Uncategorized

Quote 1 : Kepercayaan

Assalamualaikum
Dah lama tak update blog. Berabuk dah….huhu
Masa membelek-belek koleksi quotations yang saya simpan tadi, terjumpa pulak dengan quotation ini. Segalanya tentang kepercayaan atau trust.

Sorry works when a mistake is made, but not when trust is broken.
So in life, make mistakes but never break trust.
Because forgiving is easy, but forgetting and trusting again, is sometimes impossible.

Mahalnya harga sebuah “kepercayaan”.
Kepercayaan merupakan satu konsep yang diaplikasikan dalam kehidupan kita sehari-hari. Kita memberikan kepercayaan atau diberi kepercayaan oleh orang-orang disekeliling contohnya pasangan, kawan, boss, pekerja dan sebagainya.
Bayangkan dalam keadaan kita sudah tidak mempercayai atau dipercayai lagi. Tentu sedih kan?
Dan untuk mengembalikan kepercayaan itu, mungkin tidak semudah meminta maaf. Bergantung kepada keadaan, ianya mungkin mengambil masa yang lama atau tiada lagi peluang untuk diberi kepercayaan.
Jadi, hargailah kepercayaan yang diberikan…selagi ada.

“It took years for us to give trust, but it took just a few seconds to destroy it”

Sekian. Wassalam.

38 thoughts on “Quote 1 : Kepercayaan”

 1. Sesungguhnya kepercayaan itu satu anugerah.. Manusia tidak lari dari kesilapan tetapi kepercayaan adalah amanah sesama insan yg perlu kita jaga. Semoga kita semua sentiasa menghargai dan menjaga kepercayaan yg diperolehi.. in shaa Allah..

 2. Ketika tidak di percayai lagi sama orang yang membuat nyaman entah itu atasan, teman, keluarga pacar sekalipun, disitu kadang saya merasa sedih :')

  1. @Ai Wida : memang sedih jika kepercayaan sudah tiada. Apa lagi jika kepercayaan itu datangnya dari orang yang rapat dengan kita.

   @Aldino : Mari kita doakan semoga ada berita gembira dari Miss Ai tidak lama lagi…Moga selamat ya…aamiin

 3. focus and win..!
  sedikit curhat..Kak..huhuhu..

  dulu kak,. dengan susah payah saya membangun dan mencoba pertahankan sebuah kepercayaan, namun upaya kepercayaan yang saya bangun ini, berujung kecurigaan..
  sakitnya tuh di sini Kak,

  tak kenal malam.. siang.. saya fokuskan bagaimana yang saya jalani untuk kebaikan bersama.. yaaa tak ape-apelah.. namanya juga manusia.. dimaklumi saja.. mungkin ada hal-hal yang tidak kita ketahui..

  1. Jangan sedih2..keep smile Jenk Aldini ๐Ÿ™‚

   Kita merancang, tapi Allah maha menentukan. Moga akan digantikan dengan yang baik dari apa yang diinginkan dan impikan…aamiin

  1. Waalaikumsalam Kak Paridah.
   Apa yang paling sedih tentang 'dikhianati' ….. ianya tidak datang dari musuh, tapi datangnya dari orang yang kita percaya dan sayang…

   ***itu pepatah yang bagi tau..bukan saya..huhu

 4. Betul tu FS, bukan mudah memegang status dipercayai ….. sekali tersilap langkah sampai bila bila org tak akan percaya.
  So janganlah berani nak buat onar kalau org dah percaya tu hihi….

  1. Kepercayaan yang dibina selama ini, kadang kala boleh musnah sekelip mata hanya dengan satu kesalahan 'bodoh'…sedih kan jika terjadi macam tu..
   Thanks MPA

Leave a Reply