Uncategorized

Permaidani

Assalamualaikum

Lagu PERMAIDANI, nyanyian Aris Ariwatan adalah lagu yang menjadi favorite saya..sejak dulu. Kalau kita hayati liriknya betul-betul, lagu ini membawa aspek ketuhanan.

Rimbun dan redup kasihMu
Kau tempat ku berpayung
Di manakah lagi dapat ku rebahkan
Rasa gundah ini

Nun Kau teguh di sana
Pengasih dan penyayang
Pun ku masih terleka
Meneguk ihsan Mu
Walau ku sedari

Oh nyamannya
Bila dipelukan rinduMu
Mengimbaulah sentosa

Bentangkan ku permaidani
Dari baldu berwarna putih
Moga tak ku terasakan
Cubaan yang ku galas ini
Kepada Mu titian ku
Hijrahkanlah diri ini


Kadang kala bila ditimpa masalah, kita sering resah tak menentu. Sudah menjadi fitrah manusia, kadang kala kita terlupa bahawa Allah sentiasa dekat. Allah sentiasa mendengar rintihan hamba-Nya…Allah Maha pengasih, Allah Maha Penyayang.
Sebagai peringatan untuk diri sendiri, sama ada suka, duka, resah, sedih….kembalilah kepada Allah. Apa pun keadaannya….buanglah yang keruh ambil yang jernih, stay strong, always think positive and let’s move on… 
 Sekian. Wassalam.

“Everything happens for a reason. Live it, love it and learn from it. Make your smile change the world..and don’t let the world change your smile..”

44 thoughts on “Permaidani”

  1. "Kadang kala bila ditimpa masalah, kita sering resah tak menentu."
    Apalagi seorang blogger, kalau sudah melihat pengujung/visitornya menurun, sudah resah tak menentu.
    hehehee

  2. lagu ni memang menarik liriknya…betul kata-kata dia.' pun ku masih terleka, meneguk ihsanmu walau kusedari'. kita ni banyak buat dosa pun Allah still bagi macam-macam nikmat..

  3. Tetiba okje lupa macamana lagu dia FS….Yang mana satu ek…..
    Biasalah kita ni FS nama pun manusia….waktu susah jer biasanya kita ingat Allah, selebihnya lupa….apatah lagi time gembira. Moga kita bukan tergolong hamba yg cenggitulah hendaknya….kan FS…

    1. Adaaa..lagu Aris Ariwatan..glames lagu ni dulu..
      Kita ni manusia biasa…selalu terlupa..kadang-kadang peringatan tu ada baiknya..walau pun pahit..

  4. i like this word Kak..!
    buanglah yang keruh ambil yang jernih, stay strong, always think positive and let's move on…

    semua ada hikmahnya Ya, Kak..?! , jangan sampai duka yang menyelimuti diri mengubah senyum di diri kita.. mohon hijrahkan..

    sehari bersama duka terasa setahun,.. tidaklah mudah melewati inih.. kesemuanya membutuhkan kesabaran dan keihklasan hati saat menjalaninya.. tapi nikmatnya dikala badai itu berlalu.. subhanallah.. seperti ada sayap-sayap kecil di punggung yang mengangkat kita seberangi titian duka..

    di mana ada satu kesusahan di situ ada dua kemudahan.. hhihiihi jadi romantis nih Kak..!

    Dan dengan seringnya diri menemui persoalan hidup, maka semakin bertambah rasa kelapangan hati menerima,. terlebih lagi menjadi bahan renungan untuk kita jalani kehidupan selanjutnya..

    so.. Keep Smile.. hehehe..
    selamat beraktifitas saja Kak..!

    1. Ya Jenk…Keep Smile 😀

      Di setiap kesusahan, pasti ada kemudahan
      Dan di setiap perkara yang berlaku, pasti ada sebab…cuma cara kita menerimanya..

      So…move on

      Thanks Mr Aldino..
      Really appreciate the comment 🙂

    1. ku berlayar di lautan tidak bertepian..sesekali disadarkan..ombak yang ;;LUPA by Ella..

      nah klw inih.. si ella ada cewek tapi sudah kahwin Kak huhuhuhu

    1. Ada kawan yang share lagu itu di whatapps group beberapa minggu lalu. Lepas di dengar beberapa kali..ok juga..Jadi, layan aje lah lagu tu

  5. Walau payah diakui tapi sebenarnya lagi jauh kita dari Allah lagi resah dirasakan.
    Mungkin ada yang sedar mungkin masih ada yang belum sedar dari lamunan.
    Hakikatnya tanpa kembali kepadaNYA hanya menjadikan jiwa resah tidak menentu.

    1. Semakin jauh..semakin resah sebenarnya walau pada hakikatnya susah untuk mengaku..
      Kita rasa kita hebat…tapi sebenarnya kita ni sangat kerdil…
      Thanks Kak Lynn 🙂

  6. lagu ni Nurul suka Fidah.. tapi tak pernah tau lirik keseluruhannya, cuma hafal bab chorus tu je, baru hari ni Nurul dapat baca kesemua lirik lagu ni.. memang mendalam dan menusuk kehati..

  7. Ada org pernah cakap kat saya yg masalah tu mmg sebahagian dari rencah kehidupan.. klu tak ada masalah tu mmg org tu tak ada kehidupanlah hehee.. 😀

Leave a Reply