Bolehkah Kesilapan Di Padam?




Hidup manusia pastinya tidak terlepas dari melalukan kesilapan.
Namanya pun manusia……

Pernah juga orang bertanya. Bolehkah kita memadam kesilapan yang pernah atau telah dilakukan?

Jawapannya adalah Boleh.
Kesilapan itu pastinya boleh dipadam jika kena dengan keadaan dan caranya.
Mungkin kerana itu jugalah Texan Bette Nesmith Graham (Graham) mencipta dan memperkenalkan LIQUID PAPER.

Sejarah Liquid Paper:
Graham adalah seorang ibu yang amat berbakat dalam bidang seni. Namun kerana desakan hidup dan harus memelihara anak tunggalnya, Graham tidak meneruskan minatnya dalam bidang itu, sebaliknya bekerja di sebuah bank sebagai setiausaha.

Menaip menggunakan mesin taip (typewriter) merupakan antara tugas utama Graham. Akan tetapi, kerana tidak begitu mahir menggunakan mesin taip, beliau telah melakukan banyak kesilapan. Kerana itu juga, beliau mencari cara-cara untuk memadam kesilapan yang telah dilakukan ketika menaip dokumen.

Idea mencipta Liquid Paper bermula ketika beliau melihat orang mengecat dekorasi tingkap di tempat kerjanya. Jika berlaku kesilapan ketika mengecat, semua kesilapan itu dicat semula dengan cat bewarna putih dan diperbetulkan. Berdasarkan konsep yang sama, Graham kemudiannya mencari idea dan cara yang sesuai untuk diaplikasikan jika kesilapan itu berlaku di atas kertas. Beliau juga telah membuat banyak ujikaji demi mencari warna yang paling hampir dengan warna kertas untuk memadam kesilapannya ketika menaip. Di atas usaha beliau itulah terciptanya produk yang dinamakan sebagai ‘Mistake Out’. Botol pertama ‘Mistake Out’ telah dijual pada tahun 1956 dan pada tahun berikutnya beliau telah berjaya menjual produk ini sebanyak 100 botol sebulan.

Pada tahun 1958, nama ‘Mistake Out’ telah ditukar kepada Liquid Paper dan syarikat milik Graham terus berkembang. Pada tahun 1968, jualan tahunan syarikat ini mencecah $1 juta dan pada tahun 1972 syarikat ini telah berjaya menjual 5 juta unit Liquid Paper setahun.

Graham meninggal dunia pada tahun 1980, hanya 6 bulan setelah menjual syarikat miliknya kepada Gillette pada harga $47.5 juta.

Walaupun saya tidak pasti tentang jumlah pengunaan Liquid Paper semenjak bermulanya era komputer, cerita ini tetap menjadi inspirasi.

Boleh jadi kesilapan yang kita lakukan hari ini dapat memberi ilham untuk mencipta sesuatu yang baru atau dapat membuat perubahan kepada yang lebih baik, yang bukan sahaja menguntungkan diri sendiri malah dapat memberi manafaat kepada yang lain.

Sekian. Wassalam.


Rujukan : 100 Great Business and The Minds Behind Them
Gambar : Google.

Tags:

40 thought on “Bolehkah Kesilapan Di Padam?”

  1. Qaseh Vee says:

    kita melakukan sesutu krn duit tapi graham melakukannya kerana keperluan . bonusnya , dapat duit … memang hebat !

    1. admin says:

      Kerana keperluan, timbul idea. Bukan saja menyenangkan kerja beliau masa tu, malahan dapat $$ lagi
      Thanks Vee πŸ™‚

  2. Setiap brg terbit dr idea masalah.. nice sharing

    1. admin says:

      Thanks Nurul. Setiap masalah ada penyelesaiannya.
      Salam kenal πŸ™‚

  3. paridah says:

    kesilapan perlu dibetulkan bukan dipadam tapi dlm kontek berbeza ni..

    1. admin says:

      Betul tu Kak Paridah. Dalam konteks lain, atau realiti hidup sebenar, kesilapan harus diperbetulkan.
      Thanks Kak Paridah πŸ™‚

  4. Khir Khalid says:

    Selagi hidup walau bnyk mana kesilapan tapi ada niat dan usaha nak betulkan pasti akan berjaya… sekarang dah mcm2 bentuk tapi org masih sebut liquid paper juga walaupun ada yang tak berasaskan liquid… Thanks sharing Fidah.. πŸ™‚

    1. admin says:

      Legend tu nama liquid paper πŸ™‚
      Moga orang akan sentiasa belajar dari kesilapan dan terus memperbaikinya.
      Thanks Khir πŸ™‚

  5. nohas says:

    nice sharing…baru tahu asal-usul liquid paper ni, guna dah lama..hehe..

