Family Recipes

Aku, Dia dan Mi Bandung

Assalamualaikum

Hari ni berlari-larian balik rumah sebab nak masak untuk anak-anak (katanya….).
Hasil dari masakan tadi….Mi bandung Muar.. 🙂

Wikipedia kata, mi ni dinamakan mi bandung kerana konsepnya yang bercampur campur. Macam air sirap bandung. Air tu adalah campuran sirap dan susu. Maka, jadilah dia sirap bandung.

Sama jugak macam mi bandung.
Konsepnya adalah campuran mi, pelbagai perencah dan telur. Jadilah mi bandung….tu wikipedia yang bagi tau ya.
Cik Wiki juga ada menyatakan bahawa mi bandung tidak ada kaitan dengan Bandung yang terletak di Indonesia.

Tapi nak masak mi bandung memang senang kalau ada perencah ni. Boleh cuba kalau tak percaya.

Cuma perlu masukkan air dalam kuali, masukkan perencah, lepas tu letak la apa nak letak….ayam, daging, seafood, sawi, carrot atau apa saja mengikut selera.
Bila dah mendidih, letak la telur. Bila dah masak dan masuk time nak makan, hidang kan kat pinggan bersama mi (yang telah dicelur). Siap.

Untuk yang dah start berpuasa sunat sempena bulan Zulhijjah, saya ucapkan selamat berpuasa dan selamat berbuka puasa.

Bila cerita tentang bulan Zulhijjah, kemuncaknya adalah wukuf di Arafah dan menunaikan fardu haji.

Seperti yang kita selalu dengar, waktu wukuf adalah antara waktu yang terbaik untuk berdoa.

Berdasarkan perkongsian sahabat-sahabat di whatsapp, ada 2 pendapat tentang waktu berdoa.

Kenyataan dari Ustazah Fatimah (Rayhar Travel)…beliau ada menyatakan tentang waktu mustajab doa, tapi waktu yang dinyatakan dalam ceramahnya adalah waktu di Arafah. 

Untuk kita yang berada di Malaysia, teruskan berdoa. Tak rugi kalau kita mengambil peluang keemasan ini.

Kenangan tahun lalu di bumi Arafah, kami di suruh berdoa dari bermula waktu wukuf hinggalah nak masuk waktu Maghrib.
Dan masa selepas waktu Asar, kami semua disarankan keluar dari khemah masing-masing. Duduklah tepi khemah, bawah pokok atau dimana saja…..janji dapat menadah tangan ke langit dan terus berdoa.
Subhanallah..itulah masa paling best.

Semoga segala hajat dan cita-cita kita tercapai. Moga segala urusan kita juga dipermudahkan. Aamiin.

Sekian. Wassalam.

#whitebarley
#kenangandiarafah
#senjatamukmin
#malaysiaboleh

25 thoughts on “Aku, Dia dan Mi Bandung”

  1. peluang saya nak berdoa nie…

    doa untuk keberkatan hidup dan bertambah seorang lagi..tambahkan amanah dan tanggungjawab..

    semoga diberi kekayaan dan kemampuan

    aamiin..

  2. Pingback: movies
  3. Pingback: movies online
  4. Pingback: karan johar
  5. Pingback: Top Movies
  6. Pingback: Movies1
  7. Pingback: 11 10 2019
  8. Pingback: Serial smotret
  9. Pingback: kinokrad
  10. Pingback: kinokrad 2020

Leave a Reply