Uncategorized

Reunion

Assalamualaikum….

Semalam adalah hari yang dinanti-nantikan oleh saya dan rakan-rakan, kerana itulah tarikh yang dipilih untuk mini-reunion bagi warga D1, Kolej Mohamad Rashid, Universiti Putra Malaysia.. ….eerrrmmmmm…kenapa tiba-tiba Kak Ton rasa macam dah tua…ahakssss!!!. 
Saya tidak pernah berjumpa hampir kesemua rakan-rakan di situ, semenjak bertahun tahun yang lalu. Confirm!!!..mesti banyak perubahan. 
Berdebar…dup dap..dup dap…macam rasa nak berjumpa boyfriend untuk pertama kali pun ada…..huhu!
19 Disember 2014 (sehari sebelum perjumpaan)
Tak berhenti-henti notification dari whatsapp group, menandakan begitu banyaknya message masuk. Macam-macam pesanan ada…termasuk reminder tentang masa dan tempat perjumpaan. Itu belum masuk lagi pesanan-pesanan yang berbaur ugutan. Contohnya:
” Perut aku dah buncit sekarang…Kalau ada siapa-siapa tanya aku mengandung berapa bulan atau bila due date…siap arrr”

“Aku dah gemuk sekarang, kalau ada yang kata lengan aku sebesar peha…memang nak kena!!!”

“Alignment semua dah lari…jangan kutuk!” 

Kalau mengikut perancangan, aturcara dimulakan dengan bacaan Yassin dan tahlil oleh semua tetamu…
Jadi..sendiri mau ingatlah tentang konsep pakaian yang sesuai dipakai..
Confirm baju singkat, kebaya ketat atau baju-baju yang berkonsepkan ‘sarung nangka’ adalah dilarang sama sekali. 
20 Disember 2014 (Hari Perjumpaan)
Tepat pukul 11.30 pagi saya tiba di tempat perjumpaan. Sejak awal, memang kami semua sudah bersetuju untuk mengadakan perjumpaan itu di rumah salah seorang sahabat di Bukit Mahkota, Bangi.
Kesemua ahli D1 adalah perempuan. Bila dah berjumpa tu, memang riuh rendah..macam-macam cerita keluar..Yang suka, yang duka, yang kelakar. Indahnya bila mengimbau kenangan lalu…kan….
Makanan yang dihidangkan juga sangat sedap. Termasuk juga pelbgai jenis kek dan kuih hasil ‘air tangan’ kawan-kawan yang pastinya dicampur dan dibakar dengan penuh rasa kasih sayang….:):):)

Majlis berakhir kira-kira pukul 4.30 petang. Selain daripada dapat membawa balik pelbagai jenis kuih muih, keropok lekor, tapai dan segala…kami semua balik dengan membawa kenangan indah.
Sayu hati bila baca balik message-message di whatsapp group tu….
Semoga ukhwah dan silaturrahim berkekalan…Aamiin..

Sekian. Wassalam

50 thoughts on “Reunion”

  1. pasti seru ya Kak..nak jumpa sobat lama.,

    sepertinya Baby Rafiq hadir juga di reunion inih ya Kak..?,
    tidak ketinggalan si Baby juga ya Kak..:)

    1. Memang best bila dapat jumpa sahabat-sahabat lama…
      Iya…baby afiq ikut sekali semalam..mau reunion juga..hehe
      Thanks Mr Aldino…:)

    1. Kebanyakkannya muka bole cam lagi…but, part2 lain tu..banyak jugaklah yang berubah..
      Kalau maintain pun…saiz telinga aje kot…hehe
      Thanks Sal..salam hujung minggu πŸ™‚

  2. asik banget dan pastinya seru acara reuni mini warga D1 ini dong yah, semoga tali silaturahmi semakin erat dan jadi jembatan bagi semuanya untuk menjadi jembatan menuju ke surga-Nya…aaamiiiin
    saya minta soda nya dong πŸ˜€

    1. Santika…harap-harap..ubi cilembu dpt singgah di Malaysia..kalau dengar cerita…rasanya makjleb (eh…betul ke ejaaan ni..hehe)

    2. Mang Lembu : Ihya ni..serious..menunggu ubi Cilembu dari Sumedang.
      Memang tunggu details dari pihak Cilembu untuk order dan dikirim ke sini..:):)

      p/s : Sekadar mau bertanya…order yang kecil…boleh ke?..

    1. Aaamiin…semoga silaturrahim berkekalan
      Memang best Khir bila dapat jumpa kawan-kawan lama..
      Dah le masa reunion sekolah rendah hari tu saya ketinggalan…huhu πŸ™

      Thanks Khir

  3. selamat bersenang senang aja mbak, dan reuni sangat banyak manfaatnya, salah satunya mempererat tali silaturrahmi dengan kawan-kawan dan berbagi pengalaman yang bisa membantu jalan kita lebih baik ke depannya. salam buat blogger malaysia. salam sahabat blogger dari bengkel blogger dan blogger pontianak

    1. Alhamdulillah…segala program tempoh hari berjalan dengan lancar
      Betul, dengan reuni dapat mengeratkan lagi silaturrahim..

      Terima kasih Mbah Dinan..kerana sudi berkunjung ke sini
      Salam Kenal dari saya πŸ™‚

  4. Okje pun reunion dgn geng se U hari Sabtu baru ni….mmg seronok ingat nak buat entri pasal ni esok…..

    Haha …..lawaklah depa ni, tp bagus jugak sebenarnya inform siap siap ek, so tak delah terkejut sangat hihi…
    Dah nape diblurkan gambo tu Fidah?

    1. Inform siap2…sebelum terkezut!!!…

      Gambar bulr….sbb x dpt consent dari semua pihak utk publish dlm blog….marah pulak dia org karang..huhu
      Thanks Okje πŸ™‚

      P/s : tunggu cerita reunion Okje pulak…

  5. haha.. lawak baca whatsapp tu.. seronok kalau kumpul balik cam gini kan Fidah.. pasti riuh rendah dan meleleh airmata kala berpisah, entah bile lagi dapat berjumpa.. semoga ukhwah terus terjalin πŸ™‚

    1. Aduh!!…tinggi benar pujiaannya Mas Al.. harus dibelanja rendang minang sama kerupuk ni!..hehe

      Tapi…saya belum guna petua Teh Cantik ( formula Ibu Santika) lagi…hehehe πŸ˜€

    1. Seronok bila dapat jumpa member2 yg dah berbelas tahun tak jumpa..
      Bila dah beranak pinak ni, tak de maknanya nak ingat luka2 lama la Wak..wes tua..:)

  6. Sudah lama aku nggak kumpul/reuni bersama teman-teman waktu sekolah atau teman lama rindu rasanya ingin bertemu seperti dulu ya walaupun akan berbeda dari segi apa saja πŸ™‚

Leave a Reply