Perjalanan Hidup




Kembara meniti usia
Ibarat sebuah perjalanan
Ada duka ada bahagia
Lumrah alam kehidupan

Semasa kecil ditimang ibu
Kini ditimang badai gelombang
Hakikat hidup yang penuh liku
Jangan tewas di ranjau kehidupan

Antara realiti dan mainan ilusi

Usah khilaf memilih jalan
Tetapkan arah langkah yang pasti
Diiring doa sebagai bekalan

Selagi bernafas di bumi Tuhan
Membawa amanah tergalas di bahu
Tingkatkan takwa tunaikan kewajiban
Demi cinta mu pada Yang Satu




Fidah Shah
@24 April 2015
#maywishcometrue


Pic: google



          

34 thought on “Perjalanan Hidup”

  1. paridah says:

    puisi indah yg sgt bermakna ..salam jumaat fidah.

    1. Puisinya indah
      Maknanya petuah

    2. admin says:

      @ Kak Paridah : Terima kasih Kak. Salam Sabtu πŸ™‚

      @ Anisayu : Terima kasih dari ku, Semoga Mba Ayu juga bahagia selalu

  2. Salam JUmaat sis..
    indah bait2 kata nya.. πŸ™‚

    1. admin says:

      Terima kasih Atie. Baru-baru nak belajar

  3. Perjalanan hidup
    Lumrah naik turun
    Iman jangan sampai redup
    Berkah pasti menuntun

    1. admin says:

      Hidup ibarat roda
      Kadang naik kadang turun
      Semoga dipermudahkan segalanya

      Thanks Mba Ayu πŸ™‚

  4. semoga cinta kepada Rabb dan Rasulullah melebihi cinta kepada yang lain agar bisa melihatnya di hari Kemudian Amin
    btw new template header khasnya hilang ya

    1. admin says:

      Aamiin..semoga cinta kepada Allah dan Rasul melebihi segalanya.
      Header khas templatenya saya simpan dulu. Sekali sekali bertukar wajah…:)
      Terima kasih kunjungn dan komennya Ustaz

  5. bagaimanapun perjalanan kita , tanggungjawab pada yang SATU tetap didahulukan … suka dgn template baru ni . ringkas dan kemas .

    1. admin says:

      Thanks Vee πŸ™‚
      Semoga kita tidak pernah lupa pada tanggungjawab dan mengapa kita ada di bumi Allah ini.

  6. Khir Khalid says:

    Perjalanan kehidupan ini, segalanya hanya persinggahan sementara. Namun ada yg menjadikan persinggahan itu tempat mereka bermastautin. Jatuh cinta dgn keindahan kehidupan fana… nauzubillah. Semoga kita semua ttp tabah mengharungi perjalanan hidup ini agar dapat menyampai kepadaNYA kelak… aamiin Ya Rabb…

    1. admin says:

      Berpesan pesan ke arah kebaikan…
      Moga tidak alpa dengan segala nikmat dunia. Hidup ini hanya sementara.
      Thanks πŸ™‚

  7. Alhamdulillah bisa singgah sini, kemarin sempat busy.. kak fidah paling pandai buat puisi, izin simak trus izin copy juga xixi.. trims ya..!!

    1. admin says:

      @ Terima kasih Santika. Sudah ke 'Tanaman Berkhasiat' semalam, tapi line nternet saya slow. Jadi tak boleh nak komen. Maaf ya πŸ™‚

      @ Terima kasih kunjungannya Mangs Aduls πŸ™‚

  8. Tanpa Nama says:

    diantara kembara
    kuceritakan tentang perjalanan
    terjal dan penuh rintang
    yang menyadur lagu lelah dipenghujung malam

    diantara kembara
    aku bisikkan
    tentang rindu yang kian lelah
    mengukir penantian
    dipenghujung waktu tanpa kepastian
    tinggal menatap harapan
    kapankah aku dipertemukan
    cinta yang tulus kepada Tuhan
    yang menyayangku dalam belai kasih sayang

    1. Mangs Aduls says:

      jago juga mbah. heheh

    2. admin says:

      @ Mbah Dinan:
      Di antara kembara
      Mencari damai sepanjang jalan
      Moga penantian berakhir bahagia
      Bersama tulus cinta kepada Rasul dan Tuhan

      Mbah, puisinya hebat benar. Tak pandai saya nak membalasnya. Terima kasih kunjungan dan puisinya πŸ™‚

    3. admin says:

      @ Mangs Aduls:
      Setuju. Mbah memang jago puisi.

  9. puisinya bagus mbak,pilihan katanya juga bagus,mantap deh mbak πŸ™‚

    1. admin says:

      Terima kasih Defa Ramadhani.
      Saya baru mau belajar πŸ™‚

  10. Semoga selalu diberikan kebarokahan dan kemudahan dalam menjalani hidup. Tetap istiqomah di jalan-NYA dan hanya mengharap ridha-NYA.

    1. admin says:

      Terima kasih Mr Ahmad..moga tetap istiqomah di jalan-NYA..aamiin

  11. mrhanafi says:

    cantik puisi ini

    ps: theme baru yang awesome..saya suka la.

    1. admin says:

      Terima kasih..
      Saya budak baru belajar πŸ™‚

  12. salam singgah pagi Isnin.. pekabar hari ni? πŸ™‚

    1. admin says:

      Alhamdulillah sihat..
      Sorry lambat reply. Dah hari Selasa dah πŸ™‚

  13. Gee Lion says:

    indah kata, indah juga maknanya. hari jadi kak fidah ke? huhu

    1. admin says:

      Haha..ya πŸ˜€

  14. Dunia Zumal says:

    Semoga perjalanan kita lancar menuju destinasi ^-^

    1. admin says:

      Aamiin..
      Thanks Zumal

Leave a Reply

Related Post