Bacalah Bismillah




Sesiapa yang membaca Bismillah sebanyak 21x sebelum tidur, nescaya dia aman dan bebas daripada syaitan, kecurian, maut yang mengejut dan sebarang bencana.

Bacaan Bismillah sebelum makan akan menghalang syaitan untuk turut bersama makan bersama manusia. “Sesungguhnya syaitan akan ikut menyantap makanan yang tidak diawali dengan Bismillah sebelum makan” (H.R Muslim dan Ahmad)

Bukan saja sebelum tidur dan sebelum makan, kiranya setiap pekerjaan kita dimulakan dengan bacaan Bismillah, In shaa Allah segalanya akan lebih diberkati.

Sekian. Wassalam.

Gambar : Google

Tags:

57 thought on “Bacalah Bismillah”

  1. hainom OKje says:

    Emmmm……nampak mcm senang je, tp jarang buat FS….Malam ni nak start baca bismilah 21Γ— lah. TQ atas perkongsiannya FS

    1. admin says:

      Peringatan utk saya juga. Thanks Okje πŸ™‚

  2. Betul sangat…. nampak macam senang, tapi selalu leka… kekadang kalau kebulur tu lupa langsung nak baca bismillah… tapi akhir tak pernah lupa nak sebut alhamdulillah…

    Sebelum tido tu… hurm… lebih rela main henpon dari zikrullah… Allahu… πŸ™ thanks for sharing kak fidah… moga bermanfaat buat diri yang leka ni…

    1. admin says:

      Jom sama2 kita amalkan.
      Thanks Sha πŸ™‚

  3. terima kasih fidah..tapi biasanya kak yan tak sampai 21 dah lelap…macamana tu…huhuhu

    1. admin says:

      Macam sama aje..hihi
      Thanks Yan πŸ™‚

  4. Atie Yusof says:

    Terima kasih mengingatkan Fidah… InsyaAllah kita amalkan bersama πŸ™‚

    1. admin says:

      In shaa Allah. Jom kita amalkan.
      Thanks Atie πŸ™‚

    2. Atie Yusof says:

      melawat Fidah… πŸ™‚

    3. admin says:

      Thanks Atie πŸ™‚

  5. tiga lalat says:

    salam rabu cik kak fida tuu., ;p

    1. admin says:

      Salam pagi khamis Wak πŸ™‚

  6. si bongkok says:

    Terima kasih atas peringatan ini. puas saya cari dalam blog nie, tak jumpa plak kot2 kalo ada doa murah rezeki ker…bleh share gak fidah doa2 tue…

    1. admin says:

      In shaa Allah..nanti2 boleh di share kan
      Thanks SB πŸ™‚

  7. paridah says:

    BISMILLAH SELALU INSYA ALLAH TU…

    1. admin says:

      Moga jadi amalan kita bersama.
      Thanks Kak Paridah πŸ™‚

  8. Mizz Aiza says:

    bersama kita mengamalkannya fidah.. perkongsian yang sangat bermanfaat..

    1. admin says:

      Moga istiqomah dlm melakukannya. In shaa Allah.
      Thanks Aiza πŸ™‚

  9. mawardi says:

    bacaan yg baik semog bisa istiqomah

    1. admin says:

      In shaa Allah. Moga jadi amalan dan istiqomah dlm melakukannya.
      Thanks Mawardi πŸ™‚

  10. thanks Fidah itulah kan benda ni senang sngt cuma kita saja selalu lupa dan alpa

    1. admin says:

      Peringatan utk saya juga ni.
      Thanks Kak noor πŸ™‚

  11. Tanpa Nama says:

    bismillahirrahmaanirrahim πŸ™‚ memang sangatlah banyak manfaat dari kata bismillah, πŸ™‚

    1. admin says:

