Factory Reset




Assalamualaikum
Entri ini tiada kaitan dengan kerja-kerja membuka sebuah kilang. Juga bukan tentang kisah Akak terjumpa dengan saudagar kaya yang mempunyai beberapa buah kilang.
Tapi, ianya hanya ingin menceritakan tentang handphone cap ayam Akak yang telah di ‘factory reset’ diatas sebab-sebab yang tidak dapat dipastikan. Ini adalah kejadian yang ke 2 untuk tahun ini. Mungkin handphone itu telah pun merajuk kerana isi muatannya terlalu banyak atau mungkin sistem anti virusnya telah ‘luput tarikh’. 
Untuk ‘berhijrah’ kepada handphone baru, Akak tak ada budget lah pulak. Jadi, cubalah apa yang boleh supaya ianya dapat beroperasi seperti biasa. Tak boleh juga nak kutuk lebih-lebih, takut meragam lagi handphone ni karang.
Hasil daripada ‘factory reset’ ini, handphone Akak telah pun bersih dari segala ntah apa-apa yang selama ini suka suki di install. Namun begitu, segala data-data penting, gambar-gambar kenangan dan juga lagu-lagu pujaan turut hilang kecuali mana-mana yang sempat dibuat backup…:(
Tu aje nak cerita…
Sekian. 
Salam Jumaat dan semoga segala urusan kita dipermudahkan. Aamiin. 
Gambar: Google

36 thought on “Factory Reset”

  1. Salam JUmaat Fidah….tengok tajuk ingatkan tentang kilang… hihi
    kiranya format HP lah ni ye… reset semua..

    1. admin says:

      Hp kena format balik..yang tak best nya, banyak data esp gambar2 tak sempat buat backup.
      Salam Jumaat Atie. Thanks πŸ™‚

  2. Eksa Studio says:

    salam jum'at to mbak fidah πŸ˜€

    1. admin says:

      Salam Jumaat.
      Thanks Eksa πŸ™‚

  3. paridah says:

    salam jumaat fidah..hp kak pun sentiasa bermasalah juga…biasala org lama tp gajet canggih mmanggih ni nk juga guna heh..heh..

    1. admin says:

      Saya pun sebenarnya guna yang penting2 aje..hihi
      Thanks kak paridah πŸ™‚

  4. Alya says:

    Handphone juga sama seperti kehidupan manusia, ada masa masa masalah nya πŸ˜€
    Salam jum'at πŸ™‚ barakallah πŸ™‚

    1. admin says:

      Betul tu Alya. Sudah menjadi satu keperluan.
      Terima kasih πŸ™‚

  5. anajingga says:

    salam ukhuwah Fidah, memang semua data dalam hp hilang bila kita factory reset ni, tabahlah ye mencari semula data yang ada..singgah pagi jumaat ke sini dari anajingga.com

    1. admin says:

      Salam Ukhwah.
      memang bertabah sungguh ni..nak cari balik data..huhu
      terima kasih Ana πŸ™‚

  6. salam jumaat barakallah

    1. admin says:

      Terima kasih πŸ™‚

  7. saya hari tu terpaksa beli hp baru gara2 hp takmo on terus dah..

    1. admin says:

      Aduhai…saya ni, kunun2 dah beli yang canggih manggih, kena optimize dulu..haha
      Thanks Raihanah πŸ™‚

  8. oooo psl hp rupanya πŸ˜‰

    1. admin says:

      eerrmm…bila HP mula meragam. Sabar aje Mak

  9. tiga lalat says:

    insyaAllah ade rejeki nnti leh beli henpon cap ayam yg baharu jugakk ., aminn ;p

    1. admin says:

      Aamiin…Thank Wak.
      Kalau cap ayam asyik rosak, Mak beli cap itik pulak lah..haha πŸ™‚

  10. kenangan itu terhapus ya

    1. admin says:

      Kalau begitu takdirnya πŸ™‚
      Thanks

  11. Mizz Aiza says:

    yang penting backup gambar-gambar.. sayang hilang..

    1. admin says:

      Mana yang sempat aje dapat backup..yang lain semua hilang. sabar aje lah
      Thanks Aiza πŸ™‚

  12. Seperti terlahir kembali,,,,

    1. admin says:

      Seperti segala nya baru.
      Thanks WS πŸ™‚

  13. phone pad saya la ni tekan on byk kali baru on . baru nak masuk dua thn … huhuhuu … agaknya company tu saja je buat hayat dia pendek sbb suruh kita beli produk barunya …

    1. admin says:

      HP saya dibeli end 2013..dah dekat 2 tahun. Macam tau2 aje..huhu
      Thanks Vee πŸ™‚

  14. Besok2 kalau mau nyimpan foto dan data2 lainnya, sebaiknya di memory card saja kak, biar ter backup otomatis, dan kita tidak harus cemas jika suatu saat handphone rusak dan harus direset pabrikan ulang.

    1. admin says:

      Terima kasih tipsnya. Skrg memang lebih harus berhati hati. Jangan sampai data2 penting hilang.
      Thanks RS πŸ™‚

  15. Dunia Zumal says:

    Moga phonenya kembali ok yer…

    1. admin says:

      Aamiin…semoga tak buat hal lagi.
      Thanks Zumal πŸ™‚

  16. hainom OKje says:

    Hp kita pun baru ni direset oleh pak Jilap FS…hilang sebahagian contact, terpaksa redho sebabnya camera tak boleh guna. Yg sadis dah reset pun tak boleh jugak. Nak tau ubatnya apa? Huh….bukak bateri, biarkan dlm 5 minit, settle masalah FS…

    1. admin says:

      Ooo..ye ke? Kita tak tau Mak…Memang banyak contact number hilang. Setiap kali orang hantar mesg..kena buat mukkadimah "sorry, phone saya rosak, semua no hilang…boleh saya tau no sape ni?…huh!
      Paling sedih, gambar2 glem kita hilang..Penat posing..huhu
      Thanks okje πŸ™‚

    1. admin says:

      Aamiin πŸ™‚

  17. Padin says:

    hahaha da berapa kali fikir nak reset tu??

  18. Qaseh Vee says:

    fone my kakak tetiba x blh baca simkad . selepas beberapa bln berlalu , tetiba blh la pulak . fone baru dah beli lak tu … huhuhuuu

Leave a Reply

Related Post