Telur Mata Kerbau




Assalamualaikum.

Jangan pandang sebelah mata pada telur mata kerbau. Kalau tak ada telur mata kerbau, mesti sajian harian bagi sesetengah orang tidak lengkap.

Contoh:

  • Hidangan nasi lemak waktu pagi tidak nampak sempurna tanpa telur mata kerbau.
  • Tengah hari pula, ada yang memilih hidangan nasi berlaukkan sambal telur goreng. Atau, kalau tekak nak sentuhan ala western, bolehlah makan benjo atau egg burger katanya.
  • Malam pulak, mana-mana yang rajin makan kat gerai ‘goreng-goreng’ mesti nak order nasi goreng USA. Rasa tak cukup lengkap pulak kalau tak ada telur mata!
Nama telur mata kerbau ini sebenarnya diadaptasi dari terjemahan bahasa Perancis (Eil de Beouf).
Di sesetengah tempat, ada cara dan etika tertentu untuk menggoreng telur ini, berdasarkan paras ‘kemasakan’ telur kuning semasa dihidangkan. Antaranya:
  • Over hard atau hard – telur digoreng garing di kedua-dua permukaan.
  • Over medium – Telur digoreng dan dibalik-balikkan sehingga telur kuning tidak lagi ‘bergoyang-goyang’ tapi masih lagi dalam keadaan setengah masak.
  • Over easy atau juga disebut runny – Telur digoreng, dan hanya dibalik sekali. Telur kuning masih dalam keadaan setengah masak. Ada juga yang memanggil telur ini sebagai sunny side down.
  • Sunny side up – Telur digoreng tanpa dibalik. Telur kuning masih dalam keadaan agak mentah. Seringkali juga minyak masak ditambahkan atau ‘disiram’ ke tempat telur kuning supaya tidak terlalu mentah.
  • Fried – Telur digoreng dan dibalik-balikkan, bahagian telur kuning dipecahkan dan dibiarkan sehingga betul-betul masak.
Ha…senang tak goreng telur?.. πŸ˜€
Sekian. Wassalam.

Gambar: Google

56 thought on “Telur Mata Kerbau”

  1. paridah says:

    ramai yg gemar telor mata kerbau ni…semoga urusan fidah esok hari dipermudahkan Allah..

    1. admin says:

      Aamiin. Thanks Kak Paridah. Memang telur macam ni banyak orang suka.

  2. Wa says:

    Memang sentiasa ada stok telor kat rumah…penyelamat tika malas πŸ™‚ Salam kenal n done follow sini.

    1. admin says:

      Betul tu. Dari telur, macam2 makanan boleh buat. Paling simple, goreng…jadi lauk.
      Salam kenal juga Wa. Done follow sana πŸ™‚

  3. Hero Borneo says:

    anak saya merupakan pengemar telur mata kerbau..saya pula suka telur dadar

    1. admin says:

      Dus dua pun sedap. Kalau anak2 saya, suka telur mata πŸ™‚

    2. Hero Borneo says:

      emaknya pula macam mana..saje nak tahu

    3. admin says:

      Emaknya suka maka omelette…tekak mahal tu

    4. Hero Borneo says:

      pergh..ada klass kau Fidah..he..he..

    5. admin says:

      Sekali sekala bah πŸ˜€

  4. Mummy Julia says:

    telur mata kerbau makan nasi panas2 pastu boh kicap manis..perghhh!

    tapi mummy paling suka telur goyang, kuning 1/2 cook tu..yummy!

    1. admin says:

      Betul tu Mummy…makan dengan nasi panas, sedapnya πŸ™‚

  5. sy letak myk byk2 pastu siramkan sbb x nk kasi yg merah tu pecah πŸ˜‰

    1. admin says:

      Telur goyang gitew..
      Saya pun suka telur mata yg macam tu. Telur mata masak sebelah kalau bahasa melayu πŸ™‚

  6. Salam Fidah…moga semua urusan fidah di permudahkan ya…
    wah..tak sangka plak telur mata kerbau ni diadaptasi dari terjemahan bahasa Perancis (Eil de Beouf)…hahaha… rajin Fidah buat kajian…
    atie sesekali je makan telur mata kerbau ni… πŸ™‚

    1. admin says:

      Haha..macam2 ada kan. Padahal goreng telur aje :).
      Family saya, kalau makan ni, bergantung pada keadaan.

  7. tiga lalat says:

    wak mamam telor dadar jeer., hehe2

  8. telur mata kerbau sedap di makan dengan masakan bergoreng,, macam nasi goreng,mee goreng, bihun goreng & sebagainya. Nampak mudah tapi perlu kepakaran jugak nak buat telur mata kerbau yang cantik & sempurna

    1. admin says:

      Setuju. Goreng telur senang. Tapi, untuk nampak presentable tu…memang perlukan kemahiran

  9. nohas says:

    tak suka sunny side up or runny…suka yg hard…sedap dimakan begitu saja..

