Cerita Islam Motivasi

Give And No Take?

Assalamualaikum Hari ini saya tolong awak, esok awak mesti tolong saya. Kalau hari ini saya memberi, esok giliran awak pula membalasnya. Ibarat satu dibalas satu, dua dibalas dua. Benarkah hidup ini penuh dengan perhitungan? Tidak dinafikan di dalam dunia ini ada banyak manusia tamak dan ‘memberi’ menjadi satu agenda untuk menjaga kepentingan diri. Keihlasan dan …

Continue Reading
Cerita

Limau Dan Tahun Baru Cina

Assalamualaikum. Limau sinonim dengan Tahun Baru Cina. Biasanya kalau dah nak dekat Tahun Baru Cina, akan dapat buah limau ni. Apakah simbolik limau kepada masyarakat Cina pada musim perayaan Tahun Baru Cina? Menurut sumber, fizikal limau melambangkan unsur kekayaan. Warna terang oren keemasan, memberi simbol emas dan ‘prosperity’. Selain bentuk fizikal dan warna, dari segi …

Continue Reading
Bags & Pouches Sewing Diary

Not In Paris

Assalamualaikum Ini adalah percubaan untuk membuat small zipper bag with short handle. Sesuai juga kalau nak bawak pergi jalan-jalan atau nak buat simpan telekung (kain sembahyang). Boleh juga dipadankan dengan pouch yang sama corak untuk simpan make up atau barang-barang yang lebih kecil. Saya gunakan zip warna merah pada pouch tu untuk efek yang lebih …

Continue Reading
Cerita Product Review

Ayam Atau Daging?

Assalamualaikum Untuk sekian kalinya Akak makan nasi ni. Pilihan lauk adalah ayam campur daging goreng kunyit. Sebenarnya dah makan nasi + daging goreng kunyit Jumaat lepas, tapi teringat-ingat pulak weekend hari tu. Kena lah beli lagi hari ni 🙂 Memang sedap. Tak caya boleh cuba, try and test. Lokasinya adalah di Jalan Cangkat Perak,  belakang …

Continue Reading
Islam Motivasi

Orang Baik

MENGAPA ORANG BAIK SERING KALAH? Kerana orang baik tidak menghalalkan segala macam cara untuk meraih kemenangan. MENGAPA ORANG BAIK SERING DISAKITI? Kerana orang baik selalu mendahulukan orang lain. Dalam ruang kebahagiaannya, ia tidak menyediakan untuk dirinya sendiri, kecuali hanya sedikit. MENGAPA ORANG BAIK KERAP TERTIPU? Kerana orang baik selalu memandang orang lain tulus seperti dirinya. …

Continue Reading