Mesin Jahit




Alhamdulillah…Setelah beberapa ketika membuat tabungan, akhirnya si dia idaman kalbu yang berwarna kelabu ini selamat tiba di rumah.

Mesin jahit mudah alih ini mempunyai 32 corak jahitan, jahitan lubang butang 1 langkah, pemasukan benang automatik, lampu LED dan beberapa perkara lain. Memang agak user friendly untuk saya yang baru nak belajar jahit lurus ni.
Nak tulis lebih-lebih pun, saya bukannya pandai sangat pasal mesin jahit. Lagipun entri kali ini tidak ditaja oleh SINGER…hahaha πŸ™‚

Jadi, weekend lepas memang busy siket. Mana nak belek-belek mesin jahit, nak baca manual dia, nak berangan angan nak jahit apa, nak tengok you tube pasal cara buat beg, nak pergi kedai membeli peralatan jahitan dan pergi open house yang masih berbaki…ehhh

Dan akhirnya terhasilah…

Walaupun potongan dan jahitanya masib tidak sempurna, tapi dalam hati tetap berbunga-bunga dan hidung pun kembang kempis bila anak-anak memuji..”Cantiknya beg yang Mama buat”…hihi..
“Mak siapa???”
“Mak saya”…(teringat kat dialog satu cerita kartun kegemaran anak-anak. πŸ˜€ )
Yang part kualiti jahitan dan yang sewaktu dengannya tu, nanti mama dia boleh develop skill pelan-pelan. In shaa Allah, masih ada masa lagi nak belajar dan terus belajar….. Tak gitew Mak Jah, Kak Leha dan Long Senah…haha

Ok. Sekian saja untuk cerita kali ni.

Wassalam.

36 thought on “Mesin Jahit”

  1. paridah says:

    mula menjahit pula..rajin fidah.

    1. admin says:

      Lately ni rasa nak menjahit pulak..hihi.
      Hobi baru πŸ™‚
      Thanks Kak Paridah.

  2. Dunia Zumal says:

    Hebat mesin jahit nie yer…

    1. admin says:

      Alhamdulillah….memang hebat. Ada pelbagai fungsi..cuma tak reti guna lagi aje πŸ˜€
      Thanks Zumal

    2. Dunia Zumal says:

      Kena banyak belajar kan Fidah ^-^

    3. admin says:

      Betul tu..kena rajin practise.
      Thanks Zumal πŸ™‚

  3. Punya mesin jahit sendiri
    Menjahitpun pandai
    Pasti berbunga-bunga dihati
    Hasil karya dipuji-puji

    1. admin says:

      Masih perlu waktu
      Untuk belajar dahulu
      Tantang mesin jahit itu
      Supaya jahitan ku cantik selalu…:D

      Thanks Mba Ayu πŸ™‚

  4. wahhh best nyerrrr da dpt sebijik…. pasni x yah hntr ke tailor lg kn πŸ˜‰

    1. admin says:

      Baru dapat memang semangat berkobar-kobar.
      Tengok dulu momentumnya lagi 3 atau 4 bulan. Harap masih maintain..hihi
      Thanks Anies πŸ™‚

  5. Bunda_nora says:

    wah dah ada job baru…..mesti hati berbunga2 seperti bunga2 beg tu kan….
    Tahniah….

    1. admin says:

      Hati berbunga-bunga, Bunda…tangan gatai aje nak menjahit..hihi
      Thanks Bunda πŸ™‚

  6. Nora Karim says:

    Bestnya, saya pun teringin nak ada mesin jahit sendiri… hahhaha padahal tak reti menjahit pun… cuma bila tgk tutorial jahitan berkobar2 pulak semangat nak menjahit tu…

    1. admin says:

      Saya pun bukannya reti sangat…baru nak cuba2 aje. Macam best jugak πŸ™‚
      Thanks Nora

  7. rajinnya fidah . saya yg ada mesin jahit depan mata pun , saya pandang sepi je … hehehee

    1. admin says:

      Mesin baru…semangat pun berkobar kobar..
      Harap semangat tu maintain dan mesin tu x jadi alat perhiasan…hihi
      Thabks CM πŸ™‚

  8. dah pandai tu boleh la buat produk berdasarkan jahitan untuk dijual la selepas ini.tahniah kerana berjaya mencapai impian.

    1. admin says:

      Alhamdulillah..tercapai hajat nak beli mesin jahit. Cuma perlu practise and belajar lagi supaya hasilnya lebih memuaskan.
      Thanks HB πŸ™‚

  9. Wida Zee says:

    Hihihi asiknya punya mainan baru dan rupanya tambah rajin aja dengan alat yang membantu mengasah kemampuan πŸ˜€

    1. admin says:

      Moga semangat dengan mainan baru ku tidak hilang…hihi
      Thanks Zee πŸ™‚

  10. hasilnya bagus juga mbak

    1. admin says:

      Baru-baru nak belajar πŸ™‚
      Terima kasih ya

  11. Deanna Morni says:

    waaa…bestnye ada mesin jahit…sy pun teringin nk bli tp xreti nk menjahit…takut membazir jer beli….huhuhu

    1. admin says:

      Saya pun baru2 nak belajar. Jahit lurus pun masih bengkang bengkok lagi…hihi
      Thanks Deanna πŸ™‚

  12. kaya nya mba pidah rajin bikin baju dong punya mainan baru di rumah hehehehe

    1. admin says:

      Harus belajar lagi..belum begitu pandai…Tapi asyik juga punya mainan baru ni… πŸ™‚
      Thanks Ipah πŸ™‚

  13. Assalamualaikum Fidah Shah,

    Saya pun suka menjahit tapi ikut mood.. Kalau mood menjahit datang, hari2 menjahit.. Kalau xde mood, camtu jer mesin jahit tu terletak.. πŸ™

    1. admin says:

      Saya tak begitu pandai menjahit sebenarnya..dulu2 masa arwah mak ajar, tak nak belajar betul2..
      Dah tua2 ni barulah nak belajar2 balik…hihi
      Thanks LZ πŸ™‚

  14. nove hasanah says:

    amboiii…cantiknya
    bagus pula motif kain yang dipilih sebagai bahan tas tangan itu

    1. admin says:

      Entah kenapa….tiba2 mencari sesuatu yang bewarna merah.. πŸ™‚
      Thanks Mba Nove.

  15. nohas says:

    Tahniah..semoga hobi mnjadi satu perniagaan..byk jimatnya kalau pandai menjahit..

    1. admin says:

      Thanks…kalau dapat jahit sendiri dan family, kira banyak jugak dpt jimat. Esp kalau time raya…in shaa Allah. Baru nak belajar2 ni..
      Thanks Nohas πŸ™‚

  16. Khir Khalid says:

    Wahh seronoknya… tahniah Fidah.. πŸ™‚ πŸ™‚

    1. admin says:

      Thanks Khir πŸ™‚

  17. Jari Manis says:

    rajin nya..jgn jadi seperti JM…beli mesin jahit harga RM1K…mesin jahit industri..sudahnya jadi hiasan je

    1. admin says:

      Jom jahit JM…hihi
      Thanks πŸ™‚

Leave a Reply

Related Post