Uncategorized

Factory Reset

Assalamualaikum
Entri ini tiada kaitan dengan kerja-kerja membuka sebuah kilang. Juga bukan tentang kisah Akak terjumpa dengan saudagar kaya yang mempunyai beberapa buah kilang.
Tapi, ianya hanya ingin menceritakan tentang handphone cap ayam Akak yang telah di ‘factory reset’ diatas sebab-sebab yang tidak dapat dipastikan. Ini adalah kejadian yang ke 2 untuk tahun ini. Mungkin handphone itu telah pun merajuk kerana isi muatannya terlalu banyak atau mungkin sistem anti virusnya telah ‘luput tarikh’. 
Untuk ‘berhijrah’ kepada handphone baru, Akak tak ada budget lah pulak. Jadi, cubalah apa yang boleh supaya ianya dapat beroperasi seperti biasa. Tak boleh juga nak kutuk lebih-lebih, takut meragam lagi handphone ni karang.
Hasil daripada ‘factory reset’ ini, handphone Akak telah pun bersih dari segala ntah apa-apa yang selama ini suka suki di install. Namun begitu, segala data-data penting, gambar-gambar kenangan dan juga lagu-lagu pujaan turut hilang kecuali mana-mana yang sempat dibuat backup…:(
Tu aje nak cerita…
Sekian. 
Salam Jumaat dan semoga segala urusan kita dipermudahkan. Aamiin. 
Gambar: Google

36 thoughts on “Factory Reset”

  1. Handphone juga sama seperti kehidupan manusia, ada masa masa masalah nya πŸ˜€
    Salam jum'at πŸ™‚ barakallah πŸ™‚

  2. salam ukhuwah Fidah, memang semua data dalam hp hilang bila kita factory reset ni, tabahlah ye mencari semula data yang ada..singgah pagi jumaat ke sini dari anajingga.com

  3. phone pad saya la ni tekan on byk kali baru on . baru nak masuk dua thn … huhuhuu … agaknya company tu saja je buat hayat dia pendek sbb suruh kita beli produk barunya …

  4. Besok2 kalau mau nyimpan foto dan data2 lainnya, sebaiknya di memory card saja kak, biar ter backup otomatis, dan kita tidak harus cemas jika suatu saat handphone rusak dan harus direset pabrikan ulang.

  5. Hp kita pun baru ni direset oleh pak Jilap FS…hilang sebahagian contact, terpaksa redho sebabnya camera tak boleh guna. Yg sadis dah reset pun tak boleh jugak. Nak tau ubatnya apa? Huh….bukak bateri, biarkan dlm 5 minit, settle masalah FS…

    1. Ooo..ye ke? Kita tak tau Mak…Memang banyak contact number hilang. Setiap kali orang hantar mesg..kena buat mukkadimah "sorry, phone saya rosak, semua no hilang…boleh saya tau no sape ni?…huh!
      Paling sedih, gambar2 glem kita hilang..Penat posing..huhu
      Thanks okje πŸ™‚

Leave a Reply