Kopi Gantang




Assalamualaikum

Artikel ini tidak ada kena mengena dengan bialan ‘bagai melukut di tepi gantang’.
Jauh sekali untuk dikaitkan dengan perkataan ‘ganteng’ (bermaksud elok bagi kaum lelaki) yang digunakan oleh orang di seberang.

Kopi ini sebenarnya adalah ole-ole dari kawan saya #ikhti yang baru balik dari Kedah.
Rasanya memang sedap. Dan lebih sedap sebab ianya Free…:)
Thanks #ikhti

Nota : Gantang adalah sejenis sukatan. 1 gantang lebih kurang sama dengan 4 cupak atau 2.8 kg. Gantang biasanya dibuat daripada kayu.

Sekian. Wassalam.

15 thought on “Kopi Gantang”

  1. Nour Adieb says:

    Memula baca 'kopi ganteng', rupanya 'kopi gantang' 😂

    1. admin says:

      Kopi 'gantang' yang 'ganteng'…haha 😀

  2. Adam says:

    Lelaki gantang tak sama dgn lelaki ganteng. Lelaki ganteng tak ada gantang tapi lelaki gantabg tak ada ganteng. Gantang, ganteng. Ganteng gantang. Gantang2.

    1. admin says:

      Setuju…
      Walaupun justification nya bergantang-gantang, belum tentu lelaki 'ganteng' itu ada sebuah gantang..:D
      Thanks Adam

  3. Adam says:

    Fidah,
    Saya ni memang kaki kopi. Habit saya pulak suka rasa macam2 jenis kopi. Minum kopi pekat, gula sikit je.

    Dah ada kat pasaran ke kopi tu. Saya tanya serius ni.

    1. admin says:

      Tak sure kalau kat area KL/Selangor ni nak cari kat mana. Tapi alamat tempat kopi ni ada saya letak kat atas.

  4. raihanah says:

    kopi dari bukit gantang ke ni?

    1. admin says:

      Asalnya dari Kedah..
      Thanks Raihana 🙂

  5. hainom OKje says:

    Zaman kecik je rasanya dengar sukatan guna gantang ni, sejak dah tua ni dah tak dengar lagi dah. Baru tau FS 1 gantang bersamaan 2.8kg hihi…

    Sedap ke kopinya

    1. Adam says:

      Hainom,
      Satu gantang beras tak sama berat dgn satu gantang padi.

  6. Hero Borneo says:

    saya peminat kopi…

    rasannya nak ubah minat..

    nak minum susu la pulak..

    atau cokelat…

    mana yang terdahulu

  7. paridah says:

    kopi dari Kedah puas hati diminum fidah

  8. Khir Khalid says:

    Wahhh.. minumnya pasti ganteng hehee.. bestnya.. i luv coffee 🙂

  9. Ala Woo says:

    kopi ni hanya ada dkt utara je ke? mcm best la nk try.

  10. dear anies says:

    wahhhh semerbak smpi ke sini hehehehhe

Leave a Reply

Related Post