dan kemajuan Malaysia
      Thanks HB πŸ™‚

  4. Jari Manis says:

    dari tahun 2000- 2006 temanya sama je kan

    1. admin says:

      Kerana Mu Malaysia
      Kerana Mu Malaysia
      Kerana Mu Malaysia

      Thanks JM πŸ™‚

  5. Jari Manis says:

    rupanya JM belum follow blog ni…done #79

    1. admin says:

      Thanks JM..sudi follow blog ni πŸ™‚

  6. nohas says:

    Selamat Hari Merdeka..suka tema 1996 "Budaya Penentu Pencapaian"

    1. admin says:

      Moga Malaysia terus maju dan aman makmur
      Aamiin.
      Thanks Nohas πŸ™‚

  7. nove hasanah says:

    Selamat Hari Kebangsaan untuk Rakyat Malaysia. Semakin jaya sepanjang masa.

    1. admin says:

      Thanks Mbak Nove πŸ™‚
      Moga terus maju jaya..aamiin

  8. semoga kemerdekaan yg kita rasai ini berkekalan …

    1. admin says:

      Aamiin…
      Semoga terus makmur dan maju.
      Thanks CM πŸ™‚

  9. hainom OKje says:

    Merdeka!!!!….
    Tak merdeka lagi ni FS selagi anak anak tak habis pereksa

    1. admin says:

      Merdeka!!!
      Betul tu…selagi anak tak abih exam…mak cuak je..huhu
      Thanks Okje πŸ™‚

  10. Tema keranaMu malaysia tu banyak digunakan ye…

    1. admin says:

      Keranamu Malaysia..
      Salam merdeka
      Thanks Noriza πŸ™‚

    1. admin says:

      Salam Merdeka Lin.
      Thanks πŸ™‚

  11. SalbiahM says:

    tema bertukar-tukar. Moga tercapai kemakmuran yang diidamkan. Salam Hari Kemerdekaan kak Fidah!

  12. Tingat kt 1 sekolah ni… mural kt bgnn sekolah penuh ngan logo hari kebangsaan siap dgn tema lg

  13. Teshvin Devan SKTBI says:

    Hello!… Good day to all of you….

  14. Ahmad Hasif says:

    Selamat menyambut bulan kemerdekaan

  15. seri nian says:

    sama je dari tahun-tahun llepas….heheh

  16. anies says:

    tingat dinding mural sekolah, bkn shj ada tema hari kebangsaan logo pn ada sekali

  17. Lynn says:

    Merdeka
    Merdeka
    Merdeka

    sekejap je kan..

  18. Khir Khalid says:

    Slalu teringat yg Wawasan 2020 tu.. masa zaman tu rasa jauh je. Mcm rasa kereta dah terbang klu smpi tahun 2020. Salam kemerdekaan buat Malaysia.

  19. izwan says:

    Sayangi Malaysiaku…

    61 tahun dah merdeka. Harap rakyat makin matanglah dalam banyak hal. Tak sabar pulak nak tengok kapsul Wawasan 2020 tu

Leave a Reply

Related Post