    1. admin says:

      Wah…meratah telur goreng. Tambah kicap siket..mesti lagi best πŸ™‚

  10. Eksa Studio says:

    bolak balik bikin enggak pernah jadi mbak πŸ˜€ Hahaha

    1. admin says:

      Kalau begitu jangan di bolak balik. Di biar telurnya di masak dahulu πŸ™‚

  11. hainom OKje says:

    Mak ai banyak jenis rupanya nak nenggoreng telur ni yeh….. Ayulah telur kat gambo tu FS…..comey

    Kita padah failed goreng telur tau FS…..mesti jadi tak cantik. Nasiblah pak Jilap bedal je haha….

    1. admin says:

      Gambo dari google Mak..telur yg kita goreng x cun macam tu..jadi x tepek sini…hihi

  12. Aku mau satu Mak Ngah,,,,xixiiixi

    1. admin says:

      Ya..silakan ambil gambarnya tu..hihi πŸ˜€

  13. cantik telur tu
    cuma tkleh diamalkan sngt kan kena limitkan jugak

    1. admin says:

      Gambar google Kak Noor…hihi
      Tu lah..kadang2 tanpa kita tak sedar, kita dah makan berbiji biji telur dalam sehari.

  14. Dunia Zumal says:

    Berbagai cara juga nak goreng telur mata kerbau yer…

    1. admin says:

      Saya pun baru tau ni Zumal. Selama ni, masak sesuka selera. Baru tau setiap cara ada nama masing2…
      Kalau saya, tak kira lah cara yg macam mana, semuanya dipanggil telur goreng…hihi πŸ™‚

    2. Dunia Zumal says:

      Zumal pun hanya sebut telur goreng je

    3. admin says:

      Baru tau..ada banyak jenis rupanya..hihi

  15. Dunia Zumal says:

    Moga dipermudahkan urusan kerja Fidah tu yer…

    1. admin says:

      Aamiin..aamiin. Thanks Zumal πŸ™‚

  16. Semoga dipermudahkan urusan kerjanya Mbak Fidah Shah. Aamiin..
    Over easy ini selera yang kami suka.

    Kalau di sini kami menyebutnya dengan masakan Telur Mata Sapi

    1. admin says:

      Aamiin…terima kasih ya.
      Kalau cara masak over easy pasti enak πŸ™‚

  17. Mangs Aduls says:

    kalo d saya namanya teuls mata sapi. hehehe

    1. admin says:

      Kalau di sini jadinya kerbau…:D
      Thanks Mangs Aduls

  18. Tanpa Nama says:

    wah, kelihatannya telur mata kerbau sangat pas jadi santapan buat makan malam ne mbak, di saya mata sapi mbak seperti mangs aduls

    1. admin says:

      Bukan setakat makan malam..kalau di buat hidangan makan pagi pun ok banget.. πŸ™‚
      Thanks MM

  19. Tanpa Nama says:

    mesti dicoba ya mbak, mana tahu berbeda πŸ™‚ saya pesan mbak, wkwkwkwkw

    1. admin says:

      Sila kan ambil gambar nya.. πŸ˜€
      Thanks again

  20. Dapat makan telur mata kerbau dengan nasi berkicap pun sedap kan

    1. admin says:

      Dapat pulak nasi panas…sedapnya
      Thanks MV πŸ™‚

  21. Makanan febret bila orang rumah hilang mood memasak..hehe

    1. admin says:

      Ok jugak tu…makan dengan kicap manis dengan nasi panas2
      Thanks SP πŸ™‚

  22. Irene Thayer says:

    Great post dear! Have a nice weekend:)

    irenethayer.com

    1. admin says:

      Thank you πŸ™‚

  23. Jati Solomon says:

    Masakan sederhana namun lezat rasanya, apalagi ditambah dengan kecap dan irisan cabe merah.. hmmm. lezat rasanya.

    Semoga dimudahkan urusannya ya Mbak Fidah. Aamiin

    1. admin says:

      Betul tu. Makanan yang sederhana, tapi sedap dan boleh kenyang.
      Aamiin. Moga urusan JS juga dipermudahkan.
      Terima kasih ya πŸ™‚

  24. Mizz Aiza says:

    wah.. memang sedap telur mata kerbau.. masa tengah takde lauk lain pun boleh masak..

    1. admin says:

      Senang dan simple. Makan dengan nasi boleh..roti pun ok πŸ™‚

  25. tapi masih ada yg goreng telur jadi rentung … hehehee

    1. admin says:

      Telur garing tu…hehe

Leave a Reply

Related Post