Kain Denim




Assalamualaikum

Semenjak Cik Abang betulkan mesin jahit yang dah lama terbiar sepi, Akak punya sawan menjahit dah datang balik.

Kebetulan terjumpa meterial kain denim masa jalan-jalan kat The Mines minggu lepas, apa lagi…
Ada kain yang di beli meter. Tapi harga kain denim ni boleh tahan jugak. RM75 semeter dan sebab tu jugak beli semeter aje…huhu
Ada juga terjumpa kain remnant (kain perca) jenis denim ni. Murah la siket. Tapi nasib-nasib la kalau jumpa. Jenuh jugak nak ‘menggali’ dalam bekas kain remnant dia orang.

Sebenarnya Akak memang minat dengan kain denim ni…Nampak macam ala2 rock gitu…haha

So hujung tahun ni, selain dari nak menjahit lencana sekolah dan name tag anak-anak, ada banyak pulak benda yang nak dijahit.

Ni la hasil dari kaedah cuba jaya:

Barang anak tak banyak, barang Mak dia yang lebih.. 😀
Pendapat peribadi, Akak lebih suka kalau beg atau pencil case tu ada lining, nampak lebih warna warni.
Pasal zip pulak, kalau pergi ke kedai menjual alat-alat jahitan, macam-macam jenis ada. Tu pun part yang menarik jugak. Boleh pilih jenis dan warna zip mengikut citarasa.
Tapi setakat ni tak mampu lagi nak bagi tutorial sebab Akak pun masih terkial kial belajar dari youtube.
Sebenarnya belajar dari youtube tu ok jugak sebab dia tunjuk step by step. Tak caya, cer korang gi tengok.

Type aje diy pencil case, pouch atau yang sewaktu dengannya. Macam-macam cara dan gaya nak buat ada. In shaa Allah boleh faham dan ikut.

Jom cuba.

#whitebarley
#denim
#backtoschool

14 thought on “Kain Denim”

  1. Andi Nugraha says:

    Wa'alaikumsalam..
    Keren ya, penasaran sama kainnya. Lembut nggak ya..he

    Btw, salam kenal ya..

    1. admin says:

      Kainnya ada banyak jenis. Jika denim cotton..kainnya lembut.

    2. Andi Nugraha says:

      Oh, gitu. Apakah sama seperti halnya bahan kaos Cotton Combed ya?

  2. dear anies says:

    boleh buat bisnes ni 😉

    1. admin says:

      Tengah cari idea ni…haha

  3. nohas says:

    cantik..zip dia pun lawa..

    1. admin says:

      Saya pun suka zipnya. Boleh dipelbagaikan.

  4. Padin says:

    bekas pensel tu ada lebih x, hehee

    1. admin says:

      Tak ada..nanti boleh order 😀

  5. Tahniah, boleh jimat belanja.

    1. admin says:

      Betul tu Pak Cik WP..boleh jimat belanja.

  6. Khir Khalid says:

    Wahh bolehlah ambil tempahan lepas ni hehee.. 🙂 🙂

    1. admin says:

      Improve skill dulu. Lepas tu..in shaa Allah.
      Bro KK jangam tak beli lak 🙂

  7. The relevance and popularity of this fabric in many countries shows us that there are so many options for using what used to be more popular.

Leave a Reply

Related Post