Uncategorized

GST : Adakah Kita Sudah Bersedia?

Assalamualaikum.

Seperti yang kita sedia maklum, Goods and Services Tax (GST) atau cukai barangan dan perkhidmatan akan berkuatkuasa bermula 1 April 2015. Memandangkan ianya adalah sesuatu yang baru dilaksanakan, elok juga kalau kita bersiap sedia.

Apakah yang dimaksudkan dengan GST?

GST adalah cukai yang dikenakan pada setiap peringkat sama ada pengeluar, pemborong, peruncit dan pengguna. GST juga merupakan satu sistem cukai tambah nilai atau value added tax (VAT). Ini bermakna cukai akan bertambah pada setiap urusniaga.
GST dikenakan pada setiap urus niaga kecuali jika urus niaga itu diberi pengecualian. Walaupun GST akan dikenakan pada setiap urusniaga, namun pada akhirnya pengguna akan membayar sekali sahaja kerana GST mempunyai mekanisme kredit cukai input atau input tax credit di mana cukai yang dibayar oleh sesebuah firma dalam proses pembuatan dan pengagihan boleh dituntut semula. Cuma pengguna akhir sahaja yang tidak dapat meminta balik cukai yang dibayar oleh mereka.

Pengguna

 • Perubahan pada belanjawan keluarga. Bersiap sedia dengan segala kemungkian tentang kenaikan harga barang. Lebih teruk, jika ada para peniaga yang mengambil kesempatan untuk suka suki menaikkan harga.
 • Jadilah pengguna bijak. Perlu juga rajin buat survey, di mana kedai yang menjual barangan murah lebih murah. Contohnya barangan basah seperti ikan, ayam dan juga sayuran. Walaupun kebanyakan barangan makanan tidak dikenakan GST, pengetahuan tentang kedai mana yang menjual lebih murah, mungkin dapat membantu niat murni kita untuk berjimat cermat. Eerrmm…saja nak bagi tau, kalau ikut senarai, tempe dan tauhu kena cukai, hokkeh!.
 • Pendidikan berterusan. Harus mengambil tahu tentang hal-hal yang berlaku disekitar dan menambah pengetahuan tentang pertambahan dan pengurangan harga supaya kita tidak mudah ditipu dan diambil kesempatan oleh sesetengah pihak yang tidak bertanggungjawab. Selain itu, harus juga memberi pendedahan kepada anak-anak kita tentang cukai ini supaya mereka lebih peka dengan perubahan perbelanjaan keluarga. Contohnya jika belikan mereka ais krim, anda makan 6% daripada ais krim tersebut dan tinggalkan bakinya pada anak anda. Bukanlah cuba untuk berlaku zalim, tapi inilah realiti kehidupan….huk..huk..
 • Ketahui hak anda sebagai pengguna. Senarai barang-barang yang dikenakan cukai 6% GST dan tidak dikenakan cukai telah pun disediakan. Sebagai pengguna bijak, kita harus peka terhadap senarai barangan ini. Senarai terperinci boleh didapati di laman web rasmi GST.
Peniaga:
Serba sedikit tentang apa yang perlu diketahui dan disediakan oleh pihak peniaga.
 • Mendaftar untuk GST. Syarikat yang jumlah jualannya melebihi RM500,000 harus mendaftar sebagai syarikat layak GST. Walau bagaimana pun, syarikat yang jumlah jualan tahunannya kurang dari RM500,000 digalakkan juga untuk mendaftar (secara suka rela)
 • Format invoice. Demi menjamin ketelusan sepanjang masa, ada beberapa perkara yang perlu dipatuhi contohnya perkataan invois cukai seperti yang ditetapkan, nombor rujukan pendaftaran GST, harga barangan atau perkhidmatan, serta jumlah cukai yang dikenakan.
 • Pelaburan Infrastruktur. Ini termasuk juga perbelanjaan untuk program perakunan atau accounting program/software yang ‘GST friendly’….huhu. Pastinya pengiraan cukai ini agak sukar jika dilakukan secara manual. 
 • Pengetahuan tentang GST. Selain daripada mengetahui tentang barangan yang dikenakan GST, pihak peniaga juga perlu tahu segala peraturan yang telah ditetapkan termasuk jangkamasa penghantaran dan pembayaran GST kepada pihak berwajib.
Sekian saja perkongsian untuk kali ini. Pendapat peribadi saya, perlaksanaan GST memang akan dapat menambah pendapatan negara. Namun, perlaksanaanya haruslah telus, tidak membebankan dan hasilnya benar-benar digunakan untuk pembangunan negara dan kepentingan rakyat jelata.
Wassalam.

Sumber: Google
Gambar: whatapps

24 thoughts on “GST : Adakah Kita Sudah Bersedia?”

  1. Harus bersiap sedia
   Manalah tahu barang naik harga
   Semuanya mesti dikira
   Terlebih belanja, susah akibatnya..

   Terima kasih Mba Ayu πŸ™‚

 1. kena standby ni kak…takut ada yang mengambil kesempatan atas nama GST. dan yang penting, moga negara kita bebas dari ketirisan belanjawan.saya tak kisah bayar cukai, asalkan duit cukai saya tu dapat pulangan balik pada rakyat negara ni..huhuhu

  1. Rata2 orang tak kan bising sangat kalau perlaksanaannya telus dan hasil cukai benar2 digunakan untuk kepentingan rakyat….
   Thanks Sal πŸ™‚

 2. Pengalaman saya ttg GST ni adalah di singapore. Dulu saya suka beli barang2 di singapore termasuk yg berjenama bukan kerana banyak duit tetapi disebabkan harga yg agak murah berbanding di KL. Sekolah pun boleh pakai kasut converse sbb di singapore sgt murah. Tetapi selepas perlaksanaan GST semua harga boleh dikatakan mahal. Selepas itu ramai orang singapore bertukar pula berbelanja di JB atau malaysia amnya. Harap dgn GST ni harga dpt turun spt kata pak menteri…

  1. Teringat masa kecik2 dulu..memang orang Johor khasnya suka bershopping kat Singapura..kerana harganya murah dan nilai tukaran matawang (currency exchange) masa lalu… tidak seperti sekarang.
   Harap harga barang2 dapat dikawal..Takut juga berlaku double whammy effects..maksudnya dah la harga barang mahal, dikenakan pulak cukai ke atas barang yang sedia mahal…huk..huk

  1. Kalau dilihat secara positif, GST sepatutnya lebih telus and rendah (i.e 6%), berbanding dengan Sales and Service Tax sekarang (lebih kurang 10% + 6%). Dan sudah banyak juga negara2 yang melaksanakan cukai ini. Cuma sebagai pengguna, kita harus lebih peka dan tahu hak kita sebagai pengguna. Terima Kasih kunjungan dan komennya Bunda πŸ™‚

Leave a Reply