Cerita

Bijan

Apa yang korang tahu tentang bijan?
Bijan adalah sejenis herba. Ianya tiada kaitan langsung dengan ‘bohjan’.
Nama saintifik bijan adalah sesamun indicum. Bijan juga dikenali sebagai ‘lenga’.

  • Roti Bijan – Roti yang ditabur bijan dipermukaannya nampak lebih menarik. Jadi, tidak hairan jika bijan juga menjadi salah satu bahan penting dalam pembuatan roti
  • Kuih Bijan – Kuih atau biskut bijan ini memang popular sepanjang zaman, tidak kira masa raya atau masa-masa lain. Nak buat mudah (cuma.malas tak malas ajelah) dan bahan-bahannya juga senang untuk didapati. Rasanya pun sedap.
  • Minyak bijan – Ada yang menggunakan minyak bijan untuk memasak. Tidak kurang juga yang menjadikannya sebagai penambah rasa  dalam makanan. Di sesetengah tempat, minyak bijan digunakan dalam perubatan.
  • Beg bijan – Sejujur jujurnya, saya baru tahu tentang kewujudan jenama ini. Bukan bijan biasa tau. Nampak jenamanya bermula dengan huruf ‘B’…tapi tak sama dengan jenama Bonia yang korang jumpa kat shopping complex. Harganya memang tidak terjangkau dan hanya orang ada-ada saja mampu memilikinya. 
Apa lagi tentang bijan yang korang tau?
Sekian. Wassalam.

Sumber : pelbagai
Gambar: google

18 thoughts on “Bijan”

  1. hi hi hi hi aida tau dah, mesti ada citer pasal beg bijan at the end of entry.

    first time terjah blog ni.
    pepetang ni, free… just klik memana link yg ternampak oleh mata.
    done follow u.

Leave a Reply