    1. admin says:

      Tu lah. Saya pun baru tau. Guna liquid paper dari zaman sekolah..hihi
      Thanks Nohas πŸ™‚

  6. kesilapan tetap ada tapi bukan utk diulangi… da lama x pakai liquid paper πŸ˜‰

    1. admin says:

      Kalau boleh jangan sampai ada kesilapan ke 2.
      Liquid paper guna zaman sekolah dulu aje πŸ™‚
      Thanks Anies πŸ™‚

  7. Dulu zaman tulis guna pen boleh la guna liquid paper..sekarang edit balik guna komputer..

    1. admin says:

      Zaman serba canggih sekarang. Lebih mudah dan cepat.
      Thanks HB πŸ™‚

  8. kamil salleh says:

    Wah cerita liquid paper, inilah pertama kali mengetahui cerita disebaliknya. Rupanya seorang ibu ya. Begitulah hebatnya pemikiran manusia jika digunakan sebaiknya.

    Semoga spa saja kesilapan kita hari ini dapat diperbetulkan dengan segera.

    1. admin says:

      Betul tu Tuan Kamil. Kesilapan lalu harus dijadikan pengajaran. Dan jangan diulang.
      Terima kasih atas kunjungan. Salam kenal πŸ™‚

  9. nove hasanah says:

    inspirasi bisa datang dari mana saja ya
    bahkan kesalahan yang telah dibuat sekalipun saat mengetik (menaip)
    dan sesederhana apapun itu bisa membawa kita pada sebuah invention yang besar

    1. admin says:

      Dari kesilapan, timbul ilham dan berjaya membuat produk yang dikenali ramai.
      Thanks Mba Nove πŸ™‚

  10. tiga lalat says:

    wak pon dh lama x guna liquid paper., dulu tu comot jee ;p

    1. admin says:

      Zaman dah berubah..
      Kesian kertas tu ..sampai comot jadinya πŸ˜€
      Thanks Wak πŸ™‚

  11. Mizz Aiza says:

    setiap kesilapan ada peluang untuk dibetulkan..

    baru aiza tahu sejarah liquid paper.. perkongsian yang baik..

    1. admin says:

      Kesilapan lalu, seharusnya djadikan pegajaran.
      Terima kasih Aiza πŸ™‚

  12. Dunia Zumal says:

    Wah, ilmu nie… tak pernah dengar pasal cerita nie…

    1. admin says:

      Saya pu baru baca..hihi
      Thanks Zumal πŸ™‚

  13. Dhicomp says:

    Kesilapan djadikan sebuah pelajaran dan menghasilkan yang lebih. Sungguh berhasil dan berkah

    1. admin says:

      Moga sentiasa belajar dari kesilapan lalu.
      Terima kasih ya πŸ™‚

  14. padin no says:

    kesilapan boleh jadi kat sesiapa.. di mana2…
    apa yang penting, belajar dari kesilapan,
    jadikan perkara mendatang lebih baik lagi.. πŸ˜€

    1. admin says:

      Belajar dan terus belajar..sebolehnya, jangan ulangi
      Thanks padin πŸ™‚

  15. kesilapan itu artinya apa ya mba

    1. admin says:

      Ksilapan itu seperti membuat salah.
      Thanks Defa πŸ™‚

  16. Eksa Studio says:

    Wah saya malah baru tau mbak :-O

    1. admin says:

      Moga bermanafaat ya Eksa.
      thanks πŸ™‚

  17. Jari Manis says:

    ahakss..klau kesilapan di atas kertas bila2 masa je boleh padam.. pen padam dengan liquid papar…tulisan pensel leh guna pemadam…kalau kesilapan melibatkan hati…huhuh…meninggalkan kesan yg mendalam kan fidah…yg pasti tiada kesilapan antara kta berdua heeeee

    1. admin says:

      Kalau kesalahan yang melibatkan hati, bagai dirobek robek rasanya…haha
      Thanks JM πŸ™‚

  18. Desa Seibaru says:

    betu sekali bisa jadi kesilapan itu sebenarnya adalah sesuatu yang baru

    1. admin says:

      Betul. Kalau tidak berbuat silap, mungkin kita tidak belajar.
      Thanks Desa Seibaru πŸ™‚

  19. Achmad Fazri says:

    Kita boleh belajar dari suatu kesilapan karena akan menjadi berharga di kemudian hari, kesilapan anggap saja suatu kelemahan diri…

    1. admin says:

      Satu kelemahan hari ini, mungkin akan menjadi penyebab kenapa kita bangkit untuk hari esok.
      Thanks Achmad Fazri πŸ™‚

  20. Kirain postingan ini tadi mau membahas kesilapan-kesilapan yang telah diperbuat hati manusia, berikut cara memperbaikinya. Eh, ternyata malah bercerita tentang sejarah terciptanya Liquid paper. Memang benar sekali, banyak penemuan hebat didunia ini yang berawal dari kesilapan (kesalahan) yang tidak sengaja dilakukan oleh seseorang.

    1. admin says:

      Begitu akhirnya menghasilkan produk yang mendatangkan hasil yang lumayan..:)
      Thanks yozidahfilputra πŸ™‚

Leave a Reply

Related Post