Hobby

Rendang Daging, Hati & Paru

Assalamualaikum Rendang…with xtra daun kunyit bertaburan.. 🙂 Hari ini saya ingin kongsikan satu lagi resipi kawan saya, Kak Nina, office mate yang memang pakar dalam hal masak memasak. Kalau kat office ada buat pot luck, rendang Kak Nina ni memang menjadi sasaran. Bahan-bahan: 500 gram daging lembu 250 gram hati 250 gram paru 1/4 cawan …

Continue Reading
Hobby Recipes

Florentine Cookies / Almond Crunchy

Assalamualaikum Setengah orang panggil florentine cookies, tapi di kampung saya benda ni dipanggil almond crunchy.. Jom kita lihat resipinya. Sangat mudah dan ringkas. Sesuai untuk dijadikan salah satu dari koleksi kuih raya kita. Walaupun harga bahan-bahanya agak mahal,…tapi, lagi mahal kalau beli yang dah siap. Apatah lagi kalau kira sekali GST…huhu 🙁 Bahan-bahan: 200 gm …

Continue Reading
Recipes

Mee Rebus

Assalamualaikum Hari ini saya ingin kongsikan resipi mee rebus (Johor Style). Kenapa dipanggil Johor Style? Sebab saya dapatkan resipinya dari sahabat saya, Cik Tita, yang berasal dari Johor. Bahan-bahan Mee kuning (saya sediakan 2 – 3 bungkus) Bahan untuk kuah mee rebus: 1/2 kg daging/tetel/tulang – hiris daging dan tetel kecil-kecil dan rebus hingga empuk. …

Continue Reading
Recipes

Tart Buah (Fruit Tart)

Tart buah. Sejenis makanan yang sesuai di makan bila-bila masa sahaja. Tapi kalau buat tart buah ni, part yang paling saya lemah sekali adalah part nak susun-susun buah. Nampak sangat tangan tak berapa nak kreatif. Tapi tak pe lah, yang paling penting, ianya selamat sampai ke perut…huhu Resipi tart buah (Fruit Tart) a, Bahan tart …

Continue Reading