Uncategorized

Cucur Badak

Assalamualaikum…

Cucur udang nampak udangnya…
Kalau cucur badak, di manakah badaknya?? hihi

Akhirnya berjaya juga menyahut cabaran rakan di office untuk membuat kuih cucur badak. Dah lama berangan nak buat, tapi, tak terbuat buat.
Memang suka kuih ni. Rasanya sedap. Tapi (bagi saya lah) macam remeh juga kalau nak buat.
Lagi pun, kat tempat saya yang konon-konon ‘urban’ ni, susah nak cari keledek… hahaha..urban la sangat Mak Jemah ooiiiii πŸ˜€

Cari punya cari, jumpa juga keledek kuning/oren kat Pasaraya Sogo.
Sebab tak biasa sangat dengan kuih ni, saya google resipinya di beberapa blog sebagai rujukan.

Setakat ni, resipi yang paling best adalah dari sahabat blogger, Kak Fiza lgk (sila rujuk sini untuk mendapatkan resipi)

Part nak buat inti kelapa tu ok lagi.
Part nak buat kulit luar?? eeerrrmmm
Memanglah orang kata, untuk kulit luar tu, kalau campur lebih banyak keledek lagi sedap (nisbah 85% keledek, 15% tepung gandum). Tapi nak membentuk campuran keledek + tepung yang tersangatlah lembut tu…alahai

So, teknik yang disarankan oleh Kak Fiza dalam resipinya, memang sangat membantu.
Walaupun saya masih perlu perkemaskan lagi bentuk rupanya, bolehlah untuk di buat juadah berbuka puasa. Dan mungkin sebagai hidangan minum petang pulak di masa masa hadapan.

Ok. Itu saja cerita pasal cucur badak saya.
Saja nak tepek kat sini, buat kenangan..’Ketuk-ketuk Ramadhan’.. πŸ™‚ πŸ™‚

Sekian. Wassalam.

34 thoughts on “Cucur Badak”

    1. Dengan rasa keledek yang manis…di tambah effek sambal kelapa yang pedas dan lemak..memang cucur badak antara kuih tradisional terbaik… πŸ™‚

      Thanks Kak Paridah.

    2. dimakan pas hangat dan ditemani teh agak manis dan hangat….pasti muantab mbak fidah….jadi laper…kapan diajak admin makan cucur badak nih?

    1. Kalau dapat inti hampas kelapa…memang la betul2 hampeh org yg menjual tu..sabo aje la..
      Ada tempat dah la letak rega mahal..kalau rasa tak seberapa, memang frust.

      Thanks JM πŸ™‚

  1. kalau tempat saya ini martabak gumpal….aneh ya kalau di malaysia namanya, tapi yang jelas kue ini gurih dan enak…

    1. Ada juga di sana?..saya baru tau..ingatkan hanya ada di sini.
      Tapi namanya di sini agak aneh (cucur badak)..seperti tidak ada kaitan antara kuih dan nama kuihnya..huhu

      Thanks Mbah πŸ™‚

  2. betul juga ya, saya juga sempat bertanya dalam hati, cucur badak tapi mana badaknya hehe.. jika resepnya kumplit, saya coba praktik cara buatnya.. terima kasih kak

    1. Kalau dibeli lagi mudah…Lagi kalau sudah tiba di warung, boleh beli kue2 yang lain juga πŸ™‚

      Thanks Miss Ipah πŸ™‚

  3. Hallo miss Fidah.. bentuk kue di tempat saya tinggal tidak seperti itu bentuknya namun namanya sama yang membedakan bentuk dan hasil jadinya hehe πŸ™‚

  4. mmm kue isi kelapa n gula pastinya sedap gurih.. so delicious, pengin nambah terus makannya buanyaak agar body kuat sehebat "badak"… ahaayy lihatlah kulit kue cucur ini "keriput" seperti kulit "badak" that's why dinamakan "cucur badak".

    terimakasih sharing nya .. nak coba kue ini πŸ™‚

Leave a Reply