Uncategorized

Kuning Bukan Kerana BERSIH

Entri ini tiada kaitan dengan perhimpunan Bersih 4.0 yang diadakan diadakan di Kuala Lumpur. Saya hanya ingin kongsikan resipi ikan patin tempoyak yang selalu menjadi hidangan kalau balik kampung. Saja nak tepek resipi kat sini sebagai rujukan. Lagipun ni resipi warisan turun temurun 🙂 Bahan-bahan: Seekor ikan patin (sederhana besar. Anggaran berat dalam 900gm – …

Continue Reading
Uncategorized

Dinner

Assalamualaikum Di sebabkan anak saya teringin nak makan nasi arab kabsah (kambing), maka…dinner malam ni kat sebuah restoran nasi arab di Kajang. Dan di sebabkan Mama dia kononnya berdiet (hahaha…diet lah sangat) dan tak mahu makan nasi, jadi pilihlah hummus dan roti sebagai hidangan. Kira menu sihat la tu…. 🙂 Hummus ni sebenarnya adalah campuran …

Continue Reading
Uncategorized

Menjelang Peperiksaan UPSR

Assalamualaikum Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) untuk pelajar darjah 6,  hanya tinggal beberapa hari saja lagi. Kalau bercakap tentang peperiksaan, kadang-kadang tu, mama dia yang stress lebih-lebih. Cuma sedaya upaya saya tidak mahu menunjukkan emosi tu depan anak 🙁 Saya tahu dan anak saya juga tahu yang dia membawa harapan ibu bapanya, guru-gurunya dan sekolahnya. …

Continue Reading
Uncategorized

Kenapa Perempuan Suka Warna Pink?

Assalamualaikum Kenapa perempuan suka WARNA PINK? Cuba akak-akak, adik manis, mak cik-mak cik sekelian tengok almari pakaian masing-masing. Kalau tak banyak, mesti ada sekurang-kurangnya sehelai baju warna pink. Kalau bukan baju, mungkin tudung, selendang, kasut/sepatu atau handbag warna pink. Warna pink memang sangat sinonim dengan perempuan. Cuba perhatikan. Semenjak baru lahir lagi, kalau baby girl, …

Continue Reading
Uncategorized

Tasik Cempaka Bangi

Tasik Cempaka adalah sebuah taman tasik yang terletak di Seksyen 9, Bandar Baru Bangi. Tempat ini memang menjadi pilihan kebanyakan warga Bangi untuk beriadah dan ada juga yang ber-picnic di hujung minggu. Lihat saja suasana serta airnya yang tenang jangan disangka tak ada buaya,  dan pokok-pokoknya yang menghijau. Memang ok juga untuk menjadi tempat berehat …

Continue Reading
Uncategorized

Jiwa Yang Merdeka

Assalamualaikum Jiwa yang merdeka bermaksud jiwa yang bebas. Bebas seperti burung yang terbang kah? Atau bebas bertaburan seperti bintang dilangit? Hohoho…tak tau pulak saya…:) Pada pendapat saya, memiliki jiwa yang merdeka bermaksud mempunyai ketenangan hati, jiwa dan minda serta dapat menjalani kehidupan yang bahagia bersama insan-insan tersayang. Seseorang yang mempunyai jiwa yang merdeka juga mempunyai …

Continue Reading