Uncategorized

WW#9 Salad

Salad yang banyak unsur unsur karbohidrat Salad terlajak #hijau with mushroom Salad dalam botol. Pilihan salad untuk orang sakit gigi 🙂 Baru tau #coklat tu adalah #salad. Kalau macam ni, pilih coklat la nampaknya 🙂 Jom tanya kerbau. Kalau makan salad (baca: daun) hari-hari, agak-agak boleh kurus tak? : D Yang penting kita memilih cara …

Continue Reading
Uncategorized

Bawa Anak Ke Dentist

Assalamualaikum Minggu lepas saya membawa anak saya ke dentist (baca: doktor gigi) untuk membuat pemeriksaan ke atas giginya. Umurnya Afiq sudah 6 tahun, jadi ada beberapa gigi susunya yang sudah goyang atau sudah dicabut. Yang paling Mama dia risau adalah gigi hadapanya yang patah ketika jatuh suatu ketika dulu. Kerana patahnya hanya separuh dan akar …

Continue Reading
Uncategorized

Diam

Assalamualaikum Ada banyak situasi yang membuktikan bahawa ‘diam’ lebih baik dari berkata-kata. Contohnya jika berkata-kata itu boleh menyebabkan perselisihan faham atau mengeruhkan lagi keadaan, memang lebih baik diam. Kalau dulu-dulu, orang kata ‘diam tanda setuju’ tapi di zaman sekarang ini, mungkin sudah tak berapa relevant lagi kerana diam juga mungkin bermaksud tak kuasa nak layan. …

Continue Reading
Uncategorized

Kesihatan Adalah Anugerah

Assalamualaikum Kisah 1 Seorang rakan saya mengambil cuti panjang kerana ingin menjaga suaminya yang sedang sakit. Bukan saja rakan saya, sesiapa pun sebenarnya, sekiranya mendapat tahu dirinya atau atau ahli keluarga terdekat mengidap penyakit barah (cancer) tahap 3, pasti menjadi berita yang sangat menyedihkan. Walaupun tahap pencapaian dalam hidup boleh dikatakan cemerlang, tanpa kesihatan tubuh …

Continue Reading
Uncategorized

Waktu Terbaik Untuk Berdoa

Sabda Rasulullah SAW: “Barang siapa mahu supaya doanya dikabulkan ketika dalam kesempitan, hendaklah dia banyak berdoa ketika dalam kesenangan” “Mohonlah kepada Allah keampunan serta kesejahteraan. Sesungguhnya kurniaan yang terbaik untuk seseorang itu selepas mendapat keyakinan hidup adalah kesejahteraan hidup” -Hadis Riwayat Tarmizi Sekian. Wassalam.

Continue Reading