Uncategorized

Sentuh dan Pergi

Sentuh dan pergi adalah direct translation untuk Touch ‘n Go. Seperti yang kita sedia maklum, bermula 9 September 2015, urusan pembayaran tol di beberapa plaza tol terpilih adalah hanya menggunakan khidmat Touch ‘n Go (dan SmartTag). Bayaran tunai tidak lagi digunakan. Saya adalah pengguna tegar Touch ‘n Go dan saya tidak menafikan tentang betapa mudahnya …

Continue Reading
Uncategorized

Tanda-Tanda Anda Mempunyai Masalah Kewangan

Assalamualaikum Dalam keadaan ekonomi yang tidak menentu, GST, harga barang-barang (sebelum GST) yang kian meningkat serta kadar pertukaran wang asing yang semakin tinggi, pasti sedikit sebanyak memberi impak kepada aliran tunai kita. Selain daripada itu, jumlah pendapatan individu, bilangan tanggungan serta cara perbelanjaan juga memberi kesan. Tanpa sedar, kita mungkin sedang menghadapi masalah kewangan. Jom …

Continue Reading
Uncategorized

Sanggupkah Berkorban?

Sejauh manakah kita sanggup berkorban? Setelah anak itu sanggup berusaha bersamanya, berkata Ibrahim kepadanya “Wahai Anak ku, sesungguhnya aku bermimpi (di dalam tidur), bahawa aku menyembelih mu, maka perhatikanlah, bagaimana pendapat mu? Ismail berkata “Wahai bapaku, lakukanlah apa yang diperintahkan kepada mu. Kelak engkau akan mendapati ku termasuk dalam orang-orang yang sabar (In Shaa Allah) …

Continue Reading
Uncategorized

Hijau

Hijau merupakan warna yang menyejukkan dan menyegarkan. Warna gabungan biru dan kuning ini amat sinomim dengan warna daun dan merupakan warna dominan untuk pemandangan alam. Warna hijau juga dikaitkan dengan Islam kerana sering disebutkan dalam Al Quran dan Hadith. Antaranya: “Penduduk syurga itu bersandar pada bantal-bantal yang hijau dan permaidani-permaidani yang indah” – Ar Rahman …

Continue Reading
Uncategorized

Berani Kerana Benar, Takut Kerana

Assalamualaikum Selalu terjumpa pepatah ini. Berani kerana benar, takut kerana salah. Tapi, betul ke takut hanya kerana salah? Kalau dilihat pada kehidupan seharian, memang ada banyak lagi perkara yang menyebabkan seseorang itu berasa takut. Anda pernah rasa takut?  Tidak kira lah apa keadannya. Ada orang…. Kalau yang sedang belajar, takut tak boleh lulus dalam peperiksaan/ujian …

Continue Reading
Uncategorized

Tudung Aidijuma Giveaway by Anies

klik sini Kalau cerita pasal tudung, macam-macam jenis tudung pun ada. Yang tiga segi, yang serkup, yang selendang, yang belit dan macam-macam fesyen lagi. Daripada pemerhatian saya, fesyen tudung ni mengikut musim. Zaman saya mula-mula kerja dulu, tak banyak jenis tudung lagi rasanya. Kebanyakannya adalah tudung jenis bawal. Masa tu, part yang glamer adalah part …

Continue Reading