Diary Mama #Sebak




Assalamualaikum

SEBAK.

Saya tak tipu. Betul rasa sebak bila menghantar dan menunggu anak di hari pertama UPSR (Ujian Pencapaian Sekolah Rendah) tadi. Saya juga pasti, bila melihat reaksi ibu-ibu lain yang sama-sama menunggu di luar dewan peperiksaan/ujian, bukan saya seorang yang ada perasaan begitu. Itu belum lagi rakan-rakan yang menghantar mesej melalui whatsapp dan lain-lain. Ramai yang menyakan perasaan yang sama. Mungkin itu adalah satu perasaan yang normal bagi seorang ibu.

Rasa nak menangis pun ada. Tapi, tak ‘macho’ la nak menangis kat situ (sekolah). Nanti orang kata ‘gembeng’ pulak…hihi

Untuk anak saya, ‘perjuangan’ masih belum berakhir. Masih ada peperiksaan/ujian untuk 3 subjek penting yang menunggu. Semoga dapat menjawab dengan tenang dan beroleh kejayaan cemerlang. Aamiin.

Sekian. Wassalam.
#diarymama
#upsr2015

28 thought on “Diary Mama #Sebak”

  1. hati ibu mana yang tidak tersentuh…12 tahun berlangsung tanpa sedar…tup2 anak dah nak exam… da nak habis sekolah…

    1. admin says:

      Betul tu Anies. Cepat sangat rasa masa berlalu. Tau2 dah besar
      Thanks πŸ™‚

  2. semoga ank2 upsr mndpt jawb dgn baik inshallah

    1. admin says:

      Aamiin. In shaa Allah. Semoga dipermudahkan semuanya
      Thanks Tasha πŸ™‚

  3. Mizz Aiza says:

    assalamualaikum.. dah lama aiza tak singgah di sini.. semoga anak dapat menjawab upsr dengan baik..

    1. admin says:

      Waalaikumsalam. Lamanya Aiza 'menghilang'. Apa khabar?
      Semoga semuanya dipermudahkan. Aamiin
      Thanks Aiza πŸ™‚

  4. paridah says:

    sebak sungguh hati fidah melihat anak yg dulunya kecill dibelai manja kini dh ambil exam di dewan peperiksaan…insyaAllah pasti jaya.

    1. admin says:

      Betul Kak. Sedih dan sebak pulak tengok.
      Hati ibu…
      Thanks Kak Paridah πŸ™‚

  5. Semoga sukses dan berhasil ya mbak πŸ˜€

    1. admin says:

      Aamiin..Aamiin. Terima kasih πŸ™‚

  6. Untuk anak mama didoakan semoga berjaya dengan ujian terbesar bagi dirinya..itu la erti menjadi ibu kan?

    1. admin says:

      Aamiin. Semoga berjaya mendapat keputusan yang cemerlang.
      Kejap sedih, kejap sebak, kejap gembira dan macam-macam lagi…di situ indahnya menjadi seorang ibu. Alhamdulillah
      Thanks Noriza πŸ™‚

  7. hainom OKje says:

    Serious FS….okje tak de nya sebak sebak lagi dah terus nangis haha…..
    Nak kata baru pertama kali, tak jugak …..dah pun lepas dah 2 org atas tu.

    Awak tunggu kat sekolah ke?

    1. admin says:

      Memang menangis pun…hahaha
      dah la 1st time

      Ada paper yang saya tunggu..Moral support gitu. Ada juga yang tak

      Thanks okje πŸ™‚

  8. nove hasanah says:

    perasaan seperti itu sangat wajar mbak
    sebagai orang tua dan juga berprofesi sebagai guru saya sangat memahami itu
    bantu mereka dengan doa dan membantu mereka mempersiapkan diri adalah hal terbaik yang dapat dilakukan
    good luck

    1. admin says:

      Terima kasih Mba Nove. Moga-moga anak saya berjaya.
      Bila dah habis ujiannya baru rasa lega.
      Terima kasih πŸ™‚

  9. nohas says:

    baca entry ni pun dah rasa sebak..teringat masa saya ambik periksa dulu..huhu..

    1. admin says:

      Masa saya ambik exam dulu2, tak pernah pulak tanya emak saya apa perasaannya…hihi
      Untuk diri sendiri, kalau exam dah kecut perut.
      Thanks Nohas πŸ™‚

  10. SalbiahM says:

    biasanya Mama je sebak, anak-anak rileks..hehehe

    1. admin says:

      Betul tu Sal..
      mak dia yang sibuk lebih..hehe
      Thanks πŸ™‚

  11. Qaseh Vee says:

    baru satu paper tu … semoga dipermudahkan .

    1. admin says:

      Aamiin..aamiin..
      Thanks Vee πŸ™‚

  12. Khir Khalid says:

    Semoga mendapat keputusan yg baik dgn cemerlang semuanya… aamiin.

    1. admin says:

      Aamiin. Thanks Khir πŸ™‚

    2. admin says:

      Aamiin. Thanks Khir πŸ™‚

  13. Jari Manis says:

    itu mmg normal fidah…ni kan adik JM yg nk ambil exam..JM lak yg gelisah…tanya itu tanya ini..berhari2 minta buat preparation…dia relax je

    1. admin says:

      Yang ambik periksa biasanya relax ajek..hehe
      Thanks JM πŸ™‚

    2. admin says:

      Yang ambik periksa biasanya relax ajek..hehe
      Thanks JM πŸ™‚

Leave a Reply

Related Post