Bintang Malam




BINTANG MALAM
Antara matahari dan juga rembulan
Ku pilih bintang yang berkelipan
Cahayanya terang menghias maya
Tebarkan pesona di cakrawala
 
Hamparan bintang jauh di langit
Gemilang sinarnya munusuk kalbu
Rona malam indah berkilauan
Betapa agungnya ciptaan Tuhan

Fidah Shah
@15 March 2015
Pic : Google




54 thought on “Bintang Malam”

  1. Hero Borneo says:

    nie lagu ke sajak..?..tapi bait katanya memang best!

    1. admin says:

      Sajak Bro…huhu
      Baru2 nak belajar…thanks πŸ™‚

    2. wah..baguslah kalau dah boleh tulis sajak..ramai juga yang nak baca tu..

    3. admin says:

      Thanks HB…baru2 nak mula ni.

    4. ur welcome..teruskan usaha murni Fidah

  2. Khir Khalid says:

    Puitis.. bintang pujaan hatiku.. πŸ™‚

    1. admin says:

      Alamak..Sifu datang..huhu πŸ˜€
      Baru nak belajar, Khir. Sambil2 tambah vocab…thanks

    2. siapa pujaan hati tuan KK?…ada ape ke nie.

    3. admin says:

      Puan Mem dia ler..
      Tak ada apa…Tok Guru saya tu πŸ™‚

    4. oh..nasib baik macam tu..hilang jeles saya.he..he..sekadar bergurau jak bah!

  3. amboi! puitis jer…rupanya jenis yang ada taman dalam hati jugak ni yea…hehe..

    1. admin says:

      Sekali sekala…hehe..
      Tetiba teringin pulak nak berpuisi. Terima kasih kunjungannya ya πŸ™‚

    2. hu..hu…dalam taman ada hati..
      ada maksudnya tu.

    3. admin says:

      Lebih kurang dalam hati ada taman…

  4. wah , ada skill bersajak … saya juga suka melihat bintang . klu blh bumbung bilik tu transparent . blh la tgk bintang sambil terlentang .

    1. admin says:

      best jugak bumbung tranparent..nampak direct bintang2 di angkasa raya..
      Tapi..jgn nampak benda 'seram' sudah la..atut…huhu πŸ˜€

    2. kalau atap bocor memang nampak bintang pada waktu malam..

    3. admin says:

      Kalau hujan…masak lar..Nak cari tempayan kasi tadah..hoho πŸ˜€

    1. admin says:

      Baru nak belajar Anis..hehe πŸ™‚
      Thanks

  5. paridah says:

    wah puisi nan sgt indah baru2 anak2 balik kampung membenang tikar di halaman melihat bintang2 di langit mlm indah sungguh berkerlipan…la ni cuaca cerah mlm trg dgn sinaran bintang2….

    1. admin says:

      Subhanallah..mesti cantik kan Kak Paridah..Menarik jugak aktiviti macam tu..
      thanks πŸ™‚

  6. puisinya bagus juga kak, kalau kakak buat label kumpulan puisi, saya sangat senang

    1. admin says:

      Bagus juga idea tu ya Santika….tapi baru-baru nak mula ni.
      Terima kasih komen dan kunjungannya πŸ™‚

  7. Bintang-bintang pemilik malam
    Aku titip seuntai salam
    Tanda rindu dari hati terdalam
    Buat seorang yang kudamba sejak silam…

    1. admin says:

      Terima kasih Mba Ayu
      Juga sifu ku
      Atas kunjungan mu

      Puisi puisi mu selalu
      Menjadi inspirasi ku
      Thank You πŸ™‚

    2. Terimakasih kembali
      Semoga inspirasi
      Selalu bersemi
      Indah dan bahagiakan hati

    3. admin says:

      Semoga ilmu diberkati
      Bahagia sekali
      Hati ini…

    4. Amin….

      Bahagia pasti terjamin
      Dari ilmu sudah mungkin

  8. harapan yg akan ku gengam…hihi

    1. admin says:

      Moga tak terlepas dari gengaman…hoho
      Thanks Lin..lama tak dengar cerita. Apa khabar?

  9. mama amir says:

    Semoga maju jaya….puitis betul…ingat lagu tadi…kalau ada rezeki, boleh jadi lagu ni…^_^

    1. admin says:

      Aamiin..thanks MPA
      Baru belajar ni πŸ™‚

  10. paridah says:

    selamat petang fidah…

    1. admin says:

      Selamat petang kak paridah…semoga sihat2 selalu

  11. indahnya susunan puisi tu Fidah.. terbuai perasaan Nurul ni πŸ™‚

    1. admin says:

      Thanks Nurul. Sorry lama tak ke sana. Baru activate semula my G+…

    2. It sokay Fidah πŸ™‚ harap semuanya ok je.. ^__^

    1. admin says:

      Thanks Anies… πŸ™‚

  12. Bintang malam cantik nian Ciptaan Allah SWT

    1. admin says:

      Sunhanallah. Alhamdulillah

  13. hainom OKje says:

    Anak sasterawan ke? Manalah tau sedara mara Usman Awang ke kikiki..

    1. admin says:

      Bau2 bachang pun tak de…huhu
      Jauh perjalanan tu
      Thanks Okje πŸ™‚

  14. Tak sangka ada bakat terpendam

    1. admin says:

      Baru2 nak belajar Yan..hihi
      Thanks πŸ™‚

  15. Ada bakat yg blh di ketengahkan huhuu.. salam kenal.. πŸ˜€

    1. admin says:

      Salam kenal. Thanks sudi singgah πŸ™‚

  16. tiga lalat says:

    salam cik kak fidah,
    sila emel wak psl Top Commentator boleh?

    3lalat@gmail.com

    1. admin says:

      Dah email Wak..thanks πŸ™‚

  17. amboi pandai tulis puisi

    1. admin says:

      Baru2 nak belajar.
      Thanks Suria πŸ™‚

  18. Dunia Zumal says:

    Peneman di kala suram
    Penunjuk arah yang hilang

  19. Bintang malam ini lebih indah dari bintang malam kemarin,,,

Leave a Reply

Related Post