Lalu Aku Hidup Sebagai Apa?




Assalamualaikum
Minggu ni gigih nak habis kan baca buku ni.

Akak sebenarnya tak biasa sangat baca jenis buku yang ‘heavy’2.
Tapi, masa beli tu memang terpesona dengan tajuknya.

Penulisannya bagus. Banyak bait-bait kata yang perlu direnungkan sambil-sambil mencermin diri 🙁
Banyak pengajaran yang boleh kita dapat.
Tapi, macam Akak tulis kat atas tadi, sebab buku ni kategori heavy, baca pun slow and steady aje..
Cuba buku yang bertajuk ‘Abang Sado Hati Jambu’, ‘ Diari Mat Kilang’ atau ‘ Biaq Pi Lah’…cepat sikit habisnya… 🙂

Sinopsis
‘Lalu Aku Hidup Sebagai Apa?’ merupakan himpunan tulisan berinspirasi, demi pengajaran hidup anak-anak muda yang terang bermakna.

Mengambil semangat permikir Buya Hamka, buku ini menyuluh cahaya bagaimana hidup mesti berakal mencari ilmu untuk mati meninggal budi, lalu antaranya terbentang sebuah perjalanan yakin berani namun harus kekal merendah diri tunduk di bawah langit Ilahi.

Kau tahu, Imam Ghazali mengatakan sabar adalah ciri khas milik manusia yang tidak dimiliki oleh haiwan atas sifat-sifat kekurangannya, dan tidak pula dimiliki oleh malaikat atas sifat-sifat kesempurnaannya sebagai hamba yang paling taat kepada Allah

Sekian. Wassalam. 

10 thought on “Lalu Aku Hidup Sebagai Apa?”

  1. dear anies says:

    bc tajuk je da tahu heavy 😊

    1. admin says:

      Memang heavy jugak la..

  2. dear anies says:

    sy da pos. gn pos biasa (flexi)

    1. admin says:

      Thanks Anies..
      Moga murah rezeki selalu…aamiin

  3. paridah says:

    KARYA BUYA HAMKA ILMIAH N PERLU SABAR MEMBACA SMBIL MNLAAH MKSUDNYA

    1. admin says:

      Betul tu Kak PI.
      Kena baca sambil menghayati..

  4. Khir Khalid says:

    Saya lebih suka baca pengisian2 mcm ni dan juga berbentuk rencana berbanding love stories.. nampak menarik ni.

    1. admin says:

      Baca buku macam ni…in shaa Allah ada banyak pengisiannya..
      Tapi kalau dah namanya perempuan, tak boleh elak dari baca buku novel cintan cintun..:D

  5. nohas says:

    buku2 'heavy' ni mmg kena baca slow & steady utk pemahaman & penyerapan ilmu nya..

    1. admin says:

      Setiap kisah yg di tulis ada pengajarannya…nak kena baca slow2 baru ada feel

Leave a Reply

Related Post