Best Friend




Assalamualaikum
Semua orang pun mesti ada sahabat karib, best friend atau bff. Kalau tak ada, mesti hidup rasa sunyi dan membosankan. Betul tak?
Kenapa kita perlu ada sahabat karib atau kawan baik?
  • Sebagai teman di waktu susah dan senang. Seorang teman yang baik tidak akan meninggalkan temannnya walaupun dalam keadaan susah. 
  • Sebagai tempat mengadu apa-apa masalah yang patut di adu. Lebih kurang macam biro aduan lah. Tapi sebagai sahabat yang dijadikan tempat mengadu itu pun, haruslah juga pandai menyimpan rahsia. Jangan pulak dijajanya masalah si polan tu sampai satu kampung tahu. 
  • Sebagai tempat untuk meminta khidmat nasihat. Sebagai sahabat, pastinya orang itu lebih memahami masalah kita dan akan memberi nasihat yang terbaik dan bersesuaian.
  • Sebagai teman untuk ke mana-mana. Biasanya perempuan lah yang perlu kawan yang macam ni. Nak makan, nak shopping, nak pergi riadah, nak pergi dengar ceramah agama, kelas mengaji dan sebagainya. Kan tak best kalau pergi sorang-sorang. Kalau ada kawan, boleh jugak  berbincang. Tak gitu?
  • Sahabat yang baik, pasti akan membuat anda tersenyum. Lebih-lebih lagi kalau ada sahabat yang pandai membuat lawak jenaka. Kan best jika ada sahabat yang sebegitu. Sekurang kurangnya dapat juga menghilangkan stress dengan lawak-lawak dia orang.

Tapi, jangan lupa. Ada bezanya bila berkomunikasi dengan sahabat perempuan dengan sahabat lelaki. Betul tak?…
Semoga persahabatan dan silaturrahim anda dengan sahabat-sahabat baik anda berkekalan. Aamiin.
Sekian. Wassalam.
Pic : Google
p/s: Maaf, aktiviti BW slow siket lately. In shaa Allah, jika ada kesempatan, saya akan singgah. Sorry arr….

38 thought on “Best Friend”

  1. paridah says:

    gembiranya hati kalau punyai kawan2 yg memahami n menghargai kita seadanyaa kita walau siapa kita…tapi tidak perlu berkongsi segenap rahsia diri walau anggapan kita itu sehati sejiwa dgn kita…

    1. admin says:

      Alhamdulillah…memang best jika kita dikurniakan dengan kawan2 yg benar2 memahami.
      Setuju dengan Kak Paridah…tak semua rahsia boleh dikongsi
      Thanks πŸ™‚

  2. cari sahabat baik 1 lebih susah

    1. admin says:

      Betul..teman yg betul2 jujur dan ikhlas memang susah di cari.
      Thanks πŸ™‚

  3. cari musuh 1000 gampang

    1. admin says:

      Takut ya bila difikir fikirkan… πŸ™
      Thanks

  4. Cilembu thea says:

    Waallaikumsalam.
    hambar rasanya hidup didunia jika kita ngga punya sahabat dan teman baik yang dapat saling mengerti dan menyayangi, makanya ibu mau kan bersahabat baik dengan saya?..hehe

    1. admin says:

      Saya follower ke 452 di blog Desacilembu. Jadinya, sudah lama berkawan baik dengan blog itu πŸ™‚
      Thanks Mr Cilembu

  5. iya amin mbak semoga bersahabatnya baik-baik πŸ˜€

    1. admin says:

      Aamiin.
      Terima kasih atas doanya

  6. SalbiahM says:

    yup..memang penting…kalau dapat sahabat yang baik tu, kita kena appreciate dan cuba jadi sahabat baik jugak untuk dia

    1. admin says:

      Saling menghargai dan memahami..itu amat penting dalam sesebuah persahabatan..
      Thanks Sal πŸ™‚

  7. Sahabat sejati amat diperlukan tapi nak cari yang benar-benar sejati bukannya mudah kan..

    1. admin says:

      Sebab tu ada pepatah kawan ketawa mudah dicari, kawan menangis susah nak jumpa.
      Thanks SP πŸ™‚

  8. Qaseh Vee says:

    saya x de sahabat baik . dah biasa mengadu dan bercerita pada kakak …

    1. admin says:

      Bestnya ada kakak..saya anak perempuan tunggal. Kalau tak ada kawan2 (perempuan)..memang sunyi jugak hidup.
      Thanks Vee πŸ™‚

  9. Hero Borneo says:

    rasa macam nak cari best friend perempuan la..he..he..

