Uncategorized

Diary Mama #Sebak

Assalamualaikum

SEBAK.

Saya tak tipu. Betul rasa sebak bila menghantar dan menunggu anak di hari pertama UPSR (Ujian Pencapaian Sekolah Rendah) tadi. Saya juga pasti, bila melihat reaksi ibu-ibu lain yang sama-sama menunggu di luar dewan peperiksaan/ujian, bukan saya seorang yang ada perasaan begitu. Itu belum lagi rakan-rakan yang menghantar mesej melalui whatsapp dan lain-lain. Ramai yang menyakan perasaan yang sama. Mungkin itu adalah satu perasaan yang normal bagi seorang ibu.

Rasa nak menangis pun ada. Tapi, tak ‘macho’ la nak menangis kat situ (sekolah). Nanti orang kata ‘gembeng’ pulak…hihi

Untuk anak saya, ‘perjuangan’ masih belum berakhir. Masih ada peperiksaan/ujian untuk 3 subjek penting yang menunggu. Semoga dapat menjawab dengan tenang dan beroleh kejayaan cemerlang. Aamiin.

Sekian. Wassalam.
#diarymama
#upsr2015

28 thoughts on “Diary Mama #Sebak”

  1. sebak sungguh hati fidah melihat anak yg dulunya kecill dibelai manja kini dh ambil exam di dewan peperiksaan…insyaAllah pasti jaya.

    1. Aamiin. Semoga berjaya mendapat keputusan yang cemerlang.
      Kejap sedih, kejap sebak, kejap gembira dan macam-macam lagi…di situ indahnya menjadi seorang ibu. Alhamdulillah
      Thanks Noriza πŸ™‚

  2. Serious FS….okje tak de nya sebak sebak lagi dah terus nangis haha…..
    Nak kata baru pertama kali, tak jugak …..dah pun lepas dah 2 org atas tu.

    Awak tunggu kat sekolah ke?

    1. Memang menangis pun…hahaha
      dah la 1st time

      Ada paper yang saya tunggu..Moral support gitu. Ada juga yang tak

      Thanks okje πŸ™‚

  3. perasaan seperti itu sangat wajar mbak
    sebagai orang tua dan juga berprofesi sebagai guru saya sangat memahami itu
    bantu mereka dengan doa dan membantu mereka mempersiapkan diri adalah hal terbaik yang dapat dilakukan
    good luck

    1. Masa saya ambik exam dulu2, tak pernah pulak tanya emak saya apa perasaannya…hihi
      Untuk diri sendiri, kalau exam dah kecut perut.
      Thanks Nohas πŸ™‚

  4. itu mmg normal fidah…ni kan adik JM yg nk ambil exam..JM lak yg gelisah…tanya itu tanya ini..berhari2 minta buat preparation…dia relax je

Leave a Reply