Cerita

OPR Naik Kepada 3.25%

Assalamualaikum Bank Negara Malaysia hari ini membuat keputusan untuk menaikkan kadar dasar semalaman (OPR) sebanyak 25 mata asas kepada 3.25%.  Kali terakhir perubahan dibuat ke atas OPR adalah pada Julai 2016, iaitu pada kadar 3%. Bagaimana penurunan OPR mempengaruhi kehidupan kita?Bila OPR naik, interest rate yang dikenakan terhadap pinjaman akan juga naik. Umumnya, jika kadar …

Continue Reading
Cerita Product Review

Kuih Siput Dan Popia Pintal

Assalamualaikum Ini bukan cerita pasal promosi kuih raya. Tengah hari tadi sempat pergi ke Medan Mara. Lama dah tak jalan-jalan kat sana sambil cari makanan kudapan untuk anak-anak….(sebenarnya untuk mak dan ayah dia orang sekali…haha) Best apa..krup krap depan tv. Kadang-kadang tak sedar separuh balang dah habis 😀 Popia pintal harganya RM18 sebalang. Kuih siput …

Continue Reading
Cerita Family

Bila Lelaki Curang Terkantoi

Assalamualaikum Semalam sibuk tentang viral seorang isteri menampar suami di sebuah pusat membeli belah. Mungkin si isteri sudah hilang sabar apabila melihat anaknya dibiarkan tanpa jagaan sedangkan si suami seronok berdating dengan perempuan lain dan si isteri pula terpaksa pergi bekerja untuk menambah pendapatan keluarga. Kalau terjadi macam tu, perempuan manalah yang tak marah… Sebenarnya …

Continue Reading
Cerita

Kawan Nelayan

Assalamualaikum Dengan keadaan cuaca yang tak menentu, tambah lagi dengan makan makanan yang bukan-bukan, kebarangkalian untuk batuk atau sakit tekak amatlah tinggi. Pagi tadi dah terasa tekak perit dan sakit. Nasib baik lah ada kedai di station LRT yang menjual fisherman friend ni. Lega siket. Suara yang tadinya parau dah bertukar menjadi suara Datuk Siti …

Continue Reading
Cerita Recipes

Ikan Merah Masak Kicap

Assalamualaikum. Semenjak terpandang lauk ikan merah masak kicap di ig kawan saya, tekak ni teringin pulak nak makan. Semalam nasib baik sempat beli ikan merah di pasar. Jadi, adalah rezeki kami sekeluarga nak makan ikan merah masak kicap hari ni. Resipi Akak simple aje: 4 kelar ikan merah (saiz sederhana) 1 biji bawang besar (dihiris) …

Continue Reading