    1. admin says:

      Ehem…bukan dah ramai ke. Cuma tak sure keliling pinggang ke tak?…hahaha (peace!!)
      Thanks HB.

  10. Puan Wawa says:

    Dulu wawa pernah ade bff.. Cuma jodoh persahabatan kami cuma skeetika.. ")

    Wawa ade buat segmen, jemput join ya..")
    http://vitaminwawa.blogspot.com/2015/08/saya-nak-masuk-bloglist-vitamin-wawa.html?m=1

    1. admin says:

      Semoga bertemu dengan sahabat yg lebih baik..
      Thanks Puan Wawa πŸ™‚

  11. devina putri says:

    dengan adanya sahabat hidup terasa lebih indah

    1. admin says:

      Setuju…sahabat yang baik akan membuat hidup lebih gembira
      Thanks Devina πŸ™‚

  12. Hanyalah sahabat sejati yang mampu melindungi engkau dari musuh-musuh abadi. πŸ˜€

    1. admin says:

      Aamiin…
      Moga saya mempunyai sahabat yang akan sentiasa melindungi dan menghargai saya..aamiin
      Thanks Ipah πŸ™‚

  13. nohas says:

    bersahabat spt bermain ragbi, bila dapat bola kita peluk, kita lindungi, jgn seperti bermain bolasepak, bila dapat bola, kita tendang..hehehe…sahabat yg baik sukar dicari, bila dapat, ikatkan tali persahabatan dgn ikhlas, jujur, dll..

    1. admin says:

      Tak pernah dengar pulak pepatah ni..macam best pulak..hihi
      Memang bukan senang nak cari sahabat yang betul2 jujur, ikhlas dan memahami.
      Thanks Nohas πŸ™‚

  14. Dunia Zumal says:

    Sahabat ini kadang2 lebih rapat dan fahami kita lebih daripada ahli keluarga sendiri…

    1. admin says:

      Betul tu. Macam saya , tak ada adik beradik pompuan. Biasanya kat kawan atau member lah tepat curah perasaan (on hal2 yang mana perlu)…huhu
      Thanks Zumal πŸ™‚

  15. oh andrian says:

    benar bnget,kalau nggak ada teman rasanya hambar.
    ada pepatah Cari teman jauh lebih sulit dibanding mencari musuh.

    1. admin says:

      bukan senang jika mahu mencari sahabat yang betul2 baik dan memahami.
      Thanks Andrian πŸ™‚

  16. Sobri Yaacob says:

    kah..kah.. nampak x sis
    perbezaan lelaki n prempuan.
    nampak plik klau lelaki ucap2 kata2 mcm tu..
    btw even x ckap pun.. connection antara kita n bff
    tetap ada kan πŸ˜›

    1. admin says:

      Betul…kalau lelaki cakap macam tu..pelik amat nampaknya..hihi
      Thanks Sobri πŸ™‚

  17. ya betul…
    tapi kena hati2 selalu

    1. admin says:

      Thanks Lin πŸ™‚

  18. F-fight 4 u
    R-respect u
    I-involve u
    E-encourage u
    N-need u
    D-deserve u
    S-save u

    1. admin says:

      In life, we never lose friends. We only know the true ones are

  19. betul saya setuju, manusia hidup memang butuh kawan

    1. admin says:

      Sunyi kan..kalau hidup tanpa kawan2. Apa lagi kalau ada kawan merajuk…hoho πŸ˜€

Leave a Reply

Related Post