Uncategorized

Kisah 16 Januari

Assalamualaikum
Tarikh 16 Januari adalah tarikh yang penting dalam hidup saya. Pastinya tarikh ini sering diingati kerana ada banyak kenangan.

Pada tarikh ini, 14 tahun yang lalu, saya melahirkan anak saya, Adham, di Hospital KPJ Tawakal pada pukul 4.15 pm. Alhamdulillah, hari ini umur anak saya genap 14 tahun.

Moga anak saya, Adham, dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki, menjadi anak yang soleh dan taat kepada ibu bapa serta tercapai segala cita-cita dan hajat.

Anak kesayangan Mama dan Ayah 

Pada tarikh yang sama juga, 16 Januari, berbelas tahun sebelum Adham dilahirkan, saya memulakan sesi persekolahan di sebuah sekolah berasrama penuh di Kuala Lumpur.
Setelah itu, bermulalah kisah hidup saya yang berjauhan dengan keluarga semenjak umur saya 13 tahun.

Bangunan Sekolah Seri Puteri sebelum berpindah ke Cyberjaya.

Terkenang kisah ‘home sick’, telefon Mak dan Abah setiap hari, makan nasi kawah, hidup penuh disiplin dengan jadual dan lain-lain lagi.
5 tahun di sekolah berasrama, pastinya ia satu pengalaman yang tidak mungkin dilupakan.
Alhamdulillah, hubungan dengan sahabat-sahabat sekolah juga masih berkekalan hingga kini.

Pandangan dari ward Hospital KPJ Tawakkal 

Dan pada tarikh ini juga, genap sebulan tangan anak saya, Afiq di ‘operate’.
Tangan Afiq di’operate’ pada 16 Disember 2016.
Saya masih ingat lagi di pagi itu, kami sudah berada di ward hospital dan bersiap sedia untuk operation tersebut. Saya menemankan Afiq hingga ke bilik pembedahan dan menunggu dengan penuh debaran hingga pembedahan selesai.

Selepas pembedahan #kpjtawakkal

Ada orang bertanya, kenapa memilih hospital itu kerana agak jauh dari rumah. Tidak dinafikan, memang agak jauh….tapi tak de la sampai gi obersea pun…hihi
Sebenarnya saya harus mencari doktor yang pakar tentang ‘plastic & reconstructive surgery’ untuk memulihkan tangan Afiq. Tambahan pula doktor dan kebanyakan pekerja di hospital itu adalah orang melayu dan beragama Islam.
Alhamdulillah, kini tangannya hampir sembuh dan akan memulakan sesi fisioterapi hari Sabtu depan. In shaa Allah.
Moga Allah memberi kesembuhan dan kesihatan pada anak saya.

Semoga segala urusan kita semua juga dimudahkan. Aamiin

Sekian. Wassalam.

11 thoughts on “Kisah 16 Januari”

  1. Alhamdulillah.. Happy birthday buat Adham dan semoga Afiq cepat pulih spt sediakala… aamiin. Kenangan yg berharga dlm perjalanan kehidupan… subhanallah…

Leave a Reply