Kalau Nafsu Masih Ada
Cara memastikan nafsu masih bagus atau tidak.
(Menurut keterangan doktor)

Mohon Maaf. Hanya berkongsi informasi sahaja. Mana tahu kalau bermanafaat.

 • Mulakan dari paha bahagian belakang. Angkat salah satu kakinya, lalu tahan selama 5 minit. Seterusnya, cuba pegang di bahagian belakang peha. Jika terasa tegang dan keras, itu tandanya nafsu masih tinggi.
 • Bahagian telinga. Yang nafsunya tinggi, ia mempunyai bentuk telinga yang masih tegak ke atas. Itu bermakna nafsunya masih bagus. Jika telinganya ditekan ke bawah lalu dilepas, tapi tidak kembali ke atas, itu tandanya ia sudah tidak kuat lagi.
 • Dilihat dari tingkah lakunya. Bila ia sangat agressif, lincah dan tidak duduk diam, itu bererti nafsunya masih bagus. Berbeza halnya dengan yang kurang bagus. Kebanyakkannya cuma duduk diam dan malas.
 • Dilihat dari bulu yang tumbuh. Apabila bulunya lebat, maka nafsunya sangat bagus. Apabila bulunya mudah gugur atau luruh, itu menandakan nafsunya sudah berkurangan.
 • Di lihat dari belakang leher. Ini adalah salah satu kaedah yang paling mudah untuk memastikan nafsunya masih bagus atau tidak. Jika belakang lehernya ditarik atau diramas dan terasa masih tegang, itu tanda nafsunya masih bagus. Berbeza halnya dengan belakang leher yang terasa agak kendur dan juga berkerut.
Demikian penjelasan dari Dr Hilman SpD
Doktor haiwan yang pakar dalam memilih baka Kambing Jantan terbaik.

 

untuk kambing aje tau.
sekian. wassalam.
Gambar : google
Sumber: perkongsian sahabat

4 thought on “Kalau Nafsu Masih Ada”

 1. dear anies says:

  boleh praktik ni hahaha

 2. paridah says:

  UNTUK PEMBELA KAMBING PENTING DIKETAHUI NI

 3. hainom OKje says:

  Ingatkan utk manusia haha….

 4. hahahaha..

  boleh test juga dekat manusia

Leave a Reply

Related Post