Uncategorized

Telur Mata Kerbau

Assalamualaikum.

Jangan pandang sebelah mata pada telur mata kerbau. Kalau tak ada telur mata kerbau, mesti sajian harian bagi sesetengah orang tidak lengkap.

Contoh:

  • Hidangan nasi lemak waktu pagi tidak nampak sempurna tanpa telur mata kerbau.
  • Tengah hari pula, ada yang memilih hidangan nasi berlaukkan sambal telur goreng. Atau, kalau tekak nak sentuhan ala western, bolehlah makan benjo atau egg burger katanya.
  • Malam pulak, mana-mana yang rajin makan kat gerai ‘goreng-goreng’ mesti nak order nasi goreng USA. Rasa tak cukup lengkap pulak kalau tak ada telur mata!
Nama telur mata kerbau ini sebenarnya diadaptasi dari terjemahan bahasa Perancis (Eil de Beouf).
Di sesetengah tempat, ada cara dan etika tertentu untuk menggoreng telur ini, berdasarkan paras ‘kemasakan’ telur kuning semasa dihidangkan. Antaranya:
  • Over hard atau hard – telur digoreng garing di kedua-dua permukaan.
  • Over medium – Telur digoreng dan dibalik-balikkan sehingga telur kuning tidak lagi ‘bergoyang-goyang’ tapi masih lagi dalam keadaan setengah masak.
  • Over easy atau juga disebut runny – Telur digoreng, dan hanya dibalik sekali. Telur kuning masih dalam keadaan setengah masak. Ada juga yang memanggil telur ini sebagai sunny side down.
  • Sunny side up – Telur digoreng tanpa dibalik. Telur kuning masih dalam keadaan agak mentah. Seringkali juga minyak masak ditambahkan atau ‘disiram’ ke tempat telur kuning supaya tidak terlalu mentah.
  • Fried – Telur digoreng dan dibalik-balikkan, bahagian telur kuning dipecahkan dan dibiarkan sehingga betul-betul masak.
Ha…senang tak goreng telur?.. πŸ˜€
Sekian. Wassalam.

Gambar: Google

56 thoughts on “Telur Mata Kerbau”

    1. Betul tu. Dari telur, macam2 makanan boleh buat. Paling simple, goreng…jadi lauk.
      Salam kenal juga Wa. Done follow sana πŸ™‚

  1. Salam Fidah…moga semua urusan fidah di permudahkan ya…
    wah..tak sangka plak telur mata kerbau ni diadaptasi dari terjemahan bahasa Perancis (Eil de Beouf)…hahaha… rajin Fidah buat kajian…
    atie sesekali je makan telur mata kerbau ni… πŸ™‚

  2. telur mata kerbau sedap di makan dengan masakan bergoreng,, macam nasi goreng,mee goreng, bihun goreng & sebagainya. Nampak mudah tapi perlu kepakaran jugak nak buat telur mata kerbau yang cantik & sempurna

  3. Mak ai banyak jenis rupanya nak nenggoreng telur ni yeh….. Ayulah telur kat gambo tu FS…..comey

    Kita padah failed goreng telur tau FS…..mesti jadi tak cantik. Nasiblah pak Jilap bedal je haha….

    1. Saya pun baru tau ni Zumal. Selama ni, masak sesuka selera. Baru tau setiap cara ada nama masing2…
      Kalau saya, tak kira lah cara yg macam mana, semuanya dipanggil telur goreng…hihi πŸ™‚

  4. wah, kelihatannya telur mata kerbau sangat pas jadi santapan buat makan malam ne mbak, di saya mata sapi mbak seperti mangs aduls

  5. Masakan sederhana namun lezat rasanya, apalagi ditambah dengan kecap dan irisan cabe merah.. hmmm. lezat rasanya.

    Semoga dimudahkan urusannya ya Mbak Fidah. Aamiin

    1. Betul tu. Makanan yang sederhana, tapi sedap dan boleh kenyang.
      Aamiin. Moga urusan JS juga dipermudahkan.
      Terima kasih ya πŸ™‚

Leave a Reply