1. Sesungguhnya kami telah menurunkan Al Quran pada malam kemuliaan
  2. Dan tahukah kamu apakah malam kemuliaan itu?
  3. Malam kemuliaan (Lailatul-Qadar) itu lebih baik dari seribu bulan
  4. Pada malam itu turun para malaikat dan malaikat Jibril dengn izin Allah untuk mengatur segala urusan
  5. Malam itu (penuh) kesejahteraan sehingga terbit fajar.
Penjelasan Tentang Surah Al Qadr
Surah Al-Qadr (bererti kemuliaan) adalah surah yang ke 97 di dalam Al-Quran dan mengandungi 5 ayat. Surah ini tergolong dalam surah-surah Makkiyah. Secara umum, surah ini menceritkan tentang satu malam yang penuh kemuliaan di bulan Ramadhan. Pada malam itu semua nilai ibadah dilipat gandakan seperti mengerjakan ibadah selama 1000 bulan.
Beribadah Untuk Seribu Bulan
Ibnu Jarir meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW pernah bercerita kepada para sahabat tentang Syam’um, seorang lelaki di zaman Bani Israel yang berjihad di jalan Allah dan mengerjakan solat malam selama 1000 bulan. Setelah mendengar cerita tersebut, para sahabat berasa iri hati terhadap Syam’un. Mereka menyatakan bahawa usia mereka tidak mungkin menyamai usia pemuda Bani Israel itu, apa lagi untuk menandingi amalan serta kedudukannya disisi Allah.
Rasulullah SAW kemudiannya menyampaikan kepada mereka bahawa Allah telah memuliakan umat Nabi Muhammad SAW dengan satu malam di bulan Ramadhan yang dinamakan Lailatul-Qadr. Pada malam yang penuh kemuliaan itu, segala ibadah dilipat gandakan ganjarannya menyamai ibadah selama 1000 bulan.
Marilah kita tingkatkan ibadah di malam-malam terakhir bulan Ramadhan ini. Moga dapat menambah ‘saham’ kita di akhirat kelak. In shaa Allah.
Sekian. Wassalam.
Rujukan: Al Quran Pertamaku – Juzuk Amma (Ustaz Hj Asril Ibrahim)
Gambar : Google (edited)

Related Posts

5 thoughts on “Surah Al Qadr

Leave a Reply