      Moga dpt keberkatannya bersama.
      Thanks MM πŸ™‚

    2. Tanpa Nama says:

      amin mbak, semoga keberkahan selalu kepada kita semua πŸ™‚

  12. Tanpa Nama says:

    saya sempat teringat riwayat keika nabi muhammad akan dipertunjukkan ke surga untuk melihat suasana syurga oleh jibril, ketika itu beliau melihat dibawah syurga ada 3 sungai dan sungai itu ujungnya kedalam surga, nabi penasaran darimana letak air yang ada didalm sungai itu, bahkan ketika mau masuk kedalam surga nabi tidak bisa membuka pintu surga, nabi langsung memintak buka pintunya ke jibril, bahkan jibril sempat menjawab, saya tidak membawa kunci nya wahai muhammad, kuncinya ada sama engkau wahai muhammad, nabi pun heran dan menjawab, saya tidak membawa kunci juga wahai jibril, dan jibril berkata kuncinya yaitu BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM kemudia terbukalah pintu syurhga, dan setelah masuk kedalam surga ternyata air sungai tadi sumbernya juga diri kata bismillahirrahmanirrahim πŸ™‚ yaitu pada MIM yang pertama dan MIIM yang kedua dan MIIM yang terakhir πŸ™‚ subhanallah

    1. admin says:

      Penjelasan yang sangat jelas dan terperinci.Begitu besarnya hikmah dari bacaan Bismillah ini.
      Thanks MM πŸ™‚

    2. Tanpa Nama says:

      sama sama mbak fidah, terimakasih kembali πŸ™‚

    3. admin says:

      Sama sama πŸ™‚

  13. nohas says:

    syukran berkongsi ilmu..

    1. admin says:

      Moga dapat manafaatnya bersama.
      Thanks Nohas πŸ™‚

  14. Terima kasih mbak sudah mengingatkan πŸ™‚ memang apa apa itu harus di awali dengan bismillah πŸ˜‰ agar semuanya lancar amin hehe

    1. admin says:

      Moga semua urusannya menjadi lancar dan memdapat keberkatan.

  15. amin mbak semoga saja setiap langkah kehidupan kita di berkati.,?
    thaks sudah berbagi,.,?
    sukses selalu

    1. Tanpa Nama says:

      amin ya robbal alamin

    2. admin says:

      Aamiin. Moga mendapat kebaikannya bersama

  16. LadyBird says:

    Insya Allah.. Akan diamalkan.. InsyaAllah..

    Salam kenal sis..

    1. admin says:

      Salam kenal juga.. πŸ™‚
      Terima kasih sudi ke sini.

  17. Membaca Bismillah
    Terlindungi dari bahaya susah
    Diberkati berkah
    Rencana selalu mudah..

    1. admin says:

      Moga kesusahan tiada,
      Hidup lebih bahagia
      Segalanya atas ketentuan Nya

  18. Achmad Fazri says:

    Kenapa harus membaca 21x bismillah kak,,, membaca 3 kali kurang ampuh kah, Tapi biasanya saya hanya membaca doa sebelum tidur yang di awali dengan kalimat bismillah…

    1. admin says:

      Moga bertambah lagi keberkatannya..in shaa Allah

  19. Wida Zee says:

    Membaca bismillah sebelum melakukan semua kegiatan insha Alloh akan selamat dan lancar menjalankan pekerjaanya πŸ™‚

    1. admin says:

      Semoga segala urusannya berjalan lancar ya Zee..

  20. momogrosir says:

    thanks yah sudah diingatin

    1. admin says:

      Sama sama πŸ™‚

  21. Dani Maulana says:

    Intinya Allah dulu, Allah lagi dan Allah terus yah Mbak…

    1. admin says:

      Segalanya bermula dengan nama Allah..In shaa Allah mendapat keberkatan

  22. Terima kasih sudah mengingatkan kami Mbak Fidah.
    Ψ₯Ω† Ψ΄Ψ§Ψ‘ Ψ§Ω„Ω„ kita semua selalu amalkan bersama. Aamiin

    1. admin says:

      Moga mendapat keberkatan bersama. In shaa Allah

  23. Hero Borneo says:

    terima kasih fidah kerana sudi berkongsikan info ini..memang baca bismilah banyak kelebihannya

    1. admin says:

      Moga sama-sama mendapat manafaatnya.

  24. dear anies says:

    Kalu igt sy bc *malunyaaaa

    1. admin says:

      saya pun cam tu..aduduh πŸ™

  25. Dunia Zumal says:

    Alhamdulillah, terima kasih atas perkongsian Fidah ^-^

  26. I was looking for something like this…I found it quiet interesting, hopefully you will keep posting such blogs….Keep sharing.
    selbstklebende bh

Leave a Reply

Related Post