Mentari Senja





Mentari senja…..

Warna merah di ufuk sana
Ada sinar di hujung cahaya
Kian kelam di telan maya

Mentari senja
Menunggu saat malam menjelma
Hukum alam sejagat raya
Bukti kuasa yang Maha Esa

Mentari senja
Lenyapkan sepi hilangkan lara
Moga esok adanya bahagia
Bersama terbitnya sang fajar semula


Fidah Shah
@26 Mac 2015


Pic : Google

43 thought on “Mentari Senja”

  1. Indahnya puisi tu Fidah.. Puitis Sangat..

    1. admin says:

      hoho..thanks Nurul πŸ™‚

  2. paridah says:

    puisi indah n puitis..teruskan berkary

    1. admin says:

      Terima kasih Kak Paridah
      Maaf, belum sempat ke sana πŸ™‚

  3. Khir Khalid says:

    Mentari senja… melihatnya dgn renungan.. merasakan diri ini seakan dikejauhan.. membangkitkan firasat silam… subhanallah.. Hebatnya penciptaan Illahi, Tuhan seru sekelian alam.. Allahuakbar.

    1. admin says:

      Mentari senja
      Keindahannya mempesona
      Nikmat melihat alam dunia
      Bukti keagungan Maha Pencipta
      Terasa kerdilnya diri sebagai hamba

  4. Lynn Munir says:

    Wah, berbakat Fidah dalam berpuisi rupanya. Selamat berkarya Fidah.

    1. admin says:

      Thanks Kak Lynn…
      Baru baru nak belajar ni..

    2. Khir Khalid says:

      Fidah mmg berbakat kak Lynn.. πŸ™‚

    3. admin says:

      Huhu…terima kasih Cikgu πŸ™‚

  5. Aidil Cakep says:

    luar biasa kakak puisi nya indah sekali, mentari senja, aku jadi ingat nama blog ku dulu mentari senja hahaa

    1. admin says:

      Terima kasih Mr Aidil..
      Sudah berkunjung ke sana.
      Salam kenal πŸ™‚

  6. saya terasa usia semakin senja..nie

    p/s :Happy blogwalking from admin blog>>> Hero Borneo

    1. admin says:

      Alamak..terasa tua jugak ni…huhu
      Thanks HB πŸ™‚

    2. hakikat kehidupan memang macam tu,,

    3. admin says:

      Wah….menyelami hakikat kehidupan..

  7. Mentari senja ni bila kita tengok time lepak tepi pantai, boleh timbul rasa sayu kat dalam jiwa. Rasa betapa singkatnya hidup kita di alam yang fana ini.

    1. admin says:

      Betul…dapat timbul keinsafan..
      Berapa lama lagi lah masa yang nak diberi pada kita..
      Terima kasih πŸ™‚

  8. Mangs Aduls says:

    Lanjutkan puisinya.
    Jadi inget kalo mau pulang kerja.. hhehehehhe

    1. admin says:

      Saya baru2 nak belajar..Jadinya tak pandai nak buat puisi panjang2…
      Terima kasih kunjungannya πŸ™‚

  9. hainom OKje says:

    Amboiii betpuidi nampak hihi….mood sasterawan sampai ke? hihi…

    1. admin says:

      Hoho….bayang sasterawan pun tak de…
      Jauh perjalanan tu

  10. puisinya cantik, kalau boleh minta izin saya copy puisinya buat status FB.. hehe

    1. admin says:

      Sila kan Santika…
      Tapi saya baru mahu belajar…ada banyak kekurangannya
      Terima kasih πŸ™‚

    2. Aldino Sya says:

      hihihi.. cumak ikut mendalami puisinya saja Kak..!
      hati seperti menerawang sampai di balik cahya mentari senjanya..!

    3. admin says:

      Mr Aldino…di sebalik mentari senja, ada apa ya?..hoho

  11. mentari senja … meninggalkan suka duka demi kedamaian jiwa sebelum esok bermula …

    1. admin says:

      Meninggalkan seribu kedamaian, hilangkan segala kegusaran..
      Moga bahagia menjelma bersama terbitnya fajar pagi esok..aamiin

  12. Mentari senja
    Indah diarti warna
    Esok banyak bahagia
    Terlihat bisa dirasa didapat dari-Nya

    1. admin says:

      Moga esok membawa bahagia
      Menghilangkan segala duka
      Menghapuskan air mata…
      Aamiin πŸ™‚

  13. Tanpa Nama says:

    suatu pemandangan sunset yang sangat indah dan seakan membawa segala rahasia kemisteriusan alam. dari sini kita dapat belajar, bahwa manusia sebenarnya tidak mempunyai kekuatan apa-apa, kecuali atas pertolongan Allah SWT. nice article and thanks

    1. admin says:

      Manusia sememangnya tidak mempunyai apa2…segala yg berlaku adalah di atas kehendaknya..
      Thanks for visiting my blog πŸ™‚

  14. Aldino Sya says:

    aamiin..

    mentari senja tak selalu menampakkan temaran cahyanya..
    ia kan terus bergerak seiring perputaran roda sang waktu..
    ambooi.. elok nampak di pelupuk..
    membuai angan coba tepiskan bisu..

    begitu indah bias cahayanya menari di atas riak gelombang..
    diiringi suara merdu nyanyian hati..
    entah sampai kapan mata ini..tetap menikmati keindahannya..

    1. admin says:

      Mentari senja,
      Melihatnya satu keindahan
      Hilangnya bersama kenangan
      Moga esok memberi harapan

      ***cantik puisinya. Thanks πŸ™‚

  15. Aidil Cakep says:

    bagus ini sahabat puisi nya, bisa memberikan pencerahan dan semangat baru untuk ane yang lagi galau, terimakasih banyak atas motivasi nya sahabat πŸ™‚

    1. Ambilah pusau
      bunuh galau

      πŸ™‚

    2. admin says:

      @Aidil : Terima kasih…moga memberi semangat baru. Hapuskan segala galau. Pikirkan yang mana penting dan semog terus maju dalam kehidupan

      @Mba Ayu : halau galau.. πŸ™‚

  16. mentari senja…tanda berakhirnya siang datangnya malam

    1. Malam datang
      Harapan berbintang-bintang

    2. admin says:

      @Anies : Dah ada bibit2 puisi tu..Hukum alam..hilang siang, timbul lah malam

      @Mba Ayu : Kala bulan mengambang…Melihat kejora nun jauh di sana…Jangan ada ragu dan bimbang…Moga esok ada bahagia

  17. denons 14 says:

    Suka banget puisinya …

    1. admin says:

      Terima kasih πŸ™‚

    2. admin says:

      Terima kasih πŸ™‚

Leave a Reply

Related Post