Cerita Uncategorized

Jenis-jenis Harimau

Assalamualaikum

Korang mesti pernah pergi zoo tengok harimau. Atau sekurang-kurangnya pernah tengok harimau kat TV. Keluarga harimau/kucing ni sebenarnya ada banyak jenis. Antaranya:

Harimau (Panthera Tigris)
Juga dikenali sebagai harimau belang. Sub spisies yang besar boleh mencecah panjang sehingga 3 meter dan berat 300 kilogram. Ciri terpenting yang dipunyai oleh harimau ini adalah bercorak belang menegak berwarna gelap yang melapisi bulunya yang berwarna keputihan atau merah kejingaan. Harimau jenis ini amat mudah menyesuaikan diri dengan persekitaran baru, biasanya gemar bersendiri dan sering memerlukan habitat yang amat luas untuk memburu mangsanya.

Jaguar (Panthera Onca)
Habitat liarnya berada di Benua Afrika. Jaguar memiliki kepala besar dengan rahang yang kuat. Panjang badan jaguar lebih kurang 2 meter dan ekormya mencapai sekitar 76cm. Berat jaguar dianggarkan lebih kurang 113 kilogram. Bulu jaguar berwarna coklat atau kuning keemasan dengan  berbintik-bintik hitam. Pada bintik-bintik tersebut ada lingkaran yang disebut roset. Jaguar boleh memanjat pokok.

Leopard (Panthera Pardus)
Habitatnya di benua Asia dan Afrika. Leopard juga berkebolehan untuk memajat pokok. Spisies ini pada umumnya mempunyai bulu berwarna kuning kecoklatan dengan bintik-bintik berwarna hitam. Bintik hitam dikepalanya lebih kecil. Berbeza dengan jaguar, saiz leopard biasnya lebih kecil. Leopard memiliki panjang hingga 1.9 m dengan berat sekitar 90 kilogram. Leopard boleh memanjat pokok.

Cheetah (Acynonyx Jubatus)
Cheetah boleh memburu mangsanya dengan pantas dan tidak perlu terhendap-hendap seperti spisies harimau yang lain. Boleh berlari dengan kepantasan 110 km/jam. Cheetah tidak boleh memanjat pokok. Panjang cheetah adalah 70 hingga 90 cm dan beratnya diantara 21 hingga 72 kg. Cheetah memiliki bulu-bulu kasar yang pendek dengan warna coklat dan bintik hitam hingga bahagian ekor.

Puma
Dikenali juga sebagai Caugar atau singa gunung. Puma umumnya dijumpai di benua Amerika. Panjang puma adalah diantara 1.5 hingga 2.75 meter. Puma jantan memiliki berat badan sekitar 53 hingg 100 kilogram, manakala berat badan puma betina adalah 29 hingga 64 kilogram. Puma biasanya berwarna perak, kelabu atau kemerah-merahan.

Harimau Putih
Harimau putih bukanlah albino. Ia adalah sejenis harimau yang membawa gen resesif yang menghasilkan pewarnaan pucatnya. Harimau putih berhidung merah jambu, berkulit kelam kelabu, bermata biru ais dan berbulu putih atau putih kuning berbelang hitam, kelabu atau coklat. Saiz harimau putih lebih besar dari harimau belang biasa.

Cakar Harimau
Yang ni, korang carilah atau google sendiri…..haha…AUUUMMMM!!!

Sekian. Wassalam.

#adikberadikrimau
#adamakkisah

Sumber dan rujukan : pelbagai
Gambar: google

16 thoughts on “Jenis-jenis Harimau”

Leave